Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WomanInTheFog

Jaki waszym zdaniem był największy błąd Hitlera?

Polecane posty

Sensowny termin ataku na Rosję przypada tylko raz w roku po wiosennych roztopach. Wcześniej zmechanizowane wojsko utopi się w błocie a jeśli później to zamarźnie na stepach Hitler chyba nie mógł czekać z atakiem na Rosję. Stalin widział co się święci i szykował zbrojenia. W 42 Hitler mógłby już mieć pozamiatane.

GajowyMarucha- Byłem w wojsku w WP, nie z wlasnej woli ale z poboru, miałem wybór albo BW albo WP, wybrałem WP i żałuję, no ale młodość, głupota itp. W WP miałem jedynie AK, Beryla nikt nie miał, bo to nie dla poboru było. Beryla za to miałem na strzelnicy od kumpla, z innej broni wojskowej wspóczesnej to strzelałem z AUG, kolega miał, bo myśliwym jest i kupił ją na promesę łowiecką,

Gość GajowyMarucha
Zwiad - to znaczy ... że oprócz angielskiego znam jeszcze jeden język obcy ? "Śląski" ?O kurcze SUPERANCKO ! Ale się cieszę, to muszę zmienić CV ! No masz, kolejny plusik w życiu :) Myślałem że znam tylko polski i angielski, a tu proszę, pisze mi tu nie-polak do mnie a ja wszystko rozumiem :)

njun Tak właśnie opierdalam Cię ( przez Ciebie użyłam pierwszy raz przekleństwa na kafe) :P Żeby mi to było ostatni raz, bo kara będzie surowa, bieg przez ulice nago ! :D

Gość GajowyMarucha
A dla twojej wiadomości już na poważnie - mieszkam w Bielsku Białej i jeśli tu nie jest Polska, tylko jakiś "śląsk", inny kraj i naród to ... ty chyba w młodości często upadałeś na głowę. Całe to stronnictwo chcące odłączyć śląsk od reszty Polski upadło na łeb, bo jadąc samochodem z północy na południe Polski, nie da się zauważyć różnicy. Wymyśląją idiotyczne , sztuczne podziały - po co ? Zapewne liczą na wyśnione stołki w ewentualnym rządzie "ślaskim". Pofantazjować można ..... MAlutki śląsk zaniedługo by skomlał by wpuścić go z powrotem. Zawsze byliście chorągiewką na wietrze, bez honoru. To tyle w tym temacie.

dżentelmenel Sensowny termin ataku na Rosję przypada tylko raz w roku po wiosennych roztopach. Wcześniej zmechanizowane wojsko utopi się w błocie a jeśli później to zamarźnie na stepach Dokladnie tak jak piszesz ,tylko przez nieudolnych Włochów ,musiał odwlec atak na ZSRR bo Włosi dostali wpierdziel od Greków >A w Greckich portach lądował angielski korpus ekspedycyjny,który tak naprawdę znalazł się niejako na tyłach wojsk niemieckich, szykujących się do ataku na ZSRR .Do tego Jugosławia zmieniła sojusz z niemcami na sojusz z aliantami.Musił zrobić porządek na Bałkanach ,lecz stracił cenny czas.

Minty Man 41-Powstania Ślonskie to była zwykła wojna domowa, wojna domowa spowodowana przez polaków i Francuzów. Francuzi chcieli osłabić maksymalnie prusy, a Ślonsk był ogromnie rozwinięty przemysłowo, dlatego chciano go odebrać Prusom, a dla polski przemysł w zacofanej polsce była jedyną szansą na jakikolwiek rozwój. więc rozpętano wojnę domową, gdzie ślonzak atakował ślozaka. Ale cześć Ślonska w 1922 roku nie była w polsce a pod szeroką autonomią śląską, formalnie do polski nie należała a była jedynie jej autonomią, jednak i tak większość Śląska należała do prus, Ślązacy przed wojną w większości oficjalnie mówiono po Niemiecku, a w domach po Ślonsku, po polsku nikt mówić nie umiał, dopiero w 1945 roku komuniści rozpoczeli masowoą polonizację na ślonsku.

Gość njun niezalogg
dobra już nic nie mówię 😤 ostatnia rzecz: to AK74 AK48 MIG T34 ... Żadnej nie podnieci, piszcie cos o grze umysłów, albo roli szpiegów, albo chociaż o bohaterstwie:)

Gość GajowyMarucha
Gorzelika poznałem osobiście (!!!) i do dziś żałuję , że podałem mu ręke. Ten facet dla władzy zrobi wszystko, po to wymyślił ten idiotyczny ruch autonomii. Co dziwne, choć on też nie jest Polakiem, rozumiałem go świetnie. To jednak faktycznie znam język obcy ...

