Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aseksualna21

czy jest tu jakiś prawnik, który

Polecane posty

Gość John88
dawaj

Gość John88
dawaj tu nie podam ci poczty a nie chce mi się zakładać na teraz

okey :) 1)System prawa: a) składa się z obowiązujących przepisów, zasad współżycia społecznego i obowiązujących zwyczajów b) dzieli się na prawo prywatne i prawo administracyjnego c) dzieli się na dwie części, a to z kolei na mniejsze gałęzie podstawowe 2) Gdy idzie o gałęzie to: a) prawo konstytucyjnej jest gałęzią przedmiotową (kompleksową) b) prawo gospodarcze jest gałęzią przedmiotową (kompleksową) c) prawo pracy jako gałąź podstawowa należy do prawa publicznego 3) Prawo cywilne: a) jest uregulowane w kodeksie cywilnym z 2000 r. b) w kodeksie cywilnym uregulowane zostały cztery działy prawa cywilnego c) w sumie prawo cywilne składa się z pięciu działów(moja odpowiedz) 4) Zdarzenia cywilnoprawne: a) dzielą się na samym początku (pierwszy podział) na czynności prawne i czyny b ) są to fakty (zdarzenia) powodujące powstanie nowego, dotychczas nie istniejącego stosunku cywilnoprawnego(moja odpowiedź) c) to wszelkie fakty przewidziane przepisami prawa cywilnego 5) Gdy idzie o zdolność prawną i zdolność do czynności prawnych, to: a) osoba prawna zawsze ma zdolność prawną b) każdy człowiek, który ukończył 18 lat życia, ma pełną zdolność do czynności prawnych c) dziecko do lat 13-tu nie może samo zawierać żadnych umów 6) Co do osób prawnych i ułomnych osób prawnych, to: a) powiat samorządowy nie jest osobą prawną b) osobowe spółki handlowe są ułomnymi osobami prawnymi c) ułomne osoby prawne mają osobowość prawną, ale nie mają zdolności prawnej 7) Gdy idzie o przedsiębiorstwo, to: a) wyróżniamy trzy rodzaje pełnomocnictwa ( z punktu widzenia zakresu umocowania pełnomocnika) b) pełnomocnictwo ogólne może zostać udzielone także ustnie c) prokura to rodzaj przedstawicielstwa ustawowego występującego w przypadku przedsiębiorcy 8) Gdy idzie o sposoby (tryby) zawierania umów, to: a) mamy dwa takie sposoby (tryby) b) aby umowa została zawarta w trybie ofertowym oferta zawsze musi zostać w sposób wyraźy przyjęta przez jej adresata c) przy przetargu i aukcji ich organizator wzywa zainteresowanych do składania mu ofert 9) Gdy idzie o zobowiązania, to: a) składa się ono z dwóch elementów: podmiotów i przedmiotu b) ogół uprawnień przysługujących w ramach zobowiązania wierzycielowi nazywamy wierzytelnością c) wierzytelność nie może być przeniesiona na inną osobę bez zgody dłużnika 10) Co do zasady swobody umów, to: a) ograniczają t ę swobodę przepisy imperatywne b) ograniczają ją przepisy dyspozytywne c) ograniczenia tej swobody mogą wynikają tylko i wyłączni z ustawy (z przepisów) 11) Co do podziału umów na nazwane, nienazwane i mieszane, to: a) leasing to umowa nazwana b) umowa nazwana to taka, która ma władną zwyczajową nazwę, choćby nie była uregulowana przepisami c) franchising jest umową nazwaną 12) Jeszcze gdy idzie o zobowiązanie: a) uprawnienia o obowiązki stron zobowiązania to w sumie treść zobowiązania b) wierzytelność to obowiązki ciążące na dłużniku c) pomocnicy dłużnika lub wierzyciela to strony pomocnicze zobowiązania 13) Co do umowy sprzedaży, to: a) cena musi być zawsze podana w umowie w postaci odpowiedniej sumy pieniędzy (moja odp) b) przedmiotem sprzedaży mogą być wyłącznie rzeczy c) sprzedaż może także dotyczyć takiej rzeczy, która w chwili zawierania umowy jeszcze nie istnieje 14) W przypadku umowy pożyczki: a) pożyczkobiorca uzyskuje własność pieniędzy lub pożyczonych mu rzeczy oznaczonych co do gatunku b) gdy umowa nie określa terminu zwrotu pożyczki, powinno to nastąpić zaraz po wezwaniu ze strony pożyczkodawcy c) przedmiotem pożyczki mogą być wyłącznie pieniądze 15) Gdy idzie o umowę zlecenie, to: a) jest ona jedynie taką umową, na mocy której zleceniobiorca zobowiązuje się dokonywać na rzecz zleceniodawcy czynności prawnych , w tym zwłaszcza zawierać dla niego umów b) zlecenie jest zawsze odpłatne c) gdy umowa milczy na ten temat, zleceniowca powinien zawrzeć umowę we własnym imieniu, a następnie przenieść na zleceniodawcę wszystko, co dla niego uzyskał 16) Gdy idzie o umowę o dzieło, to: a) jest nią np. umowa o udzielnie komuś korepetycji b) dopóki dzieło nie zostanie ukończone, zamawiający zawsze może od umowy odstąpić to bez podawania przyczyn c) umowa o dzieło może być umową nieodpłatną (wykonawca dzieła nie dostanie wynagrodzenia) 17) Co do umów najmu i dzierżawy: a) czynsz nie zawsze musi być tu płacony w pieniądzach b) obie te umowy zawsze mogą być zawarte tylko i wyłącznie na czas oznaczony (przewidziany w umowie) c) dzierżawa dotyczy wyłącznie nieruchomości, zaś najem zarówno nieruchomości, jak i rzeczy ruchomych 18) Gdy idzie o przedsiębiorcę, przedsiębiorstwa i firme, to: a) firma to to samo co przedsiębiorstwo b) przedsiębiorstwo nie może być sprzedane (zbyte) jedną umową w całości c) nie wszyscy przedsiębiorcy rejestrują się w rejestrze przedsiębiorców prowadzonych przez sądy (w KRS) 19) Gdy idzie o wszystkie spółki znane prawu polskiemu, to: a) wszystkie one są regulowane w kodeksie spółek handlowych z 2000 r. b) w sumie polskie prawo zna pięć spółek osobowych i dwie spółki kapitałowe c) wszystkie znane polskiemu prawu spółki maja zdolność prawną 20) Co do spółek handlowych, to: a) spółka komandytowo-akcyjna nie jest spółką kapitałową b) nie wszystkie spółki handlowe muszą być zarejestrowane przez sąd c) mamy trzy handlowe spółki kapitałowe 21) Nadal co do spółek handlowych: a) w przypadku spółek osobowych zawsze wszyscy wspólnicy w sposób nieograniczony odpowiadają własnymi majątkami za długi spółki, choć dopiero wtedy, gdy egzekucja prowadzona przeciwko spółce okaże się bezskuteczna b) wszystkie spółki handlowe mają zdolność prawną, choć nie wszystkie są osobami prawnymi c) spółki handlowe są uregulowane w kodeksie handlowym z 1964 r. 22) Gdy idzie o spółkę cywilną, to: a) jej wspólnikami mogą być wyłącznie osoby fizyczne b) spółka ta nie musi być nastawiona na zysk, byleby tylko miała cel gospodarczy c) jest ona uregulowana w kodeksie spółek handlowych z 2000 r. 23) Gdy w zawartej umowie nie podano terminu, w jakim ma ona zostać wykonana, to: a) powinna być wykonana niezwłocznie po wezwaniu przez wierzyciela b) umowa jest nieważna c) powinno być wykonana niezwłocznie po jej zawarciu 24) Gdy idzie o formę umów, to: a) najdoskonalszą forma jest forma pisemna z podpisami notarialnie poświadczonymi b) do zawarcia umowy może dojść nawet bez wypowiadania słów c) gdy ustawodawca żąda dla umowy formy pisemnej, a umowa wbrew temu zostanie zawarta ustnie, zawsze jest nieważna

