Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fbdgdfgfmama

syn wymiotuje...

Polecane posty

Gość fbdgdfgfmama

16 miesiecy ma, a ja sie zastanawiam czy nie isc do szpitala, mam pytanie do mam, czy mozliwe aby wymiotowal bo wychodza mu zeby? nie chce isc z pierdola a jednak dla mnie to problem, martwie sie o synka od 16stej ciaagle wymiotuje, daje mu pic wode z cukrem, tez zwraca, nawet to co w poludnie zjadl zwrocil nie strawione, dziwne, niemozliwe zeby bylo niedobre to co zjadl, chociaz kto wie, dzis dzis nie jest pewne :/

Gość daj mu pepsi
poważnie, niedużo tak z 1/3 szklanki może mniej, lekko wygazuj, orsalit żeby się nie odwodnił, zaobserwuj czy sika, czy ma sprężystą skórę, jak nie to do szpitala.

Gość fdfdssdfsf
daj mu zwykłą wodę, po łyżeczce co 5 minut podawaj,

masz mu dawac co 5 min łyzeczke wody tak jak ktos pisal, na okraglo w małych ilosciach, nie dawaj jedzenia, cola rozgazowana jest zbawienna wstrzymuje wymioty. to moze byc grypa zoladkowa. jak pojedziesz na pogotowie masz prawie jak w banku pozostanie na oddziale w szpitalu, z takim małym dzieckiem nie ma zartów szybko sie odwadnia

Gość to jajajaja
jeśli wymiotował kilka razy to niestety musisz jechać na pogotowie. Dziecko w takim wieku szybko się odwadnia a wszystko wskazuje, że złapał jelitówkę - jakiegoś rotawirusa. Na pogotowiu zbadają go i dadzą leki. Nie ryzykowałabym. Potem będziesz miała więcej stresu.

Gość fublinkawa
chore pepsi tak małemu dziecku,daj mu dużo pić na razie poczekaj z tym szpitalem,bo może jutro bedzie lepiej a tak w szpitalu będziecie się męczyć w szpitalu a dla dziecka to nic dobrego

Gość ....a w ogóle coś przyjmuje?
cokolwiek, czy wszysko zwraca? pierwszą oznaką odwodnienia, jest brak oddawania moczu. Takie wymioty od zębów to raczej nie. podwaj orsalit i wodę z glukozą. temperaturę ma?

Gość fbdgdfgfmama
dzieki wielkie, nie chce nic jesc, ale kupilam sucharki(czy jak to nazwac- pieczzywo suche) i wlasnie sie nimi zainteresowal i teraz zaczal jesc, a wode tez juz pil bez cukru na poczatku- zwracal, ale doradzila tesciowa zeby dawac z cukrem (tez zwraca) pepsi mam ale ta max, bez cukru ;/ wiec lipka troche

Gość fbdgdfgfmama
chce jechac do szpitala, bo sie martwie strasznie, a moj facet "nie, poczekaj do jutra" i co ja mam poczac :((

Gość fbdgdfgfmama
byl szczepiony przeciwko rotawirusom jakis rok temu, moze ciut mniej, jezeli to jest to to lipa jeszcze gorsza bo mam miesieczniaka jeszcze w domu, a nie byl jeszcze szczepiony przeciwko rotawirusom, zalamka, mm nadzieje ze to nie to

dawaj mu małe ilość wody ale częściej, bo dając wodę prowokujesz żołądek do wymiotów. Być może złapał jakiegoś wirusa. mój syn niedawno zaczął wymiotować o 4.30 rano i tak go trzymało do południa, potem jak ręką odjął dziecko wróciło do normalności.

Gość dsvfvcx
orsalit, dawaj mu orsalit, parę łyżeczek po każdym rzygu, zwróci napewno,ale coś zostanie

nie karm go na razie, tylko nawadniaj!!!!!!!

Gość dsvfvcx
cola na biegunkę tylko nie dawaj mleka

Gość fdfdssdfsf
co 5 minut łyżeczka wody - tak mi kiedys powiedziała pielęgniarka w szpitalu; jak przestanie sikać, albo uszczypnięta skóra nie wróci do pierwotnego stanu to jedź do szpitala

Gość dsvfvcx
no i szczepionka na rota nie działa, a maleńki może się nie zarazi, nie dotykaj go bez uprzedniego mycia rąk i niech starszy się nie zbliża

Gość dsvfvcx
skórę należy uszczypnąć na brzuchu, jeśl nie wraca do napięcia to jest odwodnienie

Gość to jajajaja
słuchaj pojedź do szpitala, rotawirusów jest wiele więc szczepienie nie zabezpieczy przed każdym szczepem. Powiesz w szpitalu, że masz miesięczne dziecko w domu i poprosisz o leki takie by powstrzymały wymioty a są takie na pewno bo szwagierka ostatnio dostała dla 12 miesięczniaka syrop na jelitówkę i przeszło. Jeśli to jelitowka to koniecznie dbaj o to by wszystko było sterylne a szczególnie WC, myj non stop domestosem, przecieraj również klamki, mycie rąk bardzo częste i reszta rodziny nie złapie.

u takich maluchów uszypniecie skóry jeszcze sie nie sprawadza...

Gość daj mu pepsi
pepsi na wymioty idealna. gwarantuję, że od kilku łyków pepsi jeszcze żadne dziecko nie umarło, nawet jeśli by to była ta max. zwymiotuje ją pewnie ale później zahamuje wymioty. a z odwodnionym dzieckiem nie ma żartów. szpital teraz to dopiero wylęgarnia chorób. i w żadnym wypadku mięta, co wiele mam daje. mięta zwiększa wymioty. ja bym dała tą pepsi jak nic nie podziała.

Gość fbdgdfgfmama
dzieki wielkie za wasze porady nie odpisalam wczoraj bo kafeteria nie pokazywala mi nowych postow w tym temacie, na ogolnej stronie tego dzialu widzialam ze ktos odpisal przed 22h, ze jest 19 postow, ale jak wchodzilam w temat to pustka, ostatni post byl moj z wczoraj teraz jest ok, pokazalo wszystkie posty no ale do tematu... kupilismy cole normalna, odgazowalam ja, dalam troszke na lyzeczce i za chwile troche w butelce, 60 ml, po 30 min zwrocil wszystko, przed polnoca poszedl spac, spal spokojnie do rana, rano wezwalam lekarza do domu, przepisal motilium w syropie, 15 min przed posilkiem 3x dziennie, grypa rzoladkowa niestety, dzis wypil bardzo duzo wody z cukrem, rano, zwrocil troszke, przed poludniem zjadl nawet troszke sucharka, nie zwrocil- teraz spi od godziny staramy sie uwazac, zeby nie zarazic maluszka :/ orsalit ktos pisal, nie znam tego nawet nie wiem czy to tu jest w aptece (nie mieszkam w PL) dzieki wielkie jeszcze raz za rady, pozdrawiam