Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susełka

obliczenie wieku ciąży

Polecane posty

powiedzcie doświadczone kobietki, jak obliczyć wiek mojej ciąży...ostatnią miesiączkę miałam 1 grudnia i Pani dr powiedziała w środę, że to 7 tydzień i 3 dzień jeśli liczyć od miesiączki.Wg usg-6 tydzień i 1 dzień...ale ja myślę,że ta ciąża może być młodsza, bo 11 grudnia, a więc w 11 dniu cyklu miałam robione usg i nie miałam jeszcze owulacji tylko pęcherzyk w prawym jajniku...jak myslicie?

wiek ciazy podaje sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, wiek z USG jest wg. rozmiaru, a rzeczywisty wiek od dnia poczecia, ale ten termin nie ma praktycznego zastosowania

"rzeczywisty " wiek ciazy powinnas dodac sobie ok 2 tyg,skoro 11 mialas USG i nic nie bylo. Ale ta wiedza to wiedza dla Ciebie, i tak bedzie sie operowalo tygodniami liczonymi od 1 grudnia

Daj dziecku czas, spokojnie. U mnie podobnie było, byłam na usg 7 tyg i 3 dniu było widać pęcherzyk i ciałko żółte. Lekarz stwierdził że z tej ciąży raczej nic nie będzie. A ja wiedziałam że mam długie cykle i że owulacja była później i miałam rację. Jestem w 27 tyg.

już wszystko czytałam...wczoraj byłam na usg i kiepsko to widzę...jutro znów lekarka kazała mi przyjść:( dziś popołudniu odbieram betę i zobaczę co tam jest

bedzie dobrze, nie martw sie i oszczedzaj sobie nerwow....:)

Gość ojej...ja tez mialam akcje
z serduszkiem. Wszystko przez to ze za wczesnie poszlam na usg. Lekarka mnie nastraszyla ze zarodek za maly i brak widocznej akcji serca a pecherzyc ciazowy duzy. Powiedziala ciaza obumarla (to byl poczatek 6tc) pobieglam zaplakana do drugiego lekarza a ten powtorzyl usg i powiedzial ze jedt zarodek 2mm jest cialko zolte (musi byc mniejsze od zarodka) ciaza zywa i za tydzien bedzie bijace serduszko na nastepnym usg I tak bylo :) dzisiaj jestem w 27tc ;) nie wiem po co niektorzy lekarze tak strasza.

I po co codzien usg? Naciaga na kase ewidentnie. Powtorz bete i odczekaj z tydzien. Bedzie ok zobaczysz. Moze ma jakis gowniany sprzet. Nie martw sie!!!

Eris - ja tez mam aktualnie 27 tc :) synek!!!

żeby tak tylko się dało, ale wczoraj straszliwie mnie lekarka nastraszyła i sama już nie wiem co robić:( mam w torebce skierowanie do szpitala w razie czego,nawet nie chcę o tym myśleć

no sama powiedziała,że sprzęt za dobry nie jest...ale to wszystko tak poważnie brzmiało...i mam usg robić jutro i poniedziałek w innym miejscu,gdzie przyjmuje też prywatnie...ale znam tą lekarkę i wydaje się być solidna a nie łasa na pieniądze. Mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne które pokrywa wszystkie moje badania

Gość ojej....ja tez mialam takie
Nie przejmuj sie!!!! Zarodek na tym etapie bardzo szybko sