Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Małła Mii

Pleśń w sypialni i kaszel dziecka !

Polecane posty

Gość Małła Mii

Mieszkamy w dużym domu. Na dole teściowie, my na górze. Sypialnię ( od tego roku ) mamy w części północno-zachodniej, nie dochodzi tam słońce. Róg domu jest zawsze w cieniu i zawsze pojawiało się tam kilka kropek pleśni. Wysuszyliśmy, wyczyściliśmy i było po problemie. Na wiosnę problem znikał i pojawiał się znów jesienią. Przed świętami, kiedy zabrałam się za mycie okien i zdjęłam zasłony to się przeraziłam - cały róż od góry do dołu w pleśni. Może się wam to wydawać dziwne, że tego nie zauważyłam wcześnie, no ale nie zauważyłam. Po świętach moja mala, która ma niespełna 1,5 roku była przeziębiona - katar i maly kaszel. Katar minął, kaszel został. Byłam z nią u lekarza ponownie, osłuchowo czysta, gardło ok, a mimo to kaszle. Pediatra kazała dawać syrop prawoślazowy, ale kaszel nie mija. Zaczyna kaszleć wieczorem, kaszle w nocy i rano jak się obudzi. W ciągu dnia nie kaszle. Powiedziałam mężowi, że obawiam się, że to może być wynik tej pleśni, ale TEN mówi mi, że ściana jest już osuszona a pleśń się wykruszyła. Okej, jest tak, ale chyba tylko na nasze ludzkie oko. Zaproponowałam mężowi zamianę pokoi z powrotem, by sypialnię dać od południa ( masakra jest latem w czasie upałów ), a tam zrobić gościnny, z którego mało się korzysta. Wiem, że pleśni trzeba się pozbyć na dobre, no ale póki co tylko takie rozwiązanie widzę. Upieram sie przy swoim i obawiam się, że ten kaszel jest z tego, mąż mówi "eeeee... nie przesadzaj " - czy ja przesadzam. Dodam, że jak od 21 grudnia mam objawy grypy, A MOŻE TO Z PLEŚNI ? Powiedzcie mi mamy czy po takim czasie jak 2 miesiące już mogą wystąpić objawy "choroby" bo nie wiam jak to nazwać z powodu pleśni ?

Nie przesadzasz! Natychmiast przenos dziecko z tego pomieszczenia!

Gość Małła Mii
UP !

jak chcesz mieć dziecko chore na astmę, to dalej słuchaj mężusia :o poczytaj sobie o pleśni, nawet mała ilość jest szkodliwa. Zaprowadź dziecko do lekarza to ci powie.

Sluchaj autorko, w Wielkiej Brytanii praktycznie wszyscy zyją z grzybem na scianie i nikt od tego nie umarl -więc nie paniku Aż Aż tak. Spokojnie przeniescie lozko dziecka, i zastanowcie się z jakims budowlańcem czy budynek nie ma wady konstrukcji, dlatego że pleśn moze powstać jesli masz dom źle wentylowany typu termos, albo jesli sciana ma bezposredni kontakt z wodą. Sprawdz rynne czy Ci nie cieknie, byc moze tynk przepuszcza wilgoć do uszkodzonej cegły a ta wiadomo, jak gąbka. Pleśni nie wytarczy zmyć bo wyjdzie znowu a jak wyjdzie znowu to macie najwidoczniej problem z budynkiem. Sciana nie musi byc na sloncu zeby byla czysta od pleśni. Jak się zbiera na scianie wewnątrz lub zewnątrz wilgoć i przesiąka głębiej- wtedy robi się grzyb w wilgotnym srodowisku. wiec to problem zawsze większy.

Gość Małła Mii
Jakbym słuchała męża nie dążyłabym do zamiany pokoi. Czytaj ze zrozumieniem !

Gość olk
Ja mieszkałam 12 lat w w domu z grzybem ,dziadek osuszał ,malował ,tynki zbijał a grzyb wychodził co jakiś czas ,mi nie jest ale babcia właśnie w tym domu zaczęła chorować na astmę i to prawdopodobnie od tej pleśni ,wiec lepiej nie ryzykować bo jak pleśń wejdzie w płuca to koniec ,będzie dziecko często chorować albo właśnie dostanie astmy .

Witam, Wskazana jest wizyta u specjalisty alergologa. Opisane przez Panią objawy chorobowe u dziecka mogą mieć tło atopowe. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska

Gość nie ma sposobu
Z POWODU PLESNI CZASAMI TRZEBA SIĘ WYPROWADZIĆ. TO JEST TOKSYCZNE - GDZIE MAŁE DZIECKO W TYM? TO MOŻE POWODOWAĆ NOWOTWÓR!

Gość pLEŚŃ_
Pleśń w mieszkaniu jest przyczyną wielu schorzeń

Gość powazna sprawa
Najczęściej występującymi schorzeniami, związanymi z pleśnią w mieszkaniu, są bóle mięśni i stawów, infekcje skórne, zapalenie zatok, problemy z oddychaniem i ogólne zmęczenie organizmu. Przebywając w pomieszczeniu, w którym rozwija się pleśń, narażamy się na alergię wziewną i skórną. Grzyby nierzadko przyczyniają się do uszkodzenia wielu organów i układów, są przyczyną występowania astmy zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. U dzieci dodatkowo pojawiają się zapalenia stawów, podrażnienie skóry czy oczu. Często też pojawia się alergiczne zapalenie zatok czy oskrzelowopłucna grzybica kropidlakowa. Bardzo często grzyby prowadzą do mrowienia i drętwienia kończyn czy zesztywniającego zapalenia kręgosłupa, towarzyszy temu rozdrażnienie, ogólny niepokój, a nawet depresja. Pleśń wpływa również na zmniejszenie koncentracji, bezsenność, problemy z trzymaniem równowagi oraz częste bóle głowy. U części osób może wystąpić również dysfunkcja nerek, grzyby są też niezwykle groźne dla kobiet w ciąży, mogą bowiem doprowadzić do zakłócenia rozwoju płodu. Pleśń w mieszkaniu w najgorszym wypadku może stać się przyczyną raka, martwicy wątroby czy uszkodzenia nerek. Osoby z osłabionym układem immunologicznym narażone są nawet na infekcje zagrażające życiu.

Plesn to najgorsze co moze byc!!Nie narazaj dziecka i zabierz je z tego pokoju!

Gość gość
Toksyny pleśni powodują ostra białaczkę i sto innych nowotworow

Gość gość
Pleśń podobnie jak azbest jest rakotwórcza. Współczuję ci :(