Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 prawda, prawda, szczera prawda

Po co komu studia ??

Polecane posty

Go艣膰 elkaelkaelka
Nie 艣mia艂abym si臋 z kierunk贸w humanistycznych, gdy偶 s膮 cz臋sto na nich ludzie a autentyczn膮 pasj膮 i kochaj膮 to co studiuj膮. M贸j kolega z klasy studiowa艂 histori臋 na UJ. Sam mi m贸wi艂, 偶e nie chce by膰 nauczycielem ani archiwist膮, chce zrobi膰 te studia dla swojej satysfakcji, bo ma plan dla siebie. Po艣wi臋ci艂 si臋 badaniom nad genealogiami rodzin z naszej okolicy (dzi臋ki temu sama odnalaz艂am swoich daleeeekich przodk贸w, o kt贸rych nie mia艂am zielonego poj臋cia). Mia艂/i ma dobre uk艂ady z wieloma duchownymi, kierownikami archiw贸w, dost臋p do dokument贸w, wystara艂 si臋 o jakie艣 pozwolenia i zarabia kas臋 na publikacjach na ten temat. A ca艂e studia sp臋dzi艂 w bibliotekach i archiwach. S膮 r贸偶ni humani艣ci. Nie pot臋piajmy ich w czambu艂.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 S.P
''''''ie by艂o dysortografii - tylko niedouczone mato艂y, kt贸rym nie chcia艂o si臋 otworzy膰 s艂ownika'''''''' mylisz sie ale daruje ci laicyzm. uszkodzenie obszaru wernickiego np w zycu polodowym lub na wskutek urazu mechanicznego skutkuje nieumiej臋tno艣ci膮 gramatycznego mowienia. ale wiem, ty jestes madrzejszy. ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aliiicjaaaa44
Nie ty jedna tak my艣lisz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
Ja tylko czekam, a偶 si臋 rynek tych absolwent贸w technicznych zapcha. Teraz ka偶dy chce i艣膰 na kierunek techniczny! uczelnie otwieraj膮 nowe, bzdurne kierunki - a pami臋tacie niedawn膮 fascynacj臋 socjologi膮 czy informatyk膮? Z tym b臋dzie tak samo. Ilu偶 in偶ynier贸w potrzeba? Na pewno nie tyle tysi臋cy, ile rocznie produkuj膮 uczelnie techniczne. A kierunki np filologiczne wymieraj膮, bo nie ma kto studiowa膰. Bo to si臋 nie op艂aca no i trzeba si臋 uczy膰. Co z tego, 偶e za kilka lat b臋dzie 100 in偶ynier贸w na metr kwadratowy, jak nie b臋dzie kto mia艂 im przet艂umaczy膰 schematu dzia艂ania maszyny....? 馃槧

Udost臋pnij ten post

Urwa艂a艣 p贸艂 swojego cytatu, kt贸ry ja wcze艣niej przytoczy艂am, a w艂a艣nie w drugiej cz臋艣ci cytatu odnosisz si臋 do imprezuj膮cych na studiach. Z tego powodu wytkn臋艂am ci nie艣cis艂o艣膰 i niekonsekwencj臋. Widzisz, ja imprezowa艂am na studiach, ale potrafi臋 si臋 komunikowa膰, a ty piszesz tak chaotycznie 偶e z臋by bol膮. No ale rozumiem, jeste艣 przem臋czona sp臋dzaj膮c 艂膮cznie w pracy i na uczelni jeste艣 jakie艣 250h tygodniowo, mo偶na ci wybaczy膰... A to 偶e 90% absolwent贸w ma problem ze znalezieniem pracy to - jak ju偶 wcze艣niej pisa艂am - 偶adna nowo艣膰. I zgadzam sie z tym, co napisa艂a elkaelkaelka - studia powinny mie膰 charakter elitarny, a nie masowy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
S.P: I oczywi艣cie co drugi ucze艅 zosta艂 uszkodzony w 偶yciu p艂odowym? Na 1 prawdziwego dysortografika przypada niestety 99 mato艂贸w, kt贸rym si臋 nie chce uczy膰. Taka prawda.

