Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama aluni

pytanie o skaze bialkowa!! prosze o pomoc

Polecane posty

Gość mama aluni
co 0dstawiłam...hmm,moj jadlospis i tak byl bardzo ubogi ze wzgledu na kolki malej,teraz nie jem masła,pasztetow serow i ciastek francuskich,ciasteczek itd.dzis brzuszek prawie gladziutki

Gość mama aluni
acha a wiecie co to jest dziwne!! wczoraj moj mąz jak pojechałam do sklepu stwierdziła ze mała chyba jest głodna i dał jej bebilonu fakt ze zjadła tylko 20 ml ale jednak jej nic po tym nie jest,mysle ze gdyby to była skaza to by ja wysypało na nowo co, a tu wrecz poprawa.Byc moze sie mylę!! jesli tak to mnie uswiadomcie :):):)bebilon nie jest pepti

Gość ;:::;:::::::
tak, wysypało by ją na nowo , ja stawiam na sok malinowy, ewentualnie banany choć mało prawdopodobne, spróbuj tak: weź kroplę tego soku malinowego, posmaruj małej nóżkę na udzie od wewnętrznej strony ,możliwe że wyjdzie odczyn , na drugiej nóżce , banan

Gość mama aluni
zrobilam tak jak mi polecilas z tym sokiem ale nic nie wyszło,brzusio coraz ładniejszy

to znaczy że jeszcze nie znalazłaś alergenu, ale na pewno to coś czego nie jesz (czekolada ,sok), gdyby miała silną alergię na maliny to by zaczerwienienie wyszło , może był przesyt jakiegoś składnika , dlatego wyszło uczulenie

Gość mama aluni
mozliwe ze to przesyt,ja jadłam bardzo duzo nabialu i czekolady!!! nawet cukiereczka z orzechami sobie zjadłam ;) a co tam!! mam jednak nadzieje ze to nie skaza:) ciesze sie ze córcia nie cierpi,jeszcze tylko te kupki sie unormuja i bezdie ok:) dziekuje ci barzdzo

Gość mama alunia
no i mam kolejne zmartwienie:( brzuszeka w miare ładny choc nie jest gładki jak u niemowlaka,na nozkach tez kilka suchych plamek....a wczoraj pojawił sie lejacy katarek mała jest przy tym radosna nie marudzi no i ten katar pojawia sie własciwie rano i wieczorem,obawiam sie zr to jest kolejny objaw alergii,załamana jestem normalnie!

Katar przy alergii pokarmowej raczej się nie pojawi, może masz zbyt suche powietrze w domu? Nie rezygnuj z kąpieli dziecka , ciepła parująca woda dobrze działa na śluzówkę noska. Możesz oczywiście przemywać nosek roztworem soli fizjologicznej , nie pałeczką a zwilżonym wacikiem zrolowanym w dłoniach, wkładasz taki wacik do noska i kręcisz delikatnie w jedna stronę, pałeczką można krzywdę zrobić. Jak katar zrobi się gęsty możesz spokojnie kupić kropelki do noska dla takich maluszków. Jeżeli katar zrobi się zielony, dobra byłaby gentamecyna (krople do oczu)po jednej kropelce do każdego otworu nosowego .

Gość mama alunia
jej ale super ze ty jestes na tym forum!!! w marcu mam zamiar pojechac do polski,niech normalny lekarz obejrzy mala bo sie nerwowo wykoncze,

Gość jogobellaaa
Hej ja już wiem chyba co u nas było nie tak!! A.mianowicie czekolada. Po kąpieli małego zjadłam trochę nawet więcej jak trochę czekolady przez noc małego strasznie wysypalo rano miał nawet buzke w plamach. Od 3 dni zero czekolady serki czekoladowe ciastka odstawilam i jest super powoli znika. Jednak sie myliłam to nie proszek był przyczyną tylko czekolada śmiejemy się z mężem ze mały dietę mi.chce zrobic przed latem;)))

na większości ciastek i czekolad pisze, że mogą zawierać śladowe ilości orzechów i innych produktów ,a na orzechy w szczególności powinno się uważać . jogobellaaa proponuję żebyś jak zjesz coś nowego, zjadła kawałek i przez 24 h obserwowała dziecko czy nie będzie jakichś objawów.

Gość mama aluni
jogobella super ze wiesz co szkodzi twojemu malemu,ja nadal nie mam pojecia,niby stan skory sie poprawil ale kupa wciaz brzydka no i brzuszek pobolewa

Mama aluni Mam jeszcze jeden pomysł, odstaw produkty zawierające gluten: ciastka, pieczywo, kasze, makaron . Mało to prawdopodobne , ale kto wie. Czy w tej kupce są pasma śluzu , czy takie jakby większe kawałki? w sumie teraz jak ma katarek to i tak będzie w kupie ...

