Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarek86

Drgawki goraczkowe, padaczka?POMOCY

Polecane posty

Gość skarek86

Drogie mamy! Moj synek ma 2,5 roku, rozwija sie bardzo dobrze, sam je, rozpoznaje cyfry, korzysta z nocnika, zaczyna sie sam ubierac, rozbierać, potrafi powiedziec co jest w ksiazeczce np , ze myszke bolal brzuszek. Od 9 miesiaca ma drgawki goraczkowe tylko przy infekcjach , z temp 38, 39 przeszlismy juz ok 10-12 ataków neurolog stwoerdził drgawki goraczkowe proste chociaz czasem wystepuja 2 ataki. Tydzień temu mały miał atak bez goraczki ale taki własnie jak przy drgawkach, toniczno-kloniczny zastosowałam wlewke , synek zasnal a pozniej juz wszystko było normalnie W poniedziałek bylismy u neurologa ktory stwierdził, ze neurologicznie wszystko jest dobrze, nie zlecił eeg, ale uparlismy sie, zeby zrobić prywatnie. Neurolog powiedziała, ze jesli to byłaby padaczla to dałaby wszesniej o sobie znać i byłyby neurologiczne objawy. Wczoraj czytałam synkowi ksiazke pozniej wstałam i cos robiłam w kuchni nagle patrze, a syn wpół siedzi jest nieprzytomny usta sine, ciało wiotkie, głowa zwrocona w jedna strone, gałki oczne przekrecone w góre temp 36,6, nie było tym razem drgawek co to mogło byc? Dałam wlewke po ok 29 sekundach ocknał sie , probował wstać. w pon mamy eeg, strasznie sie boje ze to padaczka. Ktos miał podobny przypadek? Jak ta choroba rozwijała sie u waszych dzieci?

Gość skarek86
Prosze o pomoc, czytam cały czas publikacje na necie i juz wariuje, niie znalazłam takiego ataku padaczki jak miał moj syn? Czy to padaczka? Czy cos z układem nerwowym? Gdy synek nie miał jeszcze roku miał robione nakłucie ledzwiowe które nie wykazało zadnych zmian.

Gość mamaepilutka
Nie chcę Cię martwić, ale padaczka ma najróżniejsze oblicza. Twój opis mógłby wskazywać na napad atoniczny, który polega właśnie na krótkotrwałej utracie napięcia mięśniowego. Zwrot gałek ocznych, głowa zwrócona w jedną stronę, to także typowe objawy dla padaczki. Sam fakt występowania (i to wielokrotnego) drgawek gorączkowych też daje do myślenia. Podstawa to dobry neurolog, do którego będziesz miała zaufanie.

Gość mamaepilutka
Ech, nie dokończyłam, bo mąż chciał przegonić mnie od komputera;-) Skarek 86, głowa do góry, nawet g d y b y to rzeczywiście była padaczka, to w znakomitej większości wypadków wystarcza 1 lek przez kilka lat i jakby tej paskudnej padaczki w ogóle nie było 🌻

Gość doautorkitegotematu
Koniecznie idźcie na to USG!! Padaczka może objawić się w każdej chwilii a te objawy które opisujesz mogą być atakami padaczkowymi! Jak najszybciej do lekarza na EEG i do innego neurologa z wynikiem bo ten, który nie zlecił nawet badania to konował.

Gość rozrabiara jakich malo
Mojej siostry ciotecznej synek gdy skonczyl 9 miesiecy zaczal dziwnie sie zachowywac,nie mial typowych drgawek padaczkowych ale wlasnie takie zawieszki nie wiem jak to nazwac,a gdy ktos sie nad nim pochylal mial odruchy jakby sie czegos przestraszyl tak nagle skakal calym, cialkiem.Teraz ma skonczone 2 latka i zdiagnozowana padaczke i to najciezszy z zespolow padaczkowych a mianowicie zespol westa :( A wszystko to stalo sie po szczepieniu.Bardzo dobrze ze idziecie z malym na eeg tam powinno wszystko wykazac,zycze zdrowia dla dziecka i oby to nie bylo to.

