Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna z Niderlandow

nie chce wracac do Polski czy to zle...?

Polecane posty

Witam! Mieszkam i pracuje w Holandii juz od roku(pracuje na szklarni) ogolnie podoba mi sie tutaj, stac mnie na spokojne zycie, nie musze sie martwic czy starczy mi do 1 i nawet oszczedze, ogolnie swoja przyszlosc wiaze z Holandia, planuje pojsc na studia wlasnie tutaj(w jez. angielskim) chodze na kurs jezyka niderlandzkiego, ogolnie nie jest latwo nauczyc sie jezyka od podstaw, wiadomo cale zycie na szklarni nie chce pracowac i powiedzialam rodzinie, ze nie chce wracac do Polski, ze chce zostac tutaj, no a oni, ze nie chca mnie znac skoro tutaj zostane, ze mam jeszcze oszczedzic i otworzyc wlasny biznes, a ja nawet nie mialabym pojecia co otworzyc, nie znam sie na tym, tyle sie slyszy, ze biznesy upadaja itp, ogolnie wyjezdzajac do Holandii kazdy mi mowil, ze sobie nie poradze, ze sama, z moim charakterem i w ogole..wiec troche im zrobilam "na zlosc" no ale powiedzcie kto ma racje ja czy oni?

Gość Zrealizuj swoje zamiary
czyli jezyk ,pozniej studia ,lepsza praca.Wtedy zdecydujesz o swojej przyszlosci.Z rodzina dojedziesz do porozumienia jak bedziesz wiedziala na 100% czego chcesz w zyciu.

Gość za malo danych,zeby oceniac
kto ma rację, wiec sie nie wypowiem

Gość cozcozcoz
Tak rodzina dobrze radzi - tam oszczędzaj ,przywieź tutaj i zainwestuj w ZUS to baaaaaardzo pewna inwestycja. Dziewczyno żyjesz jak człowiek ,a język -powoli przeskoczysz i to

Gość masz racje i nie wracaj
bo naprawde nie ma do czego a rodzina z czasem sie z tym pogodzi nie rób nic czego nie chcesz jesli dajesz sobie radę to zostań tam a rodzina ma tyle do gadania co nic bo nic złego nie robisz i wkońcu masz prawo wyboru gdzie chcesz być i musza sie z tym pogodzic

dzieki, to moge cos jeszcze napisac jak chcecie wiedziec a na co mam uwazac?

dzieki a co chcecie jeszcze wiedziec to moge napisac a dlaczego mam uwazac?

Gość prawictwo pospolite141
Holandia brzydki mały kraj ..

Gość Madameee Ciapata
Ja bym wrócił, a nawet bym nie wyjechał, bo w Polsce mam rodzine i jestem przywiązany emocjonalnie do tego kraju. A to że ty chcesz zostać przeszkadza twoim rodzicom pewnie dlatego że utrzymywali cie przez wiele lat a ty na starość ich zostawisz

Gość abcdcba
twoj wybor,tylko po co potrzebujesz poglaskania po glowce...?

Gość cozcozcoz
Po pierwsze na wszystkowiedzących ,sfrustrowanych beznadzieją podpowiadaczy przyszłości ,a po drugie co przykre na swojaków

tak 22lata mam;)

hehe to podszyw? ktozby inny chcial wracac do Polski! :) Dzialaj w holandii, jak moja kolezanka ktora dziala w Warszawie trafnie to okreslila: za 5 lat polski to na mapie swiata moze juz nie byc hehehe Nie nabijam sie z wlasnego kraju, kocham Polske, ale to chore co sie tam dzieje

cos mi nie wysyla postow mam 22lata

teraz wyslalo cos szwankuje te forum

Gość przem
hej, wlasnie znalazlem Twoja wypowiedz. Rowniez nie mieszkam w Polsce od wielu juz lat. Tak chyba musialo byc. Nie miej wyrzutow sumienia. Ucz sie holenderskiego angielskiego.... Studjuj... Zycze Ci wszystkiego dobrego. No i siedz w Holandii:-)

Gość gość
powiedzialam rodzinie, ze nie chce wracac do Polski, ze chce zostac tutaj, no a oni, ze nie chca mnie znac skoro tutaj zostane, ze mam jeszcze oszczedzic i otworzyc wlasny biznes, a ja nawet nie mialabym pojecia co otworzyc, nie znam sie na tym, tyle sie slyszy, ze biznesy upadaja itp, xxx jasne! zrób, przywieź i zainwestuj w biznes! do biznesu zatrudnij oczywiście członków rodziny, no bo przecież obcym nie możesz płacić! odetnij się jak najszybciej od takiej podłej rodziny, co zamiast cię wspierać, patrzą tylko jak cię poniżyć i okraść!!!

