Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszukany:/

oszukany w pracy, wejdz, pomoz

Polecane posty

Gość Nicolka....
Podatek bediesz musial zaplacic tak czy siak a do tego kare za to ze pracujac na czarno osukiwales panstwo i pobierales swiadczenia z up. Wyslales mu tego meila... brawo. Jak facet bedzie ogarniety to sam sie zglosi do uzedu pracy i Was jeszcze udupi. Jak sam przyna sie do winy i sprzeda w sadzie jakas ckliwa bajke to dostanie 2 tys kary a za Was wezmie sie urzad skarbowy. Znam dokladnie taki przypadek. Ja bym na Twoim miejscu poszla gdzies po porade prawna. Przedstawila cala sprawe i dowiedziala sie co mi grozi i co moge z tego miec. Ale z tego co ja sie orientuje to sprawa jest (dla Was) beznadziejna.

Gość marumulkakaaa
r

Gość chcę mieć swoje pieniądze
tata nie brał zasilku zarejestrowany jest jako bezrobotny bez prawa do zasilku

Gość marumulkakaaa
tom w tej sytuacji pracodwaca ma przesrane. w czym winny jest pracownik- to w obowiazku lezy aby dac umowe. a jesli nie daje to oszukuje i okrada panstwo. a i jesli jeszcze oszukuje ludzi to wogole.

Gość Nicolka....
To jest w takim wypadku obowiazkiem Twojego ojca by podejmujac prace podpisac umowe. Jak pracodawca nie chce podpisac umowy to wtedy nie podejmuje sie pracy a dupka sie zglasza do sadu za ofiarowanie pracy na czarno. Tyle ze do tego tez trzeba miec swidkow. I tu kolo sie zamyka a pracodawcy czuja sie bezkarni...

Gość Nicolka....
Ale po mimo ze nie mial prawa do zasilku to przyslugiwalo mu ubezpieczenie. Po za tym podpisal w up ze nie ma pracy... a jak teraz wyjdzie ze mial to wedlug prawa jest to oszustwo.

Gość muchacece
Jesli godzac sie na prace tzw na czarno,ponosisz takie same konsekwencje,bo to tolerujesz ale...skoro szef wali w ...to sprobuj z innej beczki.Zawsze mozesz powiedziec,ze mial Cie zarejestrowac w niedlugim czasie,a ze tego nie zrobil...tylko musisz to zglosic do PIpu z jednym swiadkiem, chociaz teraz juz nawet nie potrzebujesz swiadkow,inaczej zapomnij o kasie.

no ale na chlopski rozum - jak mial zglosic jak nie dostal umowy?

mowilam - pracowalo ich trzech, swiadkow ma tak wlasnie robil - codziennie mowil ze gdyby jakas inspekcja wpadla, to maja mowic ze pracuja od wczoraj

Gość marumulkakaaa
wa inspekcja pracy- tam zglosic nieuczciwego pracodawce.

;

no ale pozostaje ta jedna sprawa - czy tacie sie to oplaci? bo niektorzy mowia o karach (UP, US) :O

Gość marumulkakaaa
wiec niech ich bierze i niech dzialaja. porada prawna u radcy prawnego nie bedzie duzo kosztowac. zrzuca sie po pare zł. albo gdzies gdzie przyjmuje w miesicie darmowy prawnik. udzieli informacji.

Gość marumulkakaaa
i tu sie dowiedziec u prwanika. w tej kwestii nie pomoghe bo niewiem.

.

ja musze juz isc, maz niedlugo wroci z pracy, mam obowiazki ;) jakby ktos wszedl i umial pomoc, bede wdzieczna, jutro rano wejde i poczytam dziekuje wszystkim za pomoc!!!

Gość marumulkakaaa
z

Gość NN008
Kilka lat temu też byłem w takiej sytuacji - tyle że ja miałem w zimę popracować i szef o tym wiedział ale wmarcu powiedział że jest ze mnie zadowolony i zaproponował umowę (zarobki b.dobre)więc się zgodziłem i następnego dnia podpisałem i zorientowałem się dopiero że to na 1\2etatu a ja zasówałem po10h więc na koniec miesiąca podliczyłem typa i le ma mi zapł. za nadgodziny to mnie wyśmjał Podzwoniłem po znajomych i zdecydowałem się na sąd jak się dowiedział to on do mnie wydzwaniał a nie ja do niego W końcu doszliśmy do porozumienia lecz jego to trochę kosztowało .Sąd najczęściej daje wiare pracownikowi lecz trzeba mieć świadków a złodzieiom nie wolno popuszczać bo to ich tylko zachęca do oszukiwania następnych Powodzenia

Gość ela1982
moj mąż nie raz zostal w ten sposob oszukany.niestety zyjemy w takim podlym i beznadziejnym panstwie ze kazdy tylko o swoją dupe sie troszczy nie zwazając uwagi na innych.kazdy ma w dupie kazdego zycie tego uczy a i ludzie są podli.moj maz nic nie zrobil a co mial zrobic?tamten dostal by kare a skarbowka wszystko by z nas sciagnela.mam tylko nadzieje ze na tamtym swiecie zostanie mu odplacone pieknym za nadobne.jest to nie pierwsza sytuacja w naszym zyciu.moze jakby sie prawo zmienilo dotyczace zatrudniania i wogole ale na to marne szanse.ten kto ma kase ten jest gorą taka prawda dzis.

Gość 67nibj85nubytgvf
ja piernicze jak nie chcesz zle doradzic to powiedz ze sa bezplatne porady prawne jak pisalam wczesniej a nie pytasz ludzi ktorzy na codzien nie maja z tym stycznosci :/ BEZPŁATNE PORADY,,,ZA DARMO ...prawnik za darmo rozumiesz?

Gość dodaj nowy temat 9
Teraz to już po ptokach, ale ja kiedyś nagrałem (z ukrycia) na telefon kom rozmowe z szefem, w której mówił co i do kiedy ma być zrobione i ile za to zapłaci i sąd pracy uznał to za umowe. Szef też nie chciał podpisać umowy papierowej i robił później jakieś uniki z wypłatą (miał zapłacić, a chciał mnie zbyć 50 zł na piwo). Tyle tylko, że ja nie byłem zarejestrowany w pośredniaku.

Gość NN008
Też nagrywałem szefa na MP3 i w rozmowie wyrażnie wymawiałem jego nazwisko ,ale miałem czas do końca miesiąca i na koniec pokłuciłem się z nim o kase to mnie wyśmjał Ale wszyscy pracownicy byli zatrudnieni na najniższej krajowej a on przelewał na konta większe sumy i ba się skarbówki Pozdro