Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama aluni

pytanie o skaze bialkowa!! prosze o pomoc

Polecane posty

Gość mama aluni

witam mieszkam w uk i bylam u lekarza a ten stwierdzil ze to egzema i mam to nawilzac,ale do rzeczy.Podejrzewam ze moja coreczka ma skaze bialkowa ma wiele jej objawow np wysypka,zielone sluzowate kupki kolki,moje pytanie brzmi czy jesli corcia ma skaze a ja nadal bede jadla nabial nawet najmniejsze ilosci to czy objawy takie jak wysypka beda sie zaostrzac?? nie zrezygnowalam narazie calkowicie z nabialu,a jej skora wyglada troszke lepiej podejrzewam tez ze to czekolada mogla byc winiowajca albo pomidor.

Gość mama aluni
nie ma zadnej mamy z takim problemem

Gość milka-e
Witam, Aby to sprawdzić powinnaś odstawić całkowiecie nabiał na jakieś 3 - 4 tyg. (ogranizm dziecka i Twój długo oczyszcza się z alergenów). Nabiał czyli wszystko co zawiera nawet śladowe ilości mleka - śmietany, jagurty są oczywiste, ale także sprawdzać skład produktów zbożowych (chleby, cistaka), wędliny , wołowiny i cielęciny itd. Na teraz to jedeyny sposób. Może się okazać, że to nie pomoże i konieczne będzie wykluczenie innych potencjalnych alergenów m.in. jajek i glutenu (wszystko z mąką). U mnie tak było. Nie jedłam już prawie nic a dziecko nadal miało problemy. Wszystko uspokoiło się jak przeszłam na mieszankę na receptę hydrolizat Nutramigen. Powodzenia

Gość LKOLOOLLL
TRZABYŁO NIE PIC I NIE CPAC W CIĄZY

Gość wiem co i jak
jak odstawisz całkowicie nabiał z diety, czytaj nawet na margarynach skład ,bo w większości, jak nie serwatko to coś innego z mleka jest , pierwsze sygnały poprawy będą widoczne po 48 h a zmieni się kupka, objaw skórny zejdzie po dłuższym czasie , a co do kolek to to nie jest kolka tylko ból brzuszka powodowany właśnie alergenem, jeżeli będziesz dostarczać alergen w dalszym ciągu możesz doprowadzić u dziecka do "nadwrażliwości jelita", co za tym idzie do dużych kłopotów, z tego co czytam w UK niestety nie za dużo pomogą , oni wszystko bagatelizują , ale fakt jedno co powiedział jest prawdą , skórę nawilżaj i natłuszczaj , emolium, dexeryl , poczytaj skład na doz.pl i poszukaj u siebie czegoś o tym składzie, jeżeli nie ma tych kosmetyków.

Gość mama aluni
kurde widac ze ja ta sewdzi!! nic od dzisiaj odstawiam cały nabiał zobaczymy.Mama nadzieje ze to jednak ten pomidor albo czekolada zawiniły bo jak przestałam to jesc to skórka wyglada jakby trocge lepiej nie jest az tak zaczerwieniona w zgieciach.biedulka moja:( a do pani powyzej....... nie mierz wszystkich swoja miara;);)

Gość kuźwa, no widać
mojej córce zrobiły się czerwone plamy na twarzy. Lekarka mówiła, że może ją coś ugryzło, że może uczulenie na coś- ale na co się oytałam skoro karmię tylko piersią? Sugerowałam skazę, ale nie. Odstawiłam nabiał w 100% - po 2-3 tygodniach zaczęło schodzić, po 4 zniknęło zupełnie. potem gdy tylko spojrzałam na twaróg to córce wychodziła ta sama plama :)

Gość mama aluni
czyli gdybym np wypiła terazzkl mleka to teoretycznie te zmiany powinny sie pogorszyc tak??

Gość wiem co i jak
nie do końca tak, po prostu się utrzymają objawy poza tym , pomidor i czekolada należą do bardzo alergizujących produktów, jeżeli ma uczulenei po pomidorach , uważać musisz na paprykę , bakłażana bo to ta sama grupa , a w czekoladzie jest mleko:)

brawo ! mało kto wie ,że warzywa i owoce mają swoje grupy , bardzo ważne żeby wiedzieć co uczula dziecko ,żeby móc potem wyeliminować z diety właśnie te produkty, które są w grupie danego owocu lub warzywa

Gość taaaaaa alee
no tak ale najpierw ten produkt trzeba znalezc,ale jak

Gość wiem co i jak
przez eliminacje , myślisz że mleko , odstawiasz wszystko z nabiału a czasem i wołowinę , cielęcinę. Pomidor, odstawiasz wszystko z grupy,itd aż trafisz na dany produkt który uczula . ewentualnie robisz badanie krwi , panel pediatryczny ,w PL koszt od 130 zł do 400 zł

