Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikukikufikooo

czy prałyście całą wyprawkę dla niemowlaka?

Polecane posty

Gość mikukikufikooo

Czy pralyście calą wyprawkę? jedni mi mówą prać, inni nie prać sama nie wiem. Te wszystkie ciuszki, kocyk, ręczniczek poo kąpieli....

Gość ja tam bym uprała...
jak kupuję ciuchy dla siebie to też najpierw piorę.

wszystkie ciuchy dla malucha trzeba prac i prasowac. ciuchy powinny byc prane w specjalnym hipoalergicznym proszku i najlepiej polozyc ciuszki gdzies na wierzchu przykryc pielucha tetrowa zeby zlapaly "domowe bakterie"

ja swoje nowe ubrania piorę przed założeniem a co dopiero dla dziecka przecież to leżało w różnych miejscach, dotykało to wiele opsób a na dodatek jest nasączonę specjalną chemią żeby się nie gniotło itp

Gość Szczerość pełną parą
Ja ubranka piore i prasuje wszystkie. Tzn teraz jak coś dokupie to będzie czekało aż będę prac brudne rzeczy. Kocyki i ręczniki też piorę i prasuje. Zastanawiam się tylko nad rożkami

wszystko pralam, jak leci- te ubranka sa ze raz zakurzone(nie widac tego golym okiem), to dwa nasaczone substancjami przeciw płowieniu kolorow.

Gość mikukikufikooo
oki wypiore wszystko

Za pierwszym razem wszystko wyprałam i wyprasowałam, później większośc już tylko prałam:) a jak mała miała 2 miesiące to przeszłam na nasz proszek:)

Gość jasne że takkkkk
oczywiście że prałam i również rożek przegapiłam 2-3 pary śpiochów na pierwszy rzut oka wydawały sie czyste a jak je potem wyprałam ręcznie (nie było sensu prać w pralce 3 rzeczy:P) to się zdziwiłam woda brudna... a kupowałam je w sklepie dziecięcym nie na żadnym straganie

Gość Ja piorę każdą kupną rzecz
oprócz nakryć wierzchnich typu płaszcz, kurtka itp natomiast dodatki jak rękawiczki, czapka już tak. Pierze wszystko co kupujemy gdyż ubrania kupne są zwyczajnie brudne i choć tego tak nie widać to nie znaczy że tak nie jest ;). Kiedyś był cały artykuł na temat tego co znaleziono na tkaninach w sklepie pod mikroskopem i okazało się że znaleziono tam pełczki zapalenia płuc, bakterie e coli, grzyba candida. Zwyczajnie ludzie którzy dotykają, obmacują te rzeczy mają nieraz brudne ręce a zanim ciuch trafi do sklepu przechodzi przez wiele rąk i maszyn w kurzu i pyle fabrycznym dodatkowo są nasączane impregnatem oraz przeciez farbowane . Pierwsze pranie ma spłukać farbę , impregnat oraz kurz i ewentualne bakterie. Naprawdę mając tą wiedzę nie ryzykowałabym , zresztą nawet kiedy tego nie wiedziałam prałam wszystko jak leciało a co dopiero dla noworoka .

Gość Autorko ty masz wątpliwości
czy wyprać ręczniczek kąpielowy ? Matko zaraz rzygnę, jak można być tak nieświadomym flejtuchem . W domu cię niczego nie nauczyli (mama, tata, teściowa )?

Gość mnnnnnnnnnnnn
Autorko, pierze się wszystko oprócz materaca do łóżeczka ;). Naprawdę to jest rzecz bardzo oczywista zresztą jak masz wątpliwości albo sądzisz że to wymysł to przeciez masz jeszcze google, potem będą położne , niech ci ludzie ci pomogą i nauczą jak dbać o dziecko. Wpisz w google pranie wyprawki albo coś w tym stylu. Wiesz, dla mnie akurat ta rzecz była bardzo oczywista ale co do innych naprawdę uświadamiałam się dzięki poradnikom i nieukrywam artykułom na necie.

Gość siedzisz na forum
Przecież jak nie wypierzesz ręcznika,to nie będzie chłonął wody:/ A ubranka trzeba wyprać-pomyśl sobie ilu ludzi dotykało je w sklepie???