Gość rozrabiara jakich malo
Wlasnie dziwie sie,ze ten neurolog do ktorego chodzicie odrazu nie dal skierowania na eeg,przeciez to podstawia w diagnostyce.Zmiencie go koniecznie

Gość skarek86
Tez myslałam , ze to napad atoniczny, ale Napady atoniczne charakteryzują się tym, że chory nagle pada, jakby ugięły się pod nim nogi i traci przytomność na kilka minut. Ale on siedział, głowa tez nie opadała, przy tym tydzień temu najpierw usiadł po turecku i pozniej połozył sie na plecy. A po tym wczoraj probował wstać ale był taki splatany, nie wrocił od razu do przerwanej czynnosci tylko zasnał

Gość skarek86
Jak synek miał pierwszy atak tych goraczkowych drgawek to neurolog zlecił eeg, robilismy 3 podejscia ale sie nie udało przez niepokoj dziecka. Ten neurolog co do niego chodzimy pracuje w dsk w lublinie, bylismy u niego rok temu w zwiazku z kalendarzem szczepien i zeby obejzał synka było ok, przez 8 miesecy było ok, teraz listopad , grudzien infekcja gardła drgawki goraczkowe, tydzień temu atak i wczoraj. Przy westa to chyba takie skłony są. Dziekuje za odpowiedzi

Gość doautorkitegotematu
ja sama mam padaczkę, która ujawniła się w 13 ROKU życia. Lekarz od razu po podaniu objawów powiedzial: padaczka. Po czym przepisał skierowanie na eeg dla potwierdzenia..

Gość skarek86
Syn miał wymioty goraczke podejzewano zapalenie opon mozgowych, a wyszło, ze to byl niezyt zoładkowe jelitowy

przy weście sa różne te napady, nie tylko zgięciowe, wiesz co ja kiedyś czytałam o dziewczynce, która miała atak padaczki, znaleźli ją w kuchni na siedząco, tylko ona omal nie udusiła się, trzeba dziecka pilnować w takich sytuacjach

Gość mamaepilutka
Mój dwuletni synek ma padaczkę polimorficzną, więc przerabialiśmy najróżniejsze napady, absencje, toniczno-kloniczne, toniczne, atoniczne, do koloru do wyboru. Zmiana napięcia mięśniowego, czasem ledwie zauważalna (np. nieznaczne zesztywnienie mięśni ręki podczas snu) też niestety może być napadem. Tak się zastanawiam: a czy mogło się zdarzyć tak, że nie widziałaś pierwszej części napadu? Może to zwiotczenie poprzedzała absencja albo napad toniczny /toniczno-kloniczny właśnie? Po T-K mój syn robi się własnie taki wiotki, dziwnie oddycha etc... Do rozrabiary: mój syn też ma po szczepieniu własnie takie prezent

własnie po zapaleniu opon mózgowych takie napady moga się uaktywnić, ale ni tylko po tym ale, ze u was nie było, to jeden problem z głowy

Gość skarek86
Nie, własnie niemozliwe zebym nie zauwazyła. I maz tez był w domu. Jestesmy juz przewrazliwieni wiec uwazamy na niego. Wczoraj to stało sie szybko i nie było drgawek, nawet dreszczy. Tylko takie znieruchomienie, sine usta, zadnej sliny, jaky omdlenie Przy goraczkowych miał ataki toniczno kloniczne z tymi dwoma fazami, najpierw zesztywnienie, sinice, a poznie drgawki całego ciała i twarzy

Gość skarek86
Nie , neiwiem czy to po szczepieniu, u neurologa bylismy zeby zapytac czy synek moze byc szczepiony zgodnie z kalendarzem szczepien/ U nas tez własnie po toniczno- klonicznym ataku jest takie zwiotczenie, ale wczoraj nie było mozliwosci zebym tego nie zauwazyła

Gość skarek86
mamaepilutka jak sobie radzicie z ta padaczką? Czy macie leki? Czy dziecko sie dobrze rozwija? Nie czytałam o tej padaczce czy ona ustapi? Jak czesto pojawiaja sie ataki? Czy przy goraczce chorobie tez wystepuja?