Gość mama aluni
kurcze od wczoraj nie jem nic z nabialu a jej brzuszek tak wysypalo ze szok,czerwone drobne krosteczki,ja juz niewiem,ryczec mi sie chce

Gość deretinka
moze to nie skaza a azs. moja ma 16 mies i ciagle ta chorobę. zobacz czy pielucha ją nie podrażnia

Gość mama MACKA
Ja miałam taki problem przy drugim dziecku, okazało się że jest to właśnie atopowe zapaleni skóry. Znajoma położna poleciła mi myć synka w środkach zawierających parafinę żeby nawilżyć i natłuścić skórę oraz podawać mu latopic, probiotyk wspomagający leczenie alergii pokarmowych i azs, który szybko zmniejszył objawy. Synek spokojnie spał w nocy, ponieważ skóra go nie swędziała i zmiany skórne całkowicie zniknęły. Nam bardzo taki zestaw pomógł, możesz spróbować

Gość :;:::{:::":
nie jesz nabiału, nie jesz pomidorów, czekolady? nie zmieniłaś proszku płynu do prania i płukania? a dziecko na nowo wysypane? tz ma więcej krostek? a czy dziecko w nocy śpi normalnie? a czy wy nie macie krostek podobnych? a czy dziecko ma krostki na dłoniach i stopach ? może wstaw fotkę tych zmian

czy ktoś z rodziny , znajomych ma jakąś wysypkę? czy widziałaś żeby ktoś kto do ciebie przyszedł, lub byłaś u kogoś, drapał się co chwile?

Gość mama aluni
kapie dziecko w oilatum od urodzenia praktycznie,proszku tez nie zmienilam,jedyne co to wode do zelazka,chociaz nie mysle zeby to byl powod. czekolady pomidorow i nabialy nie jem a ona dzisiak ma mega wysypke.w nocy spi niezle,my takich krostek nie mamy dlonie i stopki tez ma czysciutkie,dzis ta wysypka wyglada jak pokrzywka, mama macka a czy to zniknelo u was na dobre czy wraca

Gość MMM333
Z opisu wydaje się, że coś uczuliło... z własnego doświadczenia wiem, że czerwone krostki na brzuszku to właśnie po pomidorach, truskawkach itp...U nas po mleku maluch miał całą buźkę wysypaną takimi "ostrymi krostkami", skóra była mocno szorstka, zaczęło się od czoła i zeszło na całą twarz. No i brzuszek bardzo bolał . Musiałam odstawić zupełnie mleko i wszystko co zawierało choćby śladowe ilości mleka.

Gość mama aluni
tylko ja kota nie mam

Gość mama aluni
tylko ja te pomidory jadlam dobry tydz temu,moze marchewka,niewiem chyba zaczne tylko wode pic

Gość mama aluni
acha no i buzka tez czysciutka,a przy azs podobno buzka tez w krostach

Biedny dzieciaczek, bardzo współczuje,jedynie moge polecic krem emolium u mnie zdziałał cuda ale mój bobas miał tylko policzki i nie aż tak mocno

Gość MMM333
Marchew jest jednym z produktów, które najmniej uczulają choć i tak się czasem zdarza. A może jadłaś autorko ryby? Wędliny jedz tylko typu szynka, żadnych mielonych , pasztetów, parówek itp.

Gość mama aluni
no kurcze jadłam tunczyka ale to tez bylo dobry tydz temu jem chleb słonecznikowy,banany ziemniaki,dzis zjadłam piers z kurczaka,pieczywo ryzowe i kukurydziane,wedlina z kurczaka i indyka pije wode z sokiem malinowym,margaryna bez mleka,nie mam pojecia o co chodzi.biedne malenstwo

autorko jeszcze Cię pomęczę , sprawdź choćby lupą jak wyglądają krostki, jaki mają czubek: -żółty, -biały, -wodnisty,(połprzeźroczysty) - pęcherzyk z wodą -twarda krostka bez wyraźnego czubka? czy ewentualnie jak nagnieciesz wypływa coś z krostki ? jaki ma to kolor , konsystencję to co wypłynie ? czy te zmiany wydają się być suche , łuszczące , czy raczej takie nawilżone miękkie ? bo to wcale nie musi być alergia ...

odpisz na to co napisałam wyżej, poza tym ,odstaw tuńczyka , akumuluje rtęć, odstaw SOK MALINOWY, pij raczej herbatę , wodę mineralna

Gość mama aluni
Produkty spożywcze o właściwościach alergizujących: SILNE ! MIĘSO cielęce, wołowe, ryby OWOCE cytrusy, banany, poziomki, truskawki, pomidory, owoce południowe JAJA ZBOŻA GLUTENOWE MLEKO OBCOGATUNKOWE krowie, kozie MIÓD BANANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mama aluni
WIESZ CO MALUTKA JUZ SPI ale wydaje mi sie ze moze to byc twarda krostka bez plynu i wydaja sie byc suche