Gość mama aluni
kurcze to co ja mam jesc z ww jem tylko ciemny chleb ze słonecznikiem,a w kupkach sa pasma sluzu

Gość mama aluni
tak czytam terz o nietolerancji glukenu i objawy sa podobne do tych ktore sa przy skazie,a skoro po mleku jej nic nie wyskoczyło to byc moze ten gluten jednak,sprobuje a co mi tam!!

gdyby ten śluz w kupce był jednorazowym wydarzeniem to nie byłoby sprawy , ale tak to raczej wskazuje na nietolerancje pokarmową. Najczęściej uczulają: mleko krowie i jego pochodne,orzechy, białko jaja kurzego, ryby i owoce morza, owoce cytrusowe, czekolada, miód. No cóż, musisz teraz się zastanowić ile z tego co napisałam jesz, teraz na Twojej głowie jak poukłądasz menu żeby przynajmniej połowę tych alergenów wyeliminować z diety, choć możesz też pojedynczo :) Niekoniecznie musi to być akurat "standardowy" alergen, może być to zupełnie coś innego. A

Gość mama aluni
no i tak!!! wczoraj zjadłam kanapke z dzemem malinowym którego jadałam bardzo duzo swego czasu,praktycznie codziennie na kolacje i sniadanie bo tak mi smakował;) i mala dzis wysypana!!ne tak mocno jak oststnio ale jednak...mam nadzieje ze to ten dzem,bez malin da sie zyc ;)

Gość arttelaa
moją tez maliny uczulają. uwazaj na brzoskwinie

ogólnie drobnopestkowe owoce :) maliny ,truskawki, poziomki, jeżyny, agrest, porzeczka ,czasem winogron, mam nadzieję, że to będzie to . Dalej obserwuj małą. A jak katarek?

Gość mama aluni
po katarku sladu nie ma miała go zaledwie 2 dni,wczoraj miała tez temperaturke ale juz ok:) myslałam tez nad syropem calpol o smaku truskawkowym,bo rowniez wczoraj jej go podawałam.kupilam sobie pieczywo bez glutenu i zobaczymy:) mam nadzieje ze to te maliny:)

jak dziś? jakieś nowości?

Gość zmartwiona mama....
Witam Widze, ze na tym topiku sa zyczliwe osoby i bardzo prosze o pomoc. Moja coreczka (prawie 5 miesiecy) ma alergie i teraz jestem na etapie sprawdzania na co ma. Miala krostki na ciele i wysuszona skore na raczkach i nozkach. Miala tez bardzo czerwone policzki i suche, a takze na brodzie. Teraz ma 1 sucha plame na brzuszku i na raczce jeszcze kilka krostek i na karku, reszta juz jej zeszla. Kapie ja Oilatium. Czy po nim dodaktowo nawlizac skore oliwka? Smaruje ja natluszczajaca mascia. Czy krem Emolium stosuje sie na cale cialo? Jak dlugo trzeba czekac az alergia ustapi? Czy jak po 48 godzinach sie nie poprawia, to znaczy, ze trzeba dalej szukac alergenu? W ciagu ile czasu od sporzycia pokarmu nalezy czekac na uaktywnienie sie alergii? Jak rozroznic skaze bialkowa od alergi pokarmowej? Czy jesli plamy na buzi zniknely, skora jest nawlizona, ale na ciele dalej jeszcze troszke sa krostki i suche plamy - w kilku miejscach, to czy juz moge jej wprowadzac kolejne rzeczy, czy czekac az to wszystko ze skory zniknie? Czy rozowe policzki sa ok czy musze byc w kolorze skory? Dzieki bardzo za odp.