Udost臋pnij ten post

Nie wydaje mi si臋, 偶e pisz臋 chaotycznie, pocz膮tkowo zwr贸ci艂am uwag臋 na osoby imprezuj膮ce, kt贸re olewaj膮 studia.. p贸藕niej sama nawi膮za艂a艣 do kujon贸w.. wi臋c te偶 napisa艂am swoje zdanie o nich... a na koniec wyrwa艂a艣 m贸j cytat z kontekstu og贸lnego, m贸wi膮c 偶e ju偶 nie rozumiesz o co mi chodzi, wi臋c wyt艂umaczy艂am, 偶e jedna i druga grupa os贸b ma takie same czyli znikome szanse na znalezienie pracy. Moim zdaniem to by艂o uzupe艂nienie wypowiedzi a nie chaotyczno艣膰, no ale widocznie sama masz problemy z interpretacj膮 i kojarzeniem fakt贸w. Bo z mojej ca艂o艣ciowej wypowiedzi wynika, 偶e osoby studiuj膮ce dziennie kierunki humanistyczne, kt贸re nie pracuj膮 maj膮 bardzo ma艂e szanse na dobr膮 prac臋. Wystarczy艂oby tylko troszk臋 przemy艣le膰 moj膮 g艂贸wn膮 idee tej wypowiedzi, a nie czepia膰 si臋 rzeczy ma艂o istotnych. Widocznie uwa偶asz si臋 za osob臋 wiedz膮c膮 wszystko najlepiej, wida膰 to te偶 po tym 偶e sama przyznajesz si臋 do tego 偶e olewa艂a艣 sobie studia, wi臋c domniemam 偶e uczy艂a艣 si臋 tylko na sesj臋, w kt贸rej pewnie wi臋kszo艣膰 艣ci膮ga艂a艣.. niestety, ale takie osoby maj膮 bardzo ma艂o pokory w 偶yciu. A po Twoich wypowiedziach wynika, 偶e jeste艣 jedn膮 z tych os贸b.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 biotech
Niestety nie wszystkie kierunki s膮 w trybie zaocznym. Niekt贸re g艂贸wnie prowadzone s膮 w trybie dziennym, np. biotechnologia. Na takich kierunkach jest naprawd臋 sporo zaj臋膰 i du偶o nauki, literatura fachowa najcz臋艣ciej w j臋zyku angielskim. I takie osoby mog膮 dorabia膰 weekendowo ale w dziedzinie niezwi膮zanej z kierunkiem. I wtedy biotechnologowi nie przydaje si臋 do艣wiadczenie chocia偶by z pizzerii itp. Nie ka偶dy studiuje zarz膮dzanie, ekonomie, pedagogik臋 偶e mo偶e z powodzeniem dorabia膰 w biurze czy przedszkolach, plac贸wkach opieku艅czych itp. I tu si臋 nasuwa pytanie to po co wybiera膰 pracoch艂onny kierunek, po kt贸rym jest bardzo ci臋偶ko znale藕膰 prac臋...No tak kto艣 nas zrobi艂 w bambuko robi膮c z kierunku biotechnologia kierunek zamawiany.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
up up up

Udost臋pnij ten post

Tak og贸艂em, to uwa偶am, 偶e dzisiaj dobre zarobki = odwaga, determinacja i dobry patent. Jestem zdania, 偶e najlepiej jest mie膰 pomys艂 i za艂o偶y膰 swoj膮 firm臋, rozpromowa膰 j膮, rozreklamowa膰 i do艂o偶y膰 wszelkich stara艅 do biznesu.. !! A wiecie jaka jest przewaga cz艂owieka z takim podej艣ciem ? Taka, 偶e inni si臋 tego boj膮.. bo teraz coraz wi臋cej firm upada, wi臋c ma艂o kto odwa偶a si臋 rozpocz膮膰 sw贸j biznes.. zw艂aszcza w m艂odym wieku, maj膮c perspektyw臋 bankructwa. A ja uwa偶am, 偶e w 偶yciu warto ryzykowa膰, bo do odwa偶nych 艣wiat nale偶y :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
up

Udost臋pnij ten post

"Nie wydaje mi si臋, 偶e pisz臋 chaotycznie" - to 偶e tobie si臋 nie wydaje, nie oznacza, 偶e tak nie jest. Piszesz chaotycznie, mimo, 偶e ci si臋 tak nie wydaje :) "Widocznie uwa偶asz si臋 za osob臋 wiedz膮c膮 wszystko najlepiej, wida膰 to te偶 po tym 偶e sama przyznajesz si臋 do tego 偶e olewa艂a艣 sobie studia, wi臋c domniemam 偶e uczy艂a艣 si臋 tylko na sesj臋, w kt贸rej pewnie wi臋kszo艣膰 艣ci膮ga艂a艣.. niestety, ale takie osoby maj膮 bardzo ma艂o pokory w 偶yciu". Niestety musz臋 ci臋 rozczarowa膰. Nie uwa偶am si臋 za osob臋 wiedz膮c膮 wszystko najlepiej. Poza tym wska偶 mi, gdzie napisa艂am o tym, ze olewa艂am studia? Napisa艂am, ze "imprezowa艂am ca艂e 5 lat, ale ani problem贸w z zaliczeniem studi贸w ani p贸藕niej z prac膮 nigdy nie mia艂am" - widzisz tu gdzie艣 co艣 o olewaniu studi贸w? Widz臋, 偶e opr贸cz problem贸w z chaotyczn膮 komunikacj膮, masz jeszcze problemy z nadinterpretacj膮. Twoje domniemanie, 偶e "uczy艂am si臋 tylko na sesje, w kt贸rej pewnie wi臋kszo艣膰 艣ci膮ga艂am" r贸wnie偶 jest niestety b艂edne. Wyobra藕 sobie, 偶e mimo imprezowania mia艂am stypendium naukowe i po studiach bez problemu dosta艂am prac臋 w zawodzie. Jak widzisz, nie trzeba by膰 takim cyborgiem jak ty (czyli 艂膮czy膰 etat ze studiami dziennymi), 偶eby osi膮gn膮膰 sukcesy edukacyjne lub zawodowe.

Udost臋pnij ten post

To prawda, dzisiaj studia nic nie daj膮. I mam tu na my艣li tak偶e trudne kierunki techniczne, po kt贸rych tak samo ci臋偶ko znale藕膰 prac臋. Studiowanie ma sens tylko i wy艂膮cznie w przypadku, gdy na 100% jest pewno艣膰, 偶e rodzina lub znajomi maj膮 dla ciebie czekaj膮ce miejsce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 S.P
''''' I oczywi艣cie co drugi ucze艅 zosta艂 uszkodzony w 偶yciu p艂odowym? Na 1 prawdziwego dysortografika przypada niestety 99 mato艂贸w, kt贸rym si臋 nie chce uczy膰. Taka prawda.''''''' masz tedencje do przesady. o tym nie twierdzilismy, tylko o tym, ze jeden kolega pisa艂 tak a tak, wiec chociaz niewatpliwie masz racje,偶e wiekszosc to niepszyswojenie sobie wiedzy gramatyki i ortgrafi w szkole podstawowej, to skad pewnosc, ze kolega nie zaliczal sie do tego 1% h臋? ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
Frankie_Stein: Jak偶e to prawdziwe... 馃槧

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
'S.P: Niestety po tych wszystkich pozerach nie mam lito艣ci nawet dla prawdziwych dyslektyk贸w :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy偶by b艂膮d ??
niepszyswojenie ,a mo偶e nieprzyswojenie ??:D:D:D