Gość John88
1. c 2. a 3. c część ogólną prawo rzeczowe prawo zobowiązań prawo spadkowe prawo rodzinne 4. b 5.c

Gość rolnik w gumiakach
3.b w kodeksie cywilnym nie ma prawa rodzinnego od tego jest kodeks rodzinno-opiekunczy 🖐️

Gość John88
6. c 7. c 8. c 9. b 10. a

Gość wifigdansk
prawnikiem nie jestem i pewnie nie pomogę ale moze moje odpowiedzi beda zblizone do prawdziwych 1a 2a 3b 5c... o nie za trudne,odpadam:)

Gość John88
11. b 12. b 13. a 14. a 15. b

Gość John88
16. b 17. a 18. c 19. c 20. b

Gość wifigdansk
Aseksualna21 a to pisałam gdy nie widzialam jeszcze innych odpowiedzi,coz mialam w policealnym studium podstawy prawa,co prawda nie jest to samo co studia prawnicze ale co nieco czlowiek się dowiaduje,a nas to maglowali jakbysmy byli conajmniej studentami. i wszystkie rodzaje,PA,KPA,PKM,PKP itd... ale jakbym się wysiliła to odpowiedzialabym na wszystkie,tylko ze juz zmeczona bardzo jestem ide spac dobranoc:)

rozumiem, aczkolwiek, dziekuje za zainteresowanie moim postem :D John, tez jestes wielki , aczkolwiek mam wątpliwosci co to 2 pytan :)

Gość zaloz jeszcze 10 topikow
Aseksualna21 jestes jebnięta i durna baba, tyle na twoj temat

Gość Janusz87
Witam - może pomoglibyście mi w tym temacie? Mam spółkę z o.o. i chciałbym zmienić w niej prezesa zarządu. Nigdy tego nie robiłem więc nie wiem dokładnie jakie formularze powinienem złożyć do KRS. Czy potrzebne też są jakieś dodatkowe dokumenty? No i czy jest to raczej proste czy nie za bardzo i mógłbym sam przygotować taki wniosek do KRS. Ewentualnie czy ktoś zna kogoś kto takie wnioski pisze - oczywiście zależy mi też na cenie, chyba to nie duża zmiana więc nie chcę jakoś za to przepłacać.Będę wdzięczny za różne propozycje. Mam jeszcze jedno pytanie ile kosztuje złożenie takiej zmiany do Sądu?

Gość gość
Janusz87, kiedyś też chciałem zrobić taką zmianę i to wcale nie jest proste, bo trzeba do sądu zgłaszać i do urzędu skarbowego i jeszcze gdzieś tam. Ja korzystałem z www.e-krs.org.pl i naprawdę bardzo byłem zadowolony, bo wszystko sami zrobili, nie musiałem niczego wypełniać i w dodatku bardzo szybko mi pomogli, a dużo kasy nie wzięli. Także bardzo polecam www.e-krs.org.pl