Gość przem
hej "gosc". Mysl o Tobie. A rodzina niech mysli co chce... chociaz to przykre, ze tak do Ciebie mowia. Zawsze mozna sie na skype z nimi spotkac i sobie pogadac. Biznes: Nie wiem ile masz lat, takze trudno powiedziec czy jakis biznes masz otworzyc czy nie. A samej w obcym kraju takie cos robic, jest dosyc ryzykowne. Nie martw sie, jakos to sie moze pouklada. Na pewne rzeczy trzeba troche czasu... moze niedlugo sie Twoja rodzina z tym pogodzi, ze zyjesz w obcym kraju. Czasami los nas rzuca w rozne strony swiata i chyba tak musi byc. szukamy szczescia, pracy, cos nowego... na poczatku nie wiemy dlaczego tak jest... no ale dzieki temu, ze zyje w obcym kraju, dostalem dobra opieke medyczna, jak wykryto u mnie guza. nie wiem czy w Polsce kasa chorych pokrylaby koszty taxi, ktora jezdzilem za darmo 6 tygodni na radioterapie. pozdrawiam:-)

Gość gość
mam tak samo. 20 lat, planowalam zrobić sobie roczną przerwę po liceum w Anglii, mija 5 miesiąc tutaj a ja z dnia na dzień coraz bardziej nie chce wracać. Nie chcę studiować w Polsce, nie chcę tam mieszkać, urzerax się z wscipskimi ludźmi. Do tego poznalam faceta w ktorym na maksa sie zauroczylam. Planuję iśc na studia tutaj, podszkolic jezyk przez ten rok i znaleźć lepszą praccę, mam nadzieje że mi się uda, choć rodzina twierdzi że nie poradzę sobie...nie ma to jak wsparcie. nigdy ni bylam zbyt rodzinna wiec rozłąka z bliskimi to nie wielki problem.

Gość gość
po studiach i tak bedziecie druga kategori z biegiem czasu siadzie to na psychike tak jest ze mna pryca to tylko w knajpie lub sprzataczka lub u ogrodnika Taki jest wyscig szczurow

Gość m ądralIa
ale tu ci sie udzalo :) ...aha, Polska istnieje tylko teoretycznie, tak mówił ostatnio jeden minister, ale on już nie jest ministrem to nie wiem czy mówił prawdę :O

Gość gość
Słuchaj autorko, a jak znalazłaś prace w Holandii bez znajomosci języka?Wyjechałaś przez pl agencję pracy?Ja dopiero ucze sie holenderkiego i od rodowitych mieszkanców słyszę, że bez tego języka w ich kraju ani rusz. Troche juz jestem podłamana, bo na głupi zmywak nie moge się dostać, a znam ang komunikatywnie. Więc o co chodzi?O to,że mam wyzsze techniczne wykształcenie i je wpisuję w CV do tych prostych prac, czy o podstawową znajomość ich języka czy o to że jestem z Polski?Autorko proszę napisz mi wszystko-jak znalazłaś pracę. Proszę;)

Gość gość
Ja roznosilam i wysyłałem cv do różnych miejsc. Prędzej czy później były odpowiedzi. Mieszkam tu juz 3 lata i głównie komunikuje się po angielsku.

Gość gość
Gość 22:30, gdzie mieszkałas w czasie kiedy nie pracowałaś-szukałaś pracy?Czy ubiegałaś się o mieszkanie socjalne czy jakiś zasiłek?Czy ten zasiłek można dostać odrazu po przyjezdzie?Ja siedzę znajomemu na głowie i juz mam tego dosyc. I czy do prostych prac, typu kamermeisje czy afwasser, podawać skonczone studia w CV?

Gość gość
Miałam odłożon pieniądze na jakiś czas i wynajmowalam pokój. Prace znalazlam w przeciągu miesiąca. Socjalnego nie dostaje, ale dostaje dopłatę do szkoły, 250e bo również tu studiuję. Dostaje rowniez zwrot za ubezpieczenie. Myślę że jest to bez znaczenia czy w swoim cv uwzglednisz skończone studia