Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hitek.cba

wiedeński torcik bezowy

Polecane posty

Gość hitek.cba

szklanki (125 ml) migdałów, pokrojonych w paseczki, 3 duże jajka, 1 szklanka (250 ml) roztopionego masła lub margaryny, 1 szklanki (362 ml) cukru, łyżeczki (1 ml) cukru, (1ml) soli, 2 szklanki (562 ml) mąki pszennej , 1 szklanka (250 ml) dżemu malinowego, bez pestek, 1 szklanki (375 ml) małych grudek czekoladowych półsłodkich. www.hitek.cba.pl 1.Piekarnik nagrzać do 180 C. Migdały ułożyć na blasze do pieczenia i prażyć 8- 10 minut, często mieszają, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Wyjąć i ostudzić. 2.Delikatnie uderzyć jajkiem o ostrą krawędź, na przykład o brzeg miski. Trzymając każdą połowę jajka w innej ręce, przelewać żółtko z jednej skorupki do drugiej tak, aby białko spływało do podstawionej poniżej miseczki. Żółtko umieścić w osobnej misce. Powtórzyć z pozostałymi jajkami. 3.Niewykorzystane żółtko można przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 3 dni, 4.Piekarnik nagrzać do 180 C. 5.Mikserem elektrycznym na średnich obrotach ubijaj masło z szklanki (125 ml) cukru, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodać 2 żółtka i sól; ubijać na wolnych obrotach, zeskrobując masę ze ścianek miski. 6.Palcami posmarowanym masłem przygnieść równomiernie ciasto w nie natłuszczonej formie o wymiarach 37,5 x 25 cm 7.Piec 22-25 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i natychmiast posmarować całą powierzchnię dżemem; na wierzch posypać małe grudki czekoladowe. 8.Białka jajek ubić na piankę mikserem na szybkich obrotach w czystej, dużej misce. Stopniowo wsypywać szklanki szklanki (187 ml) cukru i ubijać, aż piana stanie się sztywna. 9.Do piany dodaj migdały i delikatnie przecinać pianę łopatką, aby je równomiernie rozprowadzić. 10.Przenieść piankę łopatką na posmarowane dżemem ciasto i równomiernie rozsmarować. 11.Formę włożyć ponownie do piekarnika i piec 20-25 minut, aż nabierze koloru złocistobrązowego. Formę postawić na stojaku do ostygnięcia. Ciasto pokroić w kostki o wymiarach 5 X 6,25 cm. 12. Przechowywać przykryte w temperaturze pokojowej. Nie zamrażać www.hitek.cba.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryba po grecku z ananasem
Ryba po grecku z ananasem - składniki: filet z białej ryby - 600 gramów Fix Kurczak po hawajsku Knorr - 1 opakowanie kawałki ananasa z puszki z syropem - 100 gramów ketchup - 4 łyżki marchewka - 4 sztuki pietruszka - 2 sztuki seler - 0.5 sztuki cebula - 1 sztuka bulion warzywny - 500 mililitrów liść laurowy - 1 sztuka ziele angielskie - 3 ziarna pieprz - 3 ziarna świeża kolendra - 1 pęczek mąka pszenna - 4 łyżki olej do smażenia - 150 mililitrów Ryba po grecku z ananasem - Sposób przygotowania: Umytą rybę pokrój na mniejsze porcje, oprósz solą i pieprzem a następnie obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron. Cebulę pokrój w piórka, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku przesmaż cebulę, następnie dodaj starte warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Duś kilka minut, pod koniec dodaj kawałki ananasa, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Fix Knorr rozmieszaj w rondelku w 150 ml wody i 150 ml soku z ananasa (z puszki) i zagotuj. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż połowę warzywnego farszu z ananasem. Ułóż następnie kawałki ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Całość zalej Fixem, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmmm ten torcik to muszę chyba spróbować zrobić,chyba będzie słodki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×