Czy po nim dodaktowo nawlizac skore oliwka? ZWYKŁA OLIWKA ZATYKA PORY SKÓRY , ZOSTAŃ PRZY SMAROWANIU EMOLIUM PO KĄPIELI Smaruje ja natluszczajaca mascia. -JAKA TO MAŚĆ? MOGĘ ZAPROPONOWAĆ RETIMAX MAŚĆ Z WIT "A" ,ŚWIETNA NA SKÓRĘ PODRAŻNIONĄ NA TWARZY JAK I DO ODPARZEŃ NA PUPIE Czy krem Emolium stosuje sie na cale cialo? -JAK NAJBARDZIEJ MOŻNA Jak dlugo trzeba czekac az alergia ustapi? Czy jak po 48 godzinach sie nie poprawia, to znaczy, ze trzeba dalej szukac alergenu? WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO JAK SILNA JEST ALERGIA , CZASEM MINĄ 24H A CZASEM KILKA DNI, JEŻELI ZACZYNA SCHODZIĆ , BLEDNĄC WYSYPKA LUB ZACZERWIENIENIE ,MOŻNA SIĘ SPODZIEWAĆ ŻE PRODUKT KTÓRY ZOSTAŁ WYELIMINOWANY Z DIETY BYŁ PRZYCZYNĄ WYSTĄPIENIA OBJAWÓW ALERGII W ciagu ile czasu od sporzycia pokarmu nalezy czekac na uaktywnienie sie alergii? ZWYKLE PIERWSZE OBJAWY MOŻNA ZAOBSERWOWAĆ PO 2H CZASEM DŁUŻEJ , JEŻELI ALERGIA BĘDZIE SILNA TO SZYBKO BĘDĄ WIDOCZNE EFEKTY Jak rozroznic skaze bialkowa od alergi pokarmowej? NIESTETY CZASEM NIE DA SIĘ ŁATWO ODRÓŻNIĆ, PRZY SKAZIE BIAŁKOWEJ CHARAKTERYSTYCZNE SĄ "SZKLANE POLICZKI" SUCHE- JAKBY POPĘKANE , ŁUSZCZĄCE. , WYSYPKA NA RESZCIE CIAŁA, LUŹNE STOLCE Z DOMIESZKĄ ŚLUZU I/LUB BÓLE BRZUSZKA MOGĄ BYĆ W OBU PRZYPADKACH ALERGII Czy jesli plamy na buzi zniknely, skora jest nawlizona, ale na ciele dalej jeszcze troszke sa krostki i suche plamy - w kilku miejscach, to czy juz moge jej wprowadzac kolejne rzeczy, czy czekac az to wszystko ze skory zniknie? PROPONOWAŁABYM POCZEKAĆ AŻ WSZYSTKO ZEJDZIE , ODCZEKAĆ KILKA DNI I PODAĆ OSTROŻNIE NOWY POKARM Czy rozowe policzki sa ok czy musze byc w kolorze skory? RACZEJ SĄ OK :) przepraszam za capslocka inaczej nie byłoby czytelne :)

Gość zmartwiona mama....
Dziekuje bardzo za odp. Czyli jak corka ma krostki tylko takie jak napisalam, ale kupki sa ok, brzuszek ja nie boli, wiec to raczej nie skaza a alergia? juz to wszystko ladnie zaczelo schodzic jednak dzis znow jej wyskoczyly krostki kolo ust, za uszami i na karku - a zjadlam pomidora, herbatniki i niestety majonez - wiec pewnie to ktorys z tych produktow

Gość zmartwiona mama....
a masc to aquafor - mieszkam za granica i ona dobrze natluszcza skore czekam na emolium od mamy

Gość mama aluni
hej!! u nas bez zmian:) nie jest ani lepiej ani gorzej ;) brzuszek wyglada niezle,jest jeszcze kilka plam suchych na udach i ramionkach mama nadzieje ze i to zejdzie,przyszedł mi ten fenistil i jak mała zaczyna sie drapac to podaje jej 2 kropelki...oczywiscie nie wiecej niz 4 kropelki na dobe;)0odstawiłam pieczywo makarony i kasze a kupki bez zmian;) niewiem byc moze one maja takie byc!! to moje pierwsze dziecko wiec nie wiem jak powinna wygladac taka kupka heh.. zmartwiona mamo widze ze nie musze ci odpowiadac bo nasza super kobietka juz ci na wszystkie pytania odpowiedziała:) pozdrawiam:):)

Gość mama aluni
a z drugiej strony nawet na niektore pytania nie umialabym ci odpowiedziec bo sama w tym temacie jestem zielona hehe

Gość mama aluni
kurde no i dzisiaj zauwazyłam ze mala ma ponadrywane uszka,jak nic to skaza!!! tylko pytanieco ja jem co jej nie słuzy|ażżżż cholera

