Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oleczka123

SZTUCCE - KULTURA JEDZENIA, CZY TYLKO JA MAM Z TYM PROBLEM?

Polecane posty

mam problem, nie umiem jeśc trzymając w prawej ręce nóż, a w lewej widelec! jest mi po prostu niewygodnie i nie wychodzi mi! wcześniej się tym nie przejmowałam, ale teraz na różnych spotkaniach rodzinnych itp, zauważyłam, że patrzą mi się na ręce i krzywią... hmmm, czy tylko ja mam z tym problem??? podbno świadczy to o braku dobrego wychowania, hehe.. ale mi jest niewygodnie tak jeśc!

Trzeba się przyzwyczaić, mi nie sprawia to problemu.

Gość edfefef
ja też tak nie potrafię jeść, dlatego sobie przekładam widelec do prawej reki heh

Gość ja jestem leworęczna, lewa
kroi mi się lepiej więc zawsze trzymam sztućce na odwrót :p

Gość Jednorozyca
Nie ma w tym nic szczegolnie dziwnego - leworeczni ludzie zwykle trzymaja widelec w prawej. Jesli rodzina sie gapi to bardziej brak kultury z ich strony (glupi nie zauwazy, madry zignoruje, niekulturalny sie gapi...)

Gość Emefryna
Ja tez miałam z tym kiedys zajebisty problem. Cwiczyłam w domu i teraz jest ok

Ostatnio będąc w restauracji,zauważyłam jak pewna kobieta (na oko tak z 30 lat) jadła ziemniaki rękami zasuwała aż jej się uszy trzęsły :) także Twój problem to nie problem ;)

Gość imitation of life
Według mnie to jeszcze nie jest największy problem, że ktoś odwrotnie trzyma sztućce. Gorzej jest gdy ktoś sztućce trzyma poprawnie a mlaszcze i żuje jak krowa. Och jak tak można?! Co do Twojego problemu to ćwiczyłabym w domu, po pewnym czasie może się przyzwyczaisz.

Gość bo rodzice powinni dziecko
juz uczyc jedzenia sztuccami, bo wtedy nie jest wlasnie tak dziwnie gdy sie dorosnie. Ja od malego bylam uczona, co prawda nie zawsze, bo moglam jesc jak mi wygodnie,ale rodzice zawsze starali sie by wygodnie bylo mi jesc nozem i widelcem. No i w sumie tak jest:P

hehe, no tak.. macie rację :) próbuję cwiczyc, ale jest mi niewygodnie i po chwili rezygnuję, ehh.... :)

Gość 34634634
ja noża używam tylko jak muszę coś pokroić, ale jak już pokroję, to widelec przekładam na prawą rękę i dalej jem wyłącznie prawą ręką, czyli np. nakładam ziemniaki na wideleec, surówke na widelec - wszyustko prawą ręką, a nóż sobie leży. Niektórzy nawet surówkę nakłądają nożem na widelec, ale dla mnie to niewygodne

dokładnie! ja też tak robię :) ale nawet to krojenie prawą ręką mnie męczy :) brat zawsze się naśmiewa, wtedy wszyscy się gapią i już chusteczka.. odechciewa mi się kroic, a nawet jeśc :p

Gość fffggggg
ja sie uczylam od dziecka tak jest i nie sprawia mi to problemu. nawet sama w domu jak jestem, to czesto jem obiad nozem i widelcem. jest to dla mnie naturalne.

Gość lefthandedd
leworeczni ludzie zwykle trzymaja widelec w prawej. Raczej jest odwrotnie - trzymaja widelec w lewej, bo lewa reka jest sprawniejsza;)

Gość hhhjkhjk
wicz w domu, jedz w tej sposob nawet kanapke nauczysz sie

tak chyba zrobię ;) poza tym słyszałam o tym, że powinno się wszystko jesc sztuccami, bo wtedy chudniesz.. :)

Gość nerwy mnie ponoszą
ja jestem leworęczna i jak jem widelcem to lewą ręką, ale jak już kroje coś na talerzu to przekładam widelec do prawej i kroję lewą. Jeszcze nikt się mnie nie doczepił że tak robię.

Gość Movementor
Może jesteś poprostu skoordynowana ruchowo w mieszany sposób. Są ludzie którzy płynnie piszą lewą ręką ale takie czynności jak krojenie nożyczkami czy rzucanie jakimś przedmiotem w powietrze itp wychodzi znacznie sprawniej przy użyciu prawej dłoni.O ile wiem to może dotyczyć też operacji jedzenia przy użyciu sztućcy. To naszym ośrodkom w mózgu odpowiedzialnym za czynności psychotechniczne nie pozostaje wcale obojętnie,którą z dłoni będziemy posiłek kroić a którą nadziewac na widelec. W takich sytuacjach musisz po prostu tę sprawność w sobie wyćwiczyć. Ćwiczyć możesz zarówno prawidłowy,kurtuazyjnie uchwyt sztućca w dłoni jak i posługiwanie się nim. Musisz wyrobić w sobie nawyk "świadomego"dokonywania odpowiednich ruchów tj nie zdawać się na odruchy jakie mogą burzyć pożądany porządek pewnych czynności.Trening czyni mistrza.Z czasem "wejdzie ci to w krew".Podobnie jest z prawidłowym uchwytem kieliszka, butelki czy filiżanki.:)Pozdrawiam.

Gość Movementor
Btw "sztućcy"czy "sztućców"?:classic_cool:

Gość ergerger
Hihi, mam tak samo. Teoretycznie potrafię trzymać móż w prawej ręce a widelec w lewej ale nie znoszę tego. Jest mi niewygodnie i drażni mnie takie dziubanie w jedzeniu. Jak jestem w domu lub nikt nie patrzy (lub tak sądzę), to przekładam sztućce.

sztućców :) super to napisałeś, może coś w tym jest :))) ergerger właśnie dlatego posiłki staram się jadac sama, haha :)