Udost臋pnij ten post

Nie dochodz膮 wiadomo艣ci, trudno. Nie chce mi si臋 pisa膰 tego drugi raz, zw艂aszcza, 偶e zaczyna mnie nudzi膰 polemizowanie z jakim艣 dzieckiem, kt贸re nadinterpretuje wypowiedzi innych. Bez odbioru :)

Udost臋pnij ten post

co艣 Nam chyba nie wy艣wietla...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 S.P
kajam sie w prochu i w popiele w smole i pierzu a jendak jutro napisze tak samo. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
up

Udost臋pnij ten post

zaraz tam, kochana czy na studiach nie uczono Ci臋, 偶e dzieckiem mo偶na nazwa膰 osob臋, kt贸ra nie uko艅czy艂a 18-tego roku 偶ycia i jest jeszcze niepe艂noletnia ?? No c贸偶, braki w Twoich wiadomo艣ciach s膮 wi臋c ogromne, bo ja pe艂noletnio艣膰 uko艅czy艂am 4 lata temu, a samodzielnie utrzymuj臋 si臋 od 2 lat :) Widocznie sama kobieto, masz bardzo du偶e problemy z interpretacj膮 tekstu, bo ju偶 po raz kt贸ry艣 wyja艣ni艂am Ci to co mia艂am na my艣li, pisz膮c to od pierwszego w膮tku, ale dyskutujesz ze mn膮 na tematy w og贸le bezsensowne, nie maj膮ce 偶adnego innego przekazu po za tym, 偶e uczy艂a艣 si臋 cudownie, imprezowa艂a艣 i dosta艂a艣 prac臋 w zawodzie. A ja ca艂y czas podkre艣lam, 偶e zdaj臋 sobie z tego sprawy, 偶e istniej膮 tak wybitne jednostki jak Ty, ale m贸wi臋 o reszcie og贸艂u czyli mniej wi臋cej o ok. 90% ludzi, kt贸rzy takiego szcz臋艣cia nie maj膮, bo im si臋 zwyczajnie nie chce. Widzisz, Ty uwa偶asz, 偶e ja pracuj膮c i studiuj膮c si臋 katuj臋, a ja uwa偶am 偶e jestem ambitna i chce co艣 w 偶yciu osi膮gn膮膰. Ty chla艂a艣, a ja inwestuje w siebie. Ka偶dy ma sw贸j spos贸b na 偶ycie. I w zasadzie, te偶 nie mam ochoty ju偶 z Tob膮 dyskutowa膰 i najch臋tniej powiedzia艂abym kilka s艂贸w o Twojej osobie, ale jako艣 nie zamierzam si臋 zni偶a膰 do Twojego poziomu, wi臋c pozdrawiam serdecznie :)

Udost臋pnij ten post

Frankie_Stein, w艂a艣nie o to chodzi... dzisiaj jak nie masz cieplutkiej posady, to mo偶esz pomarzy膰 o wysokich zarobkach ;D Swoj膮 drog膮, mia艂am kiedy艣 koleg臋, bardzo ambitny w liceum same 6 i stypendium premiera, na studiach same stypendia itd..itd.. Studiowa艂 prawo, zrobi艂 aplikacj臋, niestety p贸藕niej ju偶 nie by艂o dla Niego pracy... nie mia艂 znajomo艣ci, kancelarii niczego.. chcia艂 startowa膰 od zera.. a nikt go nie chcia艂 przyj膮膰, a by艂 na prawd臋 bardzo wybitny. Natomiast jego koledzy ze studi贸w, olewaj膮cy nauk臋 i imprezuj膮cy ca艂y czas ( dok艂adnie tacy jak nasza kole偶anka zaraz tam ) dostali prac臋, tylko dlatego,偶e w rodzinie mieli jakiego艣 znanego wujka, kt贸ry wszystko za艂atwi艂... 呕ycie jest niesprawiedliwe, a czasami sama wiedza nie wystarczy. Ja jak tak rozmy艣lam o tym co chce robi膰 po studiach, ju偶 na sta艂e, to wiem jedno... nie chc臋 ju偶 zarabia膰 tylko 2500z艂 jak dotychczas, mam wy偶sze aspiracje i wiem, 偶e otworz臋 swoj膮 firm臋. Kapita艂 ju偶 mam, lokal ju偶 mam i paten te偶 jest. Wci膮偶 tylko hamuj膮 mnie studia, kt贸re chcia艂abym sko艅czy膰, a wiem 偶e studiuj膮c nie ogarn臋艂abym tego wszystkiego tak dobrze jakbym chcia艂a. Dlatego czekam tylko na dyplom i do roboty ;D

