Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maciek be

przez zoladek do serca

Polecane posty

Gość maciek be

Hej. Stare powiedzenie mowi, ze przez zoladek do serca. Czekam na ciekawe kulinarne propozycje, ktorymi chcielibyscie oczarowac swojego partnera/partnerke:)

Gość za-stawy
teraz to podobno przez wyrostek robaczkowy droga wiedzie :classic_cool:

Wyrostek mialem wycinany ponad 10 lat temu, 12 szwow 🖐️ @Moorland: ryz na slodko? Prosze o przepis?

Gość liczę ze to partner
oczaruje mnie:)

jak fecet zrobi obiad to ewentualnie zrobie mu deser... w kazdym razie nie bede gotowac facetowi

Nie ma właściwie żadnego przepisu. Ryż, jak wiadomo, zjeść można właściwie ze wszystkim. Więc mieszasz śmietanę z wybranymi owocami i cukrem. Dobrze sprawdzają się jagody, truskawki i jabłka z cynamonem. Wywalasz to na ryż i smacznego. Bardzo słodkie i bardzo sycące. Kawałki kurczaka pieczone na tacy z owocami są też dobrym pomysłem. Sama najbardziej lubię śliwki i brzoskwinie, na tej samej tacy możesz też upiec inne dodatki (np. strąki). Słodkie i lekkie (nic nie smażysz).

o apropos ryzu to znam jeden szybki: zapiekany ryż przekladany musem jabłkowym i na wierzku posypany cynamonem, choć nie koniecznie z ta przyprawą. mniam!

Moorland bardzo fajny pomysł, dla mnie ryż na słodko to smak dzieciństwa, więc błogi nastrój byłby gwarantowany :)

Ja czasami zamiast śmietany dodaję np. jogurtu truskawkowego i wtedy nie słodzę (jak nie mam ochoty na taki bardzo słodki). W każdym razie - każdy chyba to jadł w jakiejś postaci i jest przepyszne....i spokojnie zastępuje obiad :D

Ja proponuje szaszłyki (z piecyka lub z patelni)- dla samej zabawy z ich jedzenia, lub np. tortille - dodatki w miseczkach i będziecie sobie sami komponowali Wasze smaki. Sushi?

@Moorland: dziekuje, bardzo z dziecinstwem kojarzy mi sie na potrawa:) Ja na dzien dobry chcialbym zaproponowac Zupe Klopsowa. U mnie bardzo rodzinna i chwytliwa zupa. Produkty: wloszczyzna, bulion warzywny w kostce, sok z dwoch cytryn (lub w plynie), smietana do zupy w kubku (najlepiej 18%), ziele angielskie, lisc laurowy, mieso mielone wieprzowe, jedna cebula, jedno jajko, jedna bulka, majeranek. Wykonanie: warzywa ugotowac w posolonej wodzie, dodac ziele angielskie, lisc laurowy, bulion warzywny. Jak warzywa beda prawie miekkie dodac uformowane uprzednio kulki miesne. Gotowac do miekkosci miesa. Posmakowac. Na koncu wlac sok z cytryn. Chwile zagotowac. Na samym koncu wlac smietane slodka i zagotowac, Przygotowanie miesa: bulke namoczyc w wodzie w kubku, az bedzie miekka. Wydusic w rece. Dodac do miesa. Dodac cebule pokrojona w kostke. Wbic cale jajko. Dodac sol, pieprz, mejeranek. Wymieszac. Uformowac kulki. Ziemniaki ugotowac osobno. Jest to przepis copyright by Maryla (moja mama), ktory wykonalem juz kilkanascie razy i polecam go:)

@Fiiodora: nie musisz gotowac facetowi, pytanie jest ogolne i koedukacyjne i wszelkie sorbety i desery sa rowniez mile widziane:)

@Gilgotki: sushi to jeszcze dla mnie nieodkryty Dziki Zachod;) Szaszlyki z jakiego miesa? Ogolnie nie przepadam za drobiem.

Argh tu wyświetlają się wszystkie posty a na wątku, którym się przejęłam nic nie widzę (mimo, że jest tam 9 postów). No kurcze :( Wiem, że nie na temat, sorki.

A to przepraszam za nadinterpretację, no ale tak się te wątki ze sobą połączyły ;)

Gość 30tkaaa
w takim razie nikt nigdy mnie nie pokocha :P