Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gfstrgrdthfggdfgsdhy

rosnący dług w kruku.

Polecane posty

kiedyś byliśmy zamożni ale się posypało i wpadliśmy w długi. Powoli wszystko spałacamy, nawet już większą część spałaciliśmy ale do rzeczy: Mielismy dług który przejał KRUK, długu było około 1600zł, kruk co jakiś czas przysyła pisma o zawarciu porozumienia które pozwoli spłacac dług w ratach ale niestety nie możemy narazie tego porozumienia podpisać bo wciąż spałacamy inne pilniejsze zaległości. rzecz polega na tym że z kazdym pismem przyszłanym do nas kruk zwiększa dług i tak doszlo już do 2530zł. czy firma windykacyjna może powiekszać dług dłużnika? oni średnio raz na miesiąc przysyłają pismo w którym nie pisze nic konkretnego, po prostu przypominają o długu i jednoczesnie go zwiekszają. Mają takie prawo??

mogą- najlepiej wpłacajcie nawet małą kwotę np.- tylko 30 zł ale regularnie i co miesiąc-wtedy nie mogą oddac sprawy do komornika

a czym jest KRUK jak nie komornikiem??

a wiesz co to są odsetki? bank zapewne sprzedał twój dług krukowi, a on się rządzi swoimi sprawami. możesz napisać, by odesłali cię do komornika, to wtedy grożą ci tylko odsetki ustawowe, plus oczywiście zajęcie na pensji.

a skąd to wiesz że małe kwoty wystarcza, i czy to zatrzyma rosnący dług?? myśle że 50zl miesięcznie bylibyśmy w stanie wykrzesać. a oni narzucili nam raty po 253zł

Gość Zamiast
Kruk jest windykatorem a nie komornikiem. jest właścicielem waszej wierzytelności. Jeśli jej nie spłacacie to powiększają ją o odsetki plus swoje koszty.

wiem co to odsetki ale mielismy tez długi w innych firmach i owsze rosły ale nie wiele. powiedzmy że dług był 1500 a do oddanie na końcu było 1650, a kruk po prostu zdziera tyle że szok. kiedyś nawet nas przez telefon wyzywali i potem przestalismy odbierac od nich telefony. Tu niby sie pieknie w reklamach ogłaszają żeby sie z nimi skontaktowac a oni pomogą w spłacie długu, gówno prawda. Zero reakcji na to że nie jestesmy w stanie tego spłacić w 10 ratach, powiedzieli że na więcej nie rozłożą, niby tacy pomocni a tylko zwiększają dług pogrążając tym samym dłużnika. to jest ta ich pomoc?? Kiedyś zadzwonili i zaczeli się wrzeszczeć że mamy przestać ich okłamywac bo na pewno mamy w dupie dług i powiedzieli że i tak nas znajdą. Boze byłam zrozpaczona, potraktowali mnie jak kryminalistke a my na prawde spałacamy pokolei długi...:(

Co to znaczy że dług jest przedawniony?? Ale powiedzcie czy małe kwoty zapewnią zatrzymanie rosnącego długu? bo jeśli mam ciągle wpłacac małe kwoty które ledwie beda pokrywac rosnące odsetki to i tak mnie to nie ratuje. szczerze mówiąc nie wiem dlaczego nie zajęli nam wypłat. Żaden inny komornik nie siedzi na naszych wypłatach, gdyb chcieli to by je po prostu zajeli...moze nie robią tego bo dzięki temu dług sie powieksza???

Gość Zamiast
oni nie mają prawa wejść wam na pensje moze to zrobić tylko i wyłącznie komornik

no dobrze ale gdyby chcieli to zwrócili by się juz do komornika, nie?

No może się przedawnił ? Skąd masz ten dług ? Czego nie płaciłaś ? Takie firmy zastraszające osiłkami najczęściej zajmują się długami beznadziejnymi - przedawnionymi.

posłuchaj- trafiłaś na chamskich ludzi- wpłacaj sobie np. te 50 zł jak możesz- wtedy nic ci nie zrobia- nie załamuj się. potem jak staniecie w miarę na nogi to zbierz większą kwotę i zadzwoń do nich że masz przygotowanę tyle i tyle - oni moga ci anulować resztę dlugu- a jak nie bedą chcieli to powiesz im że dalej będziesz spłacac po 50 zl i bede sie chcieli dogadać.

komornik jest dla nich ostateczny- nic potem z tego nie mają- wolą męczyc ludzi bardzo długo- osobiście nie miałam z nimi kontaktu ale moja serdeczna przyjaciólka tak- dlatego jestem na bieżąco.

Gość -Do Autorki
Mam sytuację podobną do Twojej, aczkolwiek mam dużo większe długi. Kruk nie jest Komornikiem, tylko firmą windykacyjną. Skoro nie oddali cię do Sądu to może twój dług jest przedawniony? Nie musisz z nimi dyskutować, nie musisz wpuszczać do domu itp . Podstawowa sprawa jeśli masz dług: NIE UGADUJ SIĘ Z NIKIM INNYM JAK Z WIERZYCIELEM. W przeciwnym razie masz dużo większe koszty.

Gość -Do Autorki
Kruk nie może ci wejść na wypłatę, bo to nie Komornik.

Gość -Do Autorki
,,gfstrgrdthfggdfgsdhy no dobrze ale gdyby chcieli to zwrócili by się juz do komornika, nie?" Nie może, bo musi zdobyć najpierw z Sądu nakaz zapłaty. Jeśli dług jest przedawniony to Sąd nie wyda nakazu.

nie widze postów, na głównej pisze że ostatnio post o 18,29 a ja widze ostatnio o 17,55 ?????

Gość Zona___30
oni nie zwracają się o komornika bo nie mogą, może to zrobić bank czy inna instytucja w której jest zaciągnięty dług. Więc oni mogą przekazać informację bankowi że nie mogą z tobą dojść o porozumienia. Spłacaj niewielkie kwoty bezpośrednio na konto banku, wtedy nie będą mogli nasłać na ciebie komornika bo "wyrażasz chęć spłaty". Odsetkami się na razie nie przejmuj, spłacaj ile możesz. Firmy windykacyjne tylko straszą, nic więcej nie mogą zrobić.

A kredyt to się niby nie przedawnia ? I słuszna uwaga wyżej - dlaczego nie egzekwują długu NORMALNIE tylko ścigają ją takimi firmami ?

Gość -Do Autorki
Ja przeszłam na początku piekło z tymi wszystkimi windykacjami, komornikami , Sądami itp. Poznałam sobie jednak jak to wszystko działa. Poukładałam w całość długi i spłacam je po kolei. Jeśli po drodze trafia mi się kolejna sprawa to doprowadzam ją do bezskutecznej egzekucji.

Gość -Do Autorki
Dlaczego? Bo to tańsze rozwiązanie. Oprócz bycia dłużnikiem jestem też wierzycielem. Sprawa w Sądzie kosztuje % od kwoty. 2,5 tys złotych musiałam zapłacić, aby dostać nakaz na 45 tys. I co to dało? Egzekucja była bezskuteczna.

Gość -Do Autorki
Źle radzicie. Nie wpłacaj, bo wtedy dług się nie przedawni. Jeśli wpłaci choćby 1 zł to bieg przedawnienia rozpoczyna się od nowa.

Gość -Do Autorki
Aby ci doradzić co tak naprawdę możesz zrobić musiałabyś podać konkretne informacje dotyczące długu.