Udost臋pnij ten post

Powiedzia艂aby艣 kilka s艂贸w o mojej osobie? Jaka艣 pog艂臋biona psychoanaliza czy co? Ju偶 si臋 boj臋.... :) Dzieckiem mo偶e by膰 nawet osoba maj膮ca 60 lat - bo ma rodzic贸w i mo偶e by膰 dla nich dzieckiem :) Poza tym nie metryka czyni "doros艂ym" - nikt ci o tym nie powiedzia艂? A ciebie dzieckiem nazwa艂am ze wzgl臋du na poziom twoich wypowiedzi, zreszt膮 wiekowo te偶 jeste艣 dla mnie "dzieckiem" :) Poza tym - zn贸w nadinterpretacja. Nie "chla艂am" dziecko, tylko "imprezowa艂am" - zasadnicza r贸偶nica. Inwestuj w siebie, powodzenia ci 偶ycz臋, ale du偶o jeszcze w 偶yciu musisz si臋 nauczy膰, oj du偶o...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teraz studia
kafeeeee

Udost臋pnij ten post

"Natomiast jego koledzy ze studi贸w, olewaj膮cy nauk臋 i imprezuj膮cy ca艂y czas ( dok艂adnie tacy jak nasza kole偶anka zaraz tam ) dostali prac臋, tylko dlatego,偶e w rodzinie mieli jakiego艣 znanego wujka, kt贸ry wszystko za艂atwi艂... 呕ycie jest niesprawiedliwe, a czasami sama wiedza nie wystarczy." No prosz臋, teraz sugerujesz, 偶e dosta艂am prac臋 po znajomo艣ci... Mylisz si臋, a w dodatku masz g艂ow臋 zabit膮 jakimi艣 niezbitymi teoriami, co tylko potwierdza twoj膮 niedojrza艂o艣膰.

