Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dandywarchol

Wesele bez...ślubu?

Polecane posty

Gość Dandywarchol

W sierpniu bierzemy ślub i wyprawiamy wesele w Grecji, bo mój narzeczony jest grekiem. A w listopadzie planowałam ślub kościelny i skromne wesele w Polsce. Niestety, ksiądz z mojej parafii odmówił nam udzielenia tzw. błogosławieństwa i powiedział ze może tylko odprawić mszę w intencji PM, czyli ze bez przysięgi i PM siedzi pomiędzy gośćmi. Nie jestem jakoś szczególnie religijna, ale wiem ze dla mojej rodziny ślub w kościele jest ważny. Po za tym nie słyszałam nigdy o weselu bez ślubu. Wydaje mi się że przysięga ndaje jakiejś szczególnej atmosfery i romantycznosci ,nie chcemy takiej bezsensownej potancówki jak u cioci na imieninach. Co myślicie? Był ktoś kiedyś na takim weselu?

Gość kfjaklfjaf
a to nie możesz tylko Ty składać przysięgi? wiesz, normalny ślub, ale tylko ty mówisz te odniesienia do Boga,

Gość mala234
to wez w innej parafii ;)

Jakoś tego nie widzę. Na weselu jak sama nazwa mówi weselimy się z określonego powodu. Z jakiego byłoby wesele w opisanym przypadku? Świętowanie z okazji mszy w intencji Państwa Młodych? Popytaj w innych parafiach. Może inny ksiądz zaproponuje Ci inne rozwiązanie.

Moja dobra znajmoma miala takie blogosławieństwo. siedzieli z gośćmi ,w momencie błogosławieństwa podeszli do ołtarza a potem było wesele. Kwestia znalezienia ksiedza i tyle...