Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hapeczek85

kwestia własności - spadku

Polecane posty

Gość hapeczek85

mamy 4 samochody, wszystkie są zarejestrowane na tata. mój tata ma żonę, syna i córkę (czyli mnie). w przypadku gdy mój tata umiera jak ten 'majątek' będzie podzielony?

Gość larrisa
Jeśli nie będzie testamentu to trzeba będzie przeprowadzić spadek, i o ile nikt się niczego nie zrzeknie, to wszystko jest dzielone między córką, synem i żoną.

Gość PI-JANA ANECZKA
to zależy czy masz pazerną matkę lub rodzeńswo czy nie...

Gość hapeczek85
ok. dziękuję a sytuacja następująca: jest nieruchomość - dom rodzinny i spisany testament gdzie rodzice dzielą dom na 3 części bo mają 3 dzieci. czyli każde z dzieci dostaje 1/3 tej nieruchomości (w sumie sprawiedliwie). Ale jak niby 3 dorosłe osoby ze swoimi juz rodzinami mają mieszkać w jednym domu po rodzicach? W tych czasach jest inaczej. No i jeden z synów jest ambitny i buduje swoj wlasny dom i tam mieszka ma rodzine, córka mieszka ze swoim partnerem i u swego partnera. A w domu po rodzicach zostaje jedyny syn i sobie tam mieszka (bo tak wygodnie, bo rodzeństwo się wyniosło, chociaż nie zrzekli się swoich cześci spadku). Sytuacja tak wygląda od 15 lat. Teraz relacje między rodzeństwem się pogorszyły i 'chcą sprawiedliwości'. Czyli nie chcą mieszkać w domu po swoich rodzicach, bo mają już swoje gniazda ale chcą mieć 'korzysc' ze spadku. Co mają zrobić (bo brat dobrowolnie ich nie spłaci bo u niego bieda aż piszczy)?

Gość hapeczek85
a zakładając że wszyscy są pazerni na te samochody? jak sąd to podzieli?