Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaćmiło mnie i nie rozumiem

tabletki yaz, czy ktos mi może wytłumaczyć jedną rzecz?

Polecane posty

zbliżam się do końca opakowania, jutro biorę pierwszą białą tabletkę, pogubiłam gdzieś te ksiażeczki dorzucane do tabletek i teraz rozmyślam. dlaczego są tylko 4 tabletki placebo? w każdych tabsach przerwa między opakowaniami wynosi 7 dni z tego co wiem więc dlaczego tutaj jest skrócona? bo jak rozumiem to łykam 4 tabletkę i zaczynam nowe opakowanie bez żadnej przerwy pomiędzy nimi...

Gość teraz mogą zalewać cię w cipkę
🖐️

spokojnie, nawet przy tabletach nikt mnie nie zalewa ;)

bo jestem samotna, więc mogę pomarzyć :o

Gość tfhfghgfchfghfghf
tak idiotko, przerwa w yaz to 4 tabletki placebo i bierzesz nowy blister... boże jak można być tak głupim i brać sie za seks

Gość Cocococo
bo to jest inny system dawkowania: 24/4. Nie bierzesz tak jak w innych tabletkach 21 aktywnych tabletek, tylko 24. I potem bierzesz te 4 placebo i zaczynasz nowe opakowanie. Nie wiem dokładnie dlaczego akurat tak to jest zrobione, zapewne po to, żeby zwiększyć skuteczność + zbliżyć się jak najbardziej do długości naturalnego cyklu miesiączkowego.

a jak można być tak głupim i nie potrafić czytać ze zrozumieniem? :o po pierwsze nic o seksie nie pisałam a po drugie moje pytanie dotyczyło tego dlaczego jest tylko czterodniowa przerwa a nie 7 :o

Cocococo dziękuję :) przynajmniej jedna nie dopowiada sobie czegoś czego nie pisałam :)

Gość fcrhtrfgfrgfcgfgb
tfhfghgfchfghfghf ulzylo ci frajerko? zawsze tak ublizasz jak ktos o cos grzecznie pyta? Idiotka to jestes ty. I to z malym mozdzkiem.

Gość gdghdh
Prawdopodobnie w tablekach jest inaczej rozłożone stężenie hormonów

tfhfghgfchfghfghf chyba ma zły dzień :) tak właśnie kombinowałam z tymi dawkami hormonalnymi i to chyba najrozsądniejsze wytłumaczenie, dziękuję :)

Gość Cocococo
:)

zaćmiło mnie i nie rozumiem to sa tabletki takie , ze bierzesz 24 hormonalne tabletki i 4 to placebo. Stad jest ich mniejsza ilosc. Sa tez tabletki 21 tabletek hormonlanych i 7 placebo np. microgynon. Yaz jest 24 hormonalne + 4 placebo. Stad taka przerwa. ;). Kazdemu sie moze pomylic.

Gość farbka 25
bralam te tabletki kilka lat temu, generalnie jest tak po to zeby wyrobic nawyk codziennego lykania tabletki, z tym ze w systemie 24 na 4. Bierzesz na okraglo jak lecą w opakowaniu i zaczynasz nowe od razu po skonczeniu jednego. Ot co.

Gość farbka 25
poza tym i tak cykl trwa tu 28 dni, jak w kazdych innych tabsach. i raczej watpie ze sa to tabletki o roznym stezeniu hormonow. Yaz do nich nie nalezy.

belluś! teraz to mnie olśniło dopiero :D nie załapałam kompletnie, że to są 24 tabletki i cały czas szłam tropem, że ich jest 21, nawet po wpisie Cocococo cały czas rozumowałam w kategoriach 21 tabletek, bo się umysłowo zawiesiłam na tym podstawowym schemacie :D ale jestem głupia :o

ok. Po 4 placebo dalej bierzesz kolejny blister. Nie ma sprawy. Mozna sie z tym pomylic, bo rozne sa rodzaje tabletek. ;)