Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123456789777

JESTEM NA 3. ROKU GERMANISTYKI, CHCE COS ZMIENIC, CO DALEJ?

Polecane posty

Gość 123456789777

jestem na 3 roku germanistyki i wiem, ze to daje marne perspektywy na przyszlosc. mam w planach zrobienie magisterki w innym miescie/ drugi kierunek (ale jaki?)/ wyjazd do niemiec i wyuczenie zawodu tam, np. chociazby jakas ksiegowa (ale nie chce mieszkac na stale w Niemczech). wszyscy mi mowia, ze za bardzo wymyslam. Ale przeciez to moje zycie i jesli ja sobie tego nie poukladam, to nikt inny tego nie zrobi

Gość erewerererrer
czemu marne perspektywy? jezyk niemiecki jest trudny i malo kto umie go naprawde dobrze. anglistow jak nasral, ale germanistow nie jest jeszcze tak duzo.

Gość 123456789777
dookola wciąż slysze, ze po filologii to nie ma co szukac pracy i dlatego zaczynam myslec o tym, jak sie "polepszyc"... ale dziekuje za slowa otuchy :)

Gość erewerererrer
gdybys studiowala anglistyke to faktycznie marnie to by wygladalo, bo teraz pelno anglistow, ale niemiecki jest trudniejszym jezykiem, podobnie jak rosyjski, francuski, hiszpanski itp.

Gość to tylko jaaaaaaaaaaaa
moim zdaniem dobrze myślisz, jakiś as w rękawie zawsze się przyda

Gość 123456789777
tak, tylko że nie mam pomyslu co teraz ze sobą zrobic. z jednej strony chcialabym tutaj cos jeszcze zaczac, z drugiej boje sie, ze nie dam rady. Jedna kolezanka namawia mnie, abym juz teraz wyjechala do Niemiec, po licencjacie- ja chyba jednak wole miec chociaz tutaj ten świstek z mgr w kieszeni, bo to juz cokolwiek. nie moge byc pewna, czy w Niemczech nie powinęłaby mi się noga...