Minty Man 41 Ty też chcesz biec nago po ulicy? JA tu zaraz zaprowadzę porządek jak w wojsku. ( możecie pobiec razem Ty i njun, będzie wam raźniej ) :P

Drugi pomysł na błąd - nie potrafił dogadać sie z Polakami. Polacy wówczas nienawidzili i bali się bolszewików znacznie bardziej niż Niemców. Gdyby trochę spuścił z tonu i przekonał naszych narodowców miałby wspaniałą bazę wypadową na step i wsparcie naszego wojska zamiast partyzantki na tyłach.

Gość GajowyMarucha
Rozważacie jaki był dogodny termin ataku na Rosję .... moim zdaniem to generalnie jest obojętne, bo efekt i tak byłby ten sam. Jedna pora roku (lato i wiosna) to i tak za mało by zająć tak gigantyczny teren. Zróbcie coś co ja często lubię robić : spójrzcie na mapę EuroAzji i zobaczcie dokąd doszła armia niemiecka. I teraz popatrzcie ile im jeszcze Rosji zostało do podbicia .... czy to nie jest śmieszne ? Oni nie doszli nawet do Uralu :) Tego kraju NIE DA SIĘ podbić, nie tylko ze względu na odwagę, upór obrońców, ale po prostu ze względu na kilometry i tamtejsze masakryczne zimy.

dżentelmenel Drugi pomysł na błąd - nie potrafił dogadać sie z Polakami. Polacy wówczas nienawidzili i bali się bolszewików znacznie bardziej niż Niemców. Gdyby trochę spuścił z tonu i przekonał naszych narodowców miałby wspaniałą bazę wypadową na step i wsparcie naszego wojska zamiast partyzantki na tyłach. To akurat nie była wina Hitlera że nie dogadał się z Polakami ,to niestety była nasza wina min .pożałowania godnego ministra sparaw zagranicznych Becka.Hitler marzył o przymierzu z Polską ,ale do tanga trzeba dwojga ,dlatego się na nas w 39 roku potężnie wkurzył :O

Gość GajowyMarucha
Do Uralu ... nawet do Moskwy nie doszli a Moskwa uwzględniając rozmiar Rosji leży dosłownie tuż za rogiem ! Większość generałów niemieckich już po pierwszym roku wiedziała, że Niemcy tę wojnę przegrają, to było oczywiste. To wynikało z czystej matamatyki i geografii i nie trzeba było być jasnowidzem żeby to zauważyć. Od pewnego czasu , długo przed końcem sam Hitler zaczął zdawać sobie z tego sprawę i stąd jego pogłębiająca się paranoja, ataki wściekłości. On też wiedział, że koniec jest nieuchronny.

Gość njun niezalogg
Spróbuiję sie wykupić od tego nudystycznego truchciku a la mors śródlądowy. "W latach 1933-1934 Sorge zbudował siatkę szpiegowską pracującą dla GRU w Japonii. Jego agenci mieli kontakty z głównymi politykami, dzięki czemu uzyskiwał informacje o japońskiej polityce zagranicznej. Ponownie nawiązał kontakt z Hotsumim Ozaki, który miał dostęp do Fumimaro Konoe, premiera Japonii. Wykorzystywał to m.in. kopiując tajne dokumenty dla Sorge. Oficjalnie Sorge wstąpił do NSDAP i pracował dla lokalnej ambasady i ambasadora Eugena Otta jako agent Abwehry. Pozwoliło mu to na potwierdzanie informacji w drugim źródle. Jednak z powodu stresu popadł w alkoholizm. Sorge przekazał Rosjanom informacje o pakcie antykominternowskim, pakcie berlińskim i ostrzegł o ataku na Pearl Harbor. Podał dokładną datę rozpoczęcia planu Barbarossa. Moskwa podziękowała za informację, ale nie podjęła żadnych działań. Podczas bitwy o Moskwę przekazał informację, że Japonia nie ma zamiaru atakowania Związku Radzieckiego od wschodu. Ta kluczowa informacja pozwoliła Sowietom przesunąć siły z Syberii i uratować Moskwę. Japoński kontrwywiad (Tokk) przechwytywał informacje Sorgego i podjął obserwację, w wyniku której 14 października został aresztowany Ozaki, a 18 października 1941 r. Sorge. 7 listopada 1944 r. Richard Sorge i jego pomocnik Ozaki zostali powieszeni." Richard Sorge, znany jako "człowiek, który wygrał II WOJNĘ ŚWIATOWĄ"

Gość GajowyMarucha
Woman - dlaczego ? Cała niemal produkcja została w sposób imponujący przeniesona daleko za Ural. Rosjanie wiedzieli co robią, przenosili całe fabryki łącznie z ludnością zapewniającą byt tym fabrykom. Cofali by się i cofali ale cały czas by walczyli a Niemców było coraz mniej, linie zaopatrzenia okropnie długie, wysadzane regularnie w powietrze ..... to było nie do wygrania. Mówi się czasem że gdyby padła Moskwa, to by Niemcy wygrali, ja uważam że to bzdura na kółkach. Otrząsneli by się i walczyli dalej. Bo ... jakie mieli wyjście ? Niemcy bezlitośnie mordowali ludność cywilną, grabili, palili i robili to na gigantyczną skalę. Oni w sumie nie dali wyboru rosjanom, oni walczyli do upadłego bo alernatywą była śmierć.

njun niezalogg- Mnie nie interesuje głupia babo dupczenie, jak innych pojebnych samców. Gdybym chciał podupczyć to poszedł bym na dziwki, więc jak myślisz że ją podrywam, to jesteś w błędzie. Mimo że nie ukrywam iż autorka bardzo mi sie podoba, ale tacy jak ja, to nie są stworzeni do podrywów a tym bardziej do związków, zwyczajnie nie nadaje się do tego.