Gość skarek86
Ja rodziłam przez cc, groziła zamartwica, ale synek dostał 10 punktów zastanawiam sie czy to moze to wywołało te objawy

wiesz co, nie nam tu przesądzac o czymkolwiek, zrób te badania i bedzie jasne ale wiem, ze jakies tam niedotlenienie też moze wywołac padaczkę daj nam znac jak poszło badanie, bo az sie sama zastanawiam

Gość skarek86
ok dam znać

Gość mamusiaxlbb
Witaj, opisywane przez ciebie objawy świadcąz o padaczce, koniecznie zróbcie eeg, może zmień neurologa, mój syn miał podobne objawy, bez drgawek, zasinienie ust, utrata świadomoścu czasem bezdech, leczony depakine i wlewki w razie ataku, podczas gorączki ataki mogą się nasilać bo ona je prowokuje sukces to trafić na dobrego lekarza bo są różni naprawde podczas jednego z silntch ataków pojechaliśmy na oddział, i może trudno uwieżyć ale usłyszałam jak lekarka mówiła do pielęgniarki..........o padaczkowiec przyjechał............a ja i mój synek byliśmy przerażeni. To jest twoje dziecko ty o nie się troszczysz i jest dla ciebie najważniejsze, jeżeli coś cię niepokoi upieraj się przy swoim, rób badania, szukaj dobrego specjalisty, ja mam niedobre doświadczenie jeżeli chodzi o lekarzy neurologów, po wielu poszukiwaniach trafiłam wreszceie na takiego który chciał pomóc, pozdrawiam, trzymajcie się

Gość mamusiaxlbb
jeszcze ci poiem że znajoma podczas ataków padaczki nie miała drgawek tylko traciła świadomość i mówiła różne rzeczy nieświadomie, są różne postacie i często ataki przebiegają w różn y sposób, tez leczona depakine i jeszcze inne dodatkowe leki

Gość skarek86
mamusiaxlbb ile lat ma Twoj syn? Czy leki działają? Jaki to rodzaj padaczki? Jak długo juz trwa? Czy ataki sa czeste? Czy wystepuja tylko takie ataki jak opisałas czy tez inne? U mnie był wczoraj własnie taki atak, a tak to toniczno-kloniczne

Gość skarek86
up

Gość gwiazdkaaska
odswirzam

Gość skarek86
Czesc dziewczyny miałam sie odezwać po badaniu. Eeg Robilismy prywatnie. Pani doktror po badaniu eeg stwierdziła, ze praktycznie nie ma sie czego przyczepić a badanie wyszło tak: Badanie wykonano w czasie snu dziennego. Cechy bioelektryczne snu- fale ostre wierzchołkowe, wrzeciona snu-wyrazone. Na tym tle okresowo w ok centralno skroniowych obustronnie, pojawiaja sie poj, nieco zaostrzone fal theta o ampl. do 120 uV Fs bez wpływu na wzrost fal Orzeczenie: Zapis z dyskretnymi zmianami zlokalizowanymi. Mamy obserowac jakby zaczał sie dziwnie zachowywać , albo miał kolejny atak to zastanowimy sie nad leczeniem. Ale ta pani doktor powiedziała, ze ona swoim dzieciom leczenia by nie wdrażała. a i mamy sie wbrać do kardiologa sprawdzić czy to nie było jakies omdlenie

fajnie, ze odpisałaś to dobrze, ze badanie wyszło dobrze, pani doktor ma zapewne większa wiedze od nas hehe i zróbcie jak nakazała, moze rzeczywiscie problem tkwi gdzies indziej albo nigdzie i daj znac jak tam, powodzonka i zdrówka

Gość skarek86
dziekujemy. mam nadzieje, ze bedzie dobrze.