musisz dokładnie czytać etykiety , serwatka,mleko w proszku, często są wykorzystywane jako zagęstnik, możesz spotkać: kazeinę, laktozę Mleko krowie w formie surowej, gotowanej, pasteryzowanej, UHT, skondensowanej, w proszku itp. (chude mleko w proszku jest tanim i dlatego chętnie stosowanym dodatkiem do wielu gotowych i półgotowych produktów spożywczych). Wszystkie wyprodukowane na bazie mleka odżywki dla dzieci (także jako tzw. „zaadaptowane lub „częściowo zaadaptowane jak np. NAN, Beba, Aptamil, Aptamil, Milumil, Humana itd.), jak również tzw. „pokarmy zdrowotne (HN 25, Humana-Heilnahrung itd.) zawierają chude mleko w proszku. Produkty z mleczarni jak twarożki, jogurty, kefiry, kwaśne mleko, Fru-Fru, jogurty owocowe Obstgarten, Fruchtzwerge, creme fraiche, serwatka, Latella itd. Wszystkie rodzaje serów, również twarde, parmezan (ostrożnie przy potrawach zapiekanych!). Pieczywo zawierające na pewno mleko (pieczywo mleczne, chleb warkocz, „chleb ziemniaczany, Brioche itp.), pieczywo gotowe i pieczywo chrupkie (typu paluszki Soletti, Goldfischli, krakersy itp.). Knedle (kluski) z bułek lub kartofli, również mrożonki i półprodukty. Wyroby cukiernicze jak torty, ciastka, keksy itp. Lody wszystkie postacie Czekolada w każdej postaci np. batony typu Bunty, Mars, Milkyway, Kindermilchschnitte itd. Produkty spożywcze, które mogą zawierać białko mleka Masło zawiera właściwie tylko tłuszcz z mleka i jest w czystej formie dobrze tolerowane przez alergików. Z doświadczenia wiemy, że większość rodzajów masła z dużych mleczarni zawiera ślad białka. Masło od rolników jest najczęściej bez białka, ale powinno się to sprawdzić. Śmietanarównież tutaj zgadza się, że czysta śmietana jest tolerowana, w przypadkach wątpliwych powinno się dla pewności przetestować (czystą śmietanę rozcieńczoną wodą można używać zamiast mleka, należy jednak pamiętać o braku białka). Margaryna pomijając to, że margaryna jako sztucznie wytworzony produkt wcale nie jest taka „zdrowa, jak się to reklamuje, większość jej rodzajów zawiera dość duże ilości białka mleka krowiego. Wyjątek stanowią margaryny ze sklepów ze zdrową żywnością. Sery bez mleka krowiego prawie wszystkie oferowane przez handel sery kozie i owcze zawierają mleko krowie w ilości do 13 całkowitego składu mleka (sprzedawcy najczęściej nie wiedzą o tym). Aby mieć pewność należy kupować sery bezpośrednio u wytwórcy. Makarony częste źródła błędów: zawierają często mleko, ale prawie nigdy nie podaje się tego na opakowaniu. Można założyć, że wszystkie włoskie makarony (spaghetti, makaroni, ravioli, makarony do zup, wstążeczki, lasagne itp.) nie będą tolerowane. Austriacki makaron firmy Recheis nie zawiera z reguły mleka, poza produktami z napisem „według receptury włoskiej. Chleb i pieczywo należy zwrócić tu szczególną uwagę i okazać nieufność. Przyczyną tego są stosowane przez piekarzy „proszki do pieczenia, które często są produkowane na bazie mleka. Nie podaje się na opakowaniu jego zawartości, tak że sam piekarz nie jest o tym poinformowany. Jest to typowy przykład działania samej informacji cząsteczki białka mleka. Praktyczna konsekwencja: piec chleb samemu lub kontrolować go od czasu do czasu przez testowanie! Mięso i kiełbasa dodawanie mleka (najczęściej chudego mleka w proszku) do kiełbas i produktów mięsnych jest zgodnie z prawem zabronione, jednak zdarza się. Również tu w przypadkach wątpliwych należy testować. Płatki zbożowe często stosowane produkty zbożowe dla dzieci (płatki ryżowe, kleik owsiany, płatki zbożowe, Miluvit), jak i specjalnie dla nich wyprodukowane pokarmy (np. kaszki dla dzieci) zawierają mimo że są przeznaczone jako dodatki do mleka i nie podaje się zawartości mleka na opakowaniu mleko w śladowych ilościach! U uczulonych na mleko krowie dzieci powinno się dla pewności unikać gotowych produktów, a stosować naturalne środki spożywcze tj. płatki owsiane, grysik, ryż. Koncentraty zup i sosów zwykle w handlu spotykane zupy w kostkach jak np. Knorr, Magii, okazują się najczęściej nieodpowiednie. W sklepach ze zdrową żywnością sprzedawane kostki Rigolta lub Cenovisa są dozwolone. Ketchup, musztarda i podobne produkty przemysłowe powinny być zawsze przetestowane. Niektóre produkty są niedozwolone. Kapustą kiszoną często ubija się z serwatką, dlatego trzeba ją testować. nie chciało mi się pisać więc wkleiłam :) ,przynajmniej masz jasno i przejrzyście

Gość mama aluni
dziekuje. z tej listy jem jedynie chleb słonecznikowy,niby nie zawiera mleka przynajmniej nie jest na etykiecie napisane,wędliny,no i margaryna na ktorej jest napisane ze jest bezmleczna,reszty unikam. mysle tez o piersi z kurczaka! pojecia nie mam co to moze byc...herbata dla matek karmiacycgh;),pieczywo kukurydziane?? juz wszystko podejrzewam normalnie.biedne to moje dziecko:(