Gość njun niezalogg
BSA, tylko nie walkowerem:(

Woman mogę biec nago(co mi tam mam co pokazać:) ) ale mam warunek-SZCZEGÓŁY Gajowy ja myślę że atak miesiąc wcześniej ,umożliwiłby zdobycie Moskwy przed zimą.To że Hitler zaatakował dopiero 22 czerwca ,było wimną Włochów i Jugosławi,pisałem już o tym.Błędem Hitlera było idiotyczne podejście do ludności podbitych ziem i jeńców,Ci ludzie początkowo nawet witali Niemców jak wyzwolicieli! Żółnierze Armi Czerwonej poddawali się milionami,a on wprówadził terror i mordował cywili i jeńców.Totalna głupota .Gdyby nie ciemięrzył podbitych narodów ,po upadku Moskwy a może nawet wcześniej ,Stalin by strzelił sobie w łep. System komunistyczny by się rozleciał i oporu poważnego by nie było.

GajowyMarucha Owszem i to też był błąd wytknięty już wcześniej, Gdyby inaczej postępował z ludnością wkraczają do Rosji, i do tego jakby się dogadał z Polską to myślę, że do uralu by doszedł. Wtedy spokojnie mógłby tam mieć dalszą bazę wypadową na "potem".

GajowyMarucha- Gorzelik to nie jest Ślonsk, RAŚ to też nie jest Ślonsk. Masz za bardzo wyprany mózg przez PIS. Ślonsk nie toczy walki jedynie z Polską, ale taże z Czechami, tworzy siatkę, aby połączyć się z Morawiakami, mimo że z nimi też są konflikty między Ślonskiem a Morawianami, do tego dochodzą konflikty z Niemcami i ich dopytywaniem się o Ślonskie ziemie, jako Niemieckie. Więc my walczymy na kilku frontach, po za Gorzelikiem i RAŚem, bo oni musza być poprawni politycznie a my nie. Dzięki nam to ONR na Ślonsku jest cicho i nie ma poparcia, jest w podziemiu, bo na Ślonsku rządzi Komando Oberschlesien. Dzięki nam to ani lewacy ani polacy nie mają władzy na ulicach, bo tu za bycie polakiem dostaje się ostro po mordzie, tak samo jak za bycie lewakiem, tu rządzi tylko Oberschlesien!!!!

zwiad: czemu od razu tak wulgarnie. Mam pytanie osobiste, skoro tez takie zadajesz, nie chciałbyś przekazać swoich dobrych genów dalej? Nie mówię tu o numerku gdzieś za stodołą, tylko o założeniu rodziny, bo z tego co piszesz, to nie chcesz, czyli geny mają iść na zmarnowanie. Przecież chyba, to, że posiadasz takie geny do czegoś zobowiązuje. :) Tylko proszę Cię o normalną nie wulgarną odpowiedź.

Gość njun niezalogg
Przestań Robert, nie psuj dziewczynie fajnego tematu!

dżentelmenel Właśnie - "wkurzył się" zamiast negocjować aż do skutku. A to był duży błąd. Ale on nie mógł w nieskończoność z nami negocjować,bo zachód zaczynal się zbroić.On nas nakłaniał do sojuszu kilka lat ,mieliśmy pecha że Piłsudski zmarł w 35 roku.Ci co zastąpili Piłsudskiego to słabi politycy ,zero pragmatyki ślepo wierzący w papierowe zapewnienia Anglii i Francji ,te dwa państwa ewidentnie nas podpóściły.

Gość GajowyMarucha
Tak, to jest możliwe. Ale cóż, to na szczęście się nie wydarzyło, bo gdyby nie to, nie moglibyśmy tu sobie o tym rozmawiać. Nie żylibyśmy już, albo pilnowali w oborze niemieckich świń, bo takie mieli plany wobec podbitych słowiańskich narodów. W tym wszystkim zadziałała standardowa niemiecka cecha, arogancja i buta. Wyłącza im myślenie. W sumie sami sobie samobója strzelili, postępując tak a nie inaczej. Ale ... oni chyba inaczej nie potrafią, mordowanie bezbronnych cywili to był ich konik już w pierwszej wojnie światowej. Wtedy to był dla świata totalny szok, gdy po wojnie odkryto, że spora część okupowanej ludności cywilnej została po prostu zabita i to często bagnetami, głównie w Belgii. Mało kto dziś o tym pamięta.