Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewrwr

moje dziecko nie umie normalnie jeść

Polecane posty

Gość ewrwr

ma 1,5 roku i śniadania i kolacje je przed tv, tzn wciskam mu nieświadomie, a i tak nie zawsze się udaje; a przy obiedzie też często go trzeba zagadywać, właściwie to tylko makaron z rosołem je bez oporów; mysłicie że takie karmienie przed tv ma bardzo negatywne skutki?

Gość zxzx
No i tak wszystko mu wciskasz? Jest coś co zje bez ceregieli -tv i zagadywania?

Gość deretinka
moja tez w tym wieku jest i jak nie zajme czyms to nie zje. ostatnio je z lalką . to jakis koszmar to jedzenie

Gość hmmmmmm ????
a dlaczego nie je w kuchni w swoim krzesełku?

Gość deretinka
a jak wygląda dzienne menu twojego dziecka?

Gość ewrwr
nie bardzo:/ wcześniej starałam się nauczyć go jesc normalnie, w kuchni przy stole, ale dziubnął 2 razy i uciekał; dałam za wygraną i zaczęłam karmić przed tv bo tylko tam usiedzi na tyle długo że by coś więcej zjeść...

Gość jfhufbdidfo
no litości a twój smyk je coś sam np. parówke czy ciastko czy wszystko mu wciskasz na sile przed tv

Bez przesady!!Po to jest kuchnia/jadalnia aby tam jesc, w innych pomieszczeniach nie powinno sie jesc, zwlaszcza tak male dziekco przed tv Gdy jest pora jedzenia sadzaj go na krzeselku przy stoliku z wszystkimi i tam niech je,i nie karm go, ,tylko niech samo bierze juz lyzeczke/wedelec w raczki i wiosłuje , no bo to juz czas najwyzszy aby maly sam jadl bez karmienia Ja nie pojmuje jak ludzie moga pozwalac dzieciakom jesc w kazdym pomieszczeniu w domu,niezly syf wtedy sie robi ,i brak rytmu A co do siedzenia przed tv i do tego mamcia karmi to super zamerykanizowany trend zywieniowy Degradujecie wlasne dzieci

Po drugie 1.5 roczne dziecko jesli potrafi usiedziec dlugo prze tv to jest to dla mnie magia,bo zdrowe zywiolowe dziecko nie bedzie siedzialo jak wryte gapiac sie w pudlo ,tylko co rusz gdzies wędrowało A prawda jest taka ,ze jesli bys mu nieustepowala z tym uciekaniem z krzeselka to bys nauczyla go jesc tam gdzie trzeba, a ty dalas mu wolna reke i robisz z niego sierotke uwsteczniając go rozwojowo ,zamiast dązyc do tego aby dziecko szło z postepem ,a ty go hamujesz

Gość emotolina12345778
Ja tego nie rozumiem po co wciskać dziecku jedzenie jak jest głodne to samo zje. Siedzieć i prosić by coś zjadło szkoda czasu. Dziecko czuje głód wie jak go zaspokoić więc samo coś weźmie i zje albo cię poprosi.

Gość limenkaa
autorko, uciekaj stąd, widzisz, że tu same durnoctwa piszą i się w ogóle nie przejmuj . Toksyczna - Ty sama masz niedorozwinięte dziecko uwstecznione, babo przebrzydła.

limenkaa - mylisz sie, od dzieci wymagalam samodzielnosci i zaradnosci od wczesnego wieku,a uwierz mi ,ze w wieku 1.5 roku, mimo ze zadne z moich nie bylo genialne ani jakos cudownie ponad wiek rozwiniete, bez problemu jak inne juz poslugiwaly sie lyzeczką albo widelczykiem ,bez zadnego szału Taki ich postepo rozwojowy, dlaczego mialam je traktowac jak niemowlaczki??im starsze tym wiecej samodzielnosci bylo wrecz wskazane

Gość do toksycznej
ales sie zaplula... 1,5 roku to poczatki samodzielnego "wioslowania" lyzeczka, nie "najwyzszy czas, zeby dziecko jadlo samo, bez karmienia". Niech zgadne, ty to pewnie "wychowawca - teoretyk" jestes, co?

Gość limenkaa
Tak, twoje dzieciątka sa super rozwinięte, w wieku 1,5 roku posługiwały się grzecznie widelcem w krzesełku bez telewizora i wszystkie dzieci tak muszą, bo Twoje akurat tak miały - wiesz co, puknij się w głowę, bo naprawdę człowiek zapomina o manierach, jak takie durnoty czyta

a ty masz w ogole doczynienia z dziecmi? bo chyba za duzo kolorowych czasopisemek sie naogladalas TAK,TAK TAK!! 18 msc dziecko juz wpelni w wiekszosci domow je samodzielnie, potrafi trzymac lyzeczke,i nabierac zupke na nia, tak samo jak z widelczykiem, i prosze Cie, nie osmieszaj sie, jesli to negujesz bo wtym momencie załamujesz mnie twoim podejsciem

Gość Lena204
a spróbuj tak go nakarmić tylko nie przed tv: nałóż mu jeść np. zupę daj łyżeczkę w rękę i niech próbuje jeść samo a ty dawaj mu drugą łyżka ja tak robie i narazie skutkuje a syn ma 16 miesiecy. wiadomo ze porozlewa po stole ale wazne ze je. A takie rzeczy jak parówke to daje w rękę i sam wcina albo makarom to tez wcina paluszkami, a jak nie bedzie chcialo jesc to po prostu odpuść daj mu czas jak zgłodnieje to zje