Udost臋pnij ten post

No tak, ale Ty nie jeste艣 ani moj膮 matk膮, ani moim ojcem (na szcz臋艣cie!) , wi臋c nie 偶ycz臋 sobie takiego okre艣lania mojej osoby. Masz racj臋 to nie metryka czyni ludzi doros艂ym, ale po pierwsze w obecno艣ci prawa takimi s膮, a po drugie jak ju偶 zaznaczy艂am jestem osob膮 samodzieln膮 od d艂u偶szego czasu i bardzo dobrze sobie radz臋. Ma艂o tego, ka偶dy ocenia mnie na osob臋 odpowiedzialn膮 i bardzo dojrza艂膮, wi臋c Twoja ocena jest 艣mieszna bior膮c pod uwag臋 fakt, 偶e wcale mnie nie znasz :) Oceniasz poziom moich wypowiedzi, kt贸re chc膮c nie chc膮c s膮 sp贸jne i logiczne, a zastanawiaj膮ce jest to, 偶e ka偶dy je zrozumia艂, tylko Ty nie ;) Mo偶e powinno Ci to da膰 troszk臋 do my艣lenia ? Nad wyraz pr贸bujesz mi pokaza膰 swoj膮 zaradno艣膰 i doros艂o艣膰, kt贸ra mnie nijak interesuje, wi臋c zastanawiaj膮ce jest to, po co to robisz? Chcesz sobie poprawi膰 samoocen臋 czy co ? Bo widzisz, Twoje problemy z sob膮 to nie jest m贸j problem, wi臋c nie zamierzam si臋 w to anga偶owa膰. Bo widzisz dla mnie Twoje wypowiedzi s膮 na poziomie 60letniej babusi, kt贸ra nie za艂o偶y艂a okular贸w i widzi tylko par臋 zda艅 na monitorze nie doczytuj膮c kolejnych, albo patrz膮c po nich pobie偶nie, tylko po to aby nie zgubi膰 my艣li. ( I radz臋 Ci przestudiowa膰 poziom moich wypowiedzi a poziom Twoich wypowiedzi i je偶eli jeste艣 chocia偶 troch臋 inteligentna, to dojdziesz sama do wniosku, 偶e si臋 o艣mieszasz ) R贸wnie偶 偶ycz臋 Ci powodzenia z vice vers膮, 偶e sama musisz si臋 jeszcze du偶o nauczy膰, bo w to,偶e ja musz臋 to nie w膮tpi臋 :)

Udost臋pnij ten post

nie sugerowa艂am, 偶e dosta艂a艣 prac臋 po znajomo艣ci, tylko zaznaczy艂am fakt, 偶e ludzie imprezuj膮cy jak Ty na studiach. Kolejny brak poprawnego rozumowania i analizowania tekstu z Twojej strony. Brawo, oby tak dalej a za nied艂ugo sama si臋 wyko艅czysz :)

Udost臋pnij ten post

"Natomiast jego koledzy ze studi贸w, olewaj膮cy nauk臋 i imprezuj膮cy ca艂y czas ( dok艂adnie tacy jak nasza kole偶anka zaraz tam ) dostali prac臋, tylko dlatego,偶e w rodzinie mieli jakiego艣 znanego wujka, kt贸ry wszystko za艂atwi艂". Wida膰, 偶e masz braki na poziomie szko艂y podstawowej. Zdanie zacytowane jest zdaniem wielokrotnie z艂o偶onym z wtr膮conym nawiasem. Bez nawiasu zdanie brzmi: "Natomiast jego koledzy ze studi贸w, olewaj膮cy nauk臋 i imprezuj膮cy ca艂y czas dostali prac臋, tylko dlatego,偶e w rodzinie mieli jakiego艣 znanego wujka, kt贸ry wszystko za艂atwi艂". Wtr膮cony nawias w tego typu konstrukcji dotyczy ca艂o艣ci wypowiedzi, czyli wskazujesz na konkretn膮 osob臋, kt贸ra - wed艂ug ciebie - imprezowa艂a ca艂y czas a prac臋 dosta艂a po znajomo艣ci. LOGICZNA KONSTRUKCJA ZDANIA jest chyba dla ciebie obcym poj臋ciem, a t艂umaczysz si臋 p贸藕niej jak dziecko, wi臋c tym bardziej za dziecko ci臋 uwa偶am (mimo twojej wielkiej samodzielno艣ci, za kt贸r膮 chyba medal powinni ci przyzna膰)?

Udost臋pnij ten post

"Bo widzisz dla mnie Twoje wypowiedzi s膮 na poziomie 60letniej babusi, kt贸ra nie za艂o偶y艂a okular贸w i widzi tylko par臋 zda艅 na monitorze nie doczytuj膮c kolejnych, albo patrz膮c po nich pobie偶nie, tylko po to aby nie zgubi膰 my艣li." A co ty chcesz od 60-letnich ludzi? Dla ciebie to ju偶 tylko jakie艣 "babusie" ? No tak, dla g贸wniarza to nawet 30-latek jest ju偶 starcem...

Udost臋pnij ten post