Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nivea rose...

ksiądz po kolędzie.

Polecane posty

Gość nivea rose...

W piątek mam kolędę. Pierwszy raz z mężem przyjmujemy księdza. Czytam na stronie mojej parafii co trzeba przygotować. I lekkie zaskoczenie, bo oprócz tradycyjnych rzeczy jak świece, krzyż to muszę mieć wodę święconą i kropidło. Trochę mnie to zdziwiło, bo jak pamiętam z lat dziecinnych ksiądz sam przynosił wodę i miał takie wielkie kropidło. Jak jest u Was?

Gość przede wszystkim to musisz
pieniadze przygotowac :classic_cool:

Gość Afedeas
U nas zawsze należało przygotować kropidło i wodę święconą, nie widzę w tym nic niezwykłego.

Gość nivea rose...
No to poza tym. Dostanie 20 zł.

Gość trele morele30
zawsze musielismy miec wode i kropidlo. A w tym roku mielismy zepsuty dzwonek i ta meczarnia nas ominela haha

Gość nivea rose...
Ja nie piszę, że to niezwykłe. Po prostu w mojej rodzinnej parafii ksiądz miał ze sobą takie wielkie kropidło. A skąd ja mam je wziąć?

Gość komediaaaaa
normalne jest to u nas zawsze trzeba mieć kropidło i wode przecież ksiac z cycterna nie jezdzi

Gość nivea rose...
Posty znów się nie wyświetlają.

Gość 20 zł???? co najmniej 50 zł
to rozumiem, a najlepiej 100-200 zł. 20 zł to nawet kurczaka nie kupisz porządnego na obiad. i nie jestem księdzem :classic_cool:

Gość nivea rose...
OK wodę wezmę z kościoła a skąd kropidło?

Gość trele morele30
sa takie sklepy dla fanatykow katolickich. Tam kupisz caly sprzet.

Gość nivea rose...
Ile daje to moja sprawa. Zresztą więcej nie mamy.

Gość no wlasnie musisz dac co
najmniej 200zl bo nie pojdziesz do nieba a ksiadz tez musi konkubine i dzieci za cos utrzymac! :classic_cool:

Gość nie rozumiem po co w ogole
sekte do domu wpuszczać? :o

Gość nivea rose...
OK dzięki za odpowiedzi.

Gość nivea rose...
Mój mąż w tym roku chce. Ja nie bardzo. Jeszcze proboszcz nam się trafił, a on zbyt fajny nie jest. No cóż przeżyje...

heh, w mnie w parafii ksiądz wprost powiedział, ze od mniej zamożnych rodzin liczy na 100zł, od bogatszych odpowiednio wiecej, ma tupet:D

Gość nivea rose...
Z tego co pamiętam z lat dziecinnych ksiądz miał takie kropidło jakie ma przy wielkanocnym święceniu. Wodę w miseczce nosili mu ministranci. I była o wiele większa parafia niż tu gdzie teraz mieszkam.

Gość nivea rose...
Liczyć to on sobie może a ja daje ile mam. Nie będę pożyczać, bo on ma taki cennik.

Gość u mnie trzeba bylo miec wszyts
krzyz, wode, kropidlo, swiece no i koperte :P a z woda to nie porblem, my zawsze kranowe lali, a ksiadz ja swiecil - tylko zawsze mowilismy mu to na wejsciu.

Gość asjasasasasa
u mnie dzis albo wczoraj mial chodzic ksiadz. Cale dni siedzimy w domu bo chorzy jestesmy ale nikt nie pukal.Czyzby ksiadz nie chodzil.

U nas kropidła nigdy nie trzeba było.Ksiądz sam przynosil i pojemniczek z wodą św też.Ale może co region to obyczaj inny.Co do datku , to ja tez dałam tak jak nivea, księża nie mają żadnych cenników-nie wymyślajcie takich bzdur, ja rozumiem że na kafe to moze elita inteligencji nie siedzi, no ale bez przesady że Wam ktoś w takie bajki uwierzy :O Daje się tyle na ile kogo stać-to jest dobrowolny datek.

U nas kropidła nigdy nie trzeba było.Ksiądz sam przynosil i pojemniczek z wodą św też.Ale może co region to obyczaj inny.Co do datku , to ja tez dałam tak jak nivea, księża nie mają żadnych cenników-nie wymyślajcie takich bzdur, ja rozumiem że na kafe to moze elita inteligencji nie siedzi, no ale bez przesady że Wam ktoś w takie bajki uwierzy :O Daje się tyle na ile kogo stać-to jest dobrowolny datek.