Gość moja ma 21 miesiecy i jak mial
moja ma 21 miesiecy i jak miala 16 miesiecy juz uczylismy ją lyzeczką jesc najpierw kaszke pozniej juz prawdziwe obiady .W kuchni mamy telewizor

Gość ja mojego przestalam gdy
Moj syn ma 2.5 roku i jak mial 20 miesiecy to zacząl jesc bez pomocy,ale wiecej zjadl jak byl karmiony,lecz postanowilismy ze bedzie jad tyle ile sam zje bez pomocy

Gość ettjtj
Mój syn ma 15 miesięcy i potrafi sam jeść, nie karmie go i gdy jest pora posiłków oboje jemy. Jakim cudem ucieka Ci z krzesełka przypięty pasami? Jak nie chce jeść to go nie zmuszaj i nie wciskaj słodyczy aby tylko go czymś zapchać pozwól mu zgłodnieć i systematycznie podawaj posiłki w kuchni/jadalni tam gdzie je reszta rodziny.

robisz dziecku i sobie podwwojna krzywde: raz ze puszczasz TV maluchowi (PO CO???) a dwa ze jedzenie uzalezniasz od obecnosci TV. Dyskusja nad samodzielnym jedzeniem wogole nie powinna miec miejsca, jak dlugo zamierzasz wyreczac dziecko? Nie oczekuj tez ze w przyszlosci dziecko jako starsze bedzie wiedzialo jak sie zachowac przy stole, przyjdzie co do czego zabraknie TV i co? dzicz?

Gość zonaKraka
Ja wcale nie uważam że dziecko w tym wieku powinno jeść łyżeczką i widelcem- "najwyższy czas" to jest moment pójścia do przedszkola, czyli ok. 3 lat, a nie 1,5 roku wcześniej! Mój widelcem jadł- ale nie wszystko można na widelec nabić, łyżeczką niektóre rzeczy- np. jajecznicę, ale bardzo kulawo, o zupie nie było mowy, bo po prostu przechylał łyżeczkę i ściekało- więc zupą karmiłam go sama, nie taki był sens żeby brudził wszystko dookoła, tylko taki żeby zjadł. Teraz ma 22 mce i je praktycznie wszystko samodzielnie, ale też nie uważam że musi w tym wieku, nakłaniałam ale nie zmuszałam. A co do problemu autorki- dla mnie karmienie przed tv jest rzeczywiście mało rozsądnym pomysłem, i możesz narobić dziecku złych nawyków- nie mówiąc już o tym że według mnie w ogóle nie powinien w tym wieku przed tv siedzieć... Ale muszę przyznać że sama mniej więcej w tym okresie miałam problem, synu chciał się czymś zająć (jedzenie to średnia rozrywka) i jadł z książeczką przed sobą... i też mu jeszcze wtedy pomagałam. Nie da się ukryć że w domu też często jemy z gazetą, książką czy monitorem przed nosem, a jednak w czasie wigilii potrafił usiąść przy stole jak każdy, zjeść samodzielnie barszcz, napić się ze szklanki...

Gość Jooaanaaaaaa
ale bzdety tu wciskacie.Dziecko poltoraroczne juz samo jadlo bez karmienia?? bajery niezle na kafe dajecie , no ale na kafe to nawet roczne dzieci umieja czytac

Gość jak to możliwe w ogóle?
To mój syn jest chyba opóźniony... ma 2.5 roku a zupy jeszcze w pełni sam nie zje. kaszę,serek czy budyn bez problemu ale zupa mu jeszcze ucieka :( jak mial 1.5roku to jadł łapkami co się dało,a resztę mu dawałam ja. i weźcie pod uwagę,że nie każdy ma krzesełko do karmienia,a do czy normalnego krzesła nie ma czym przypiąć... autorko musisz dziecko uczyć jeść w jednym miejscu-skoro usiedzi przed tv to i podczas posiłku usiedzi. jedzenie musi być kolorowe i ładnie wygladac na talerzu. nie dawaj przekąsek między posiłkami, kanapki krój w wagoniki i niech dziecko samo je. no i co ważne-jedz z dzieckiem. dzieci nie lubią jeść same.

Gość ettjtj
stosujemy BLW i samodzielne jedzenie nie oznacza że używa bez problemu sztućce

7 miesięczne dziecko mojej siostry dostało talerzyk, posadziło się ja na krześle i jadło jak człowiek. Bez sztuców, ale przy stole a nie przed tv.Więc nie gadajcie, że półtora roczne dziecko tego nie zrobi :O

Gość moja juz je samodzielnie
moja corka ma 17 miesiecy i je juz samodzielnie w kuchni z wszystkimi,,w czym zaskoczenie??

nikt sie nie spodziewa ze dziecko 1, 5 roczne zje posilek, zupe bez upuszczenia chocby jednej kropli! wiadomo, ze u wiekszosci sliniak w ruch, nie raz pomoze sobie paluchem ale takie dziecko poradzic sobie samo umie.

Gość ettjtj
Pewnie że potrafi sobie poradzić nawet jeśli połowa jedzenia wyląduje na podłodze a mały brudasek w wannie

Gość ettjtj
Pewnie że potrafi sobie poradzić nawet jeśli połowa jedzenia wyląduje na podłodze a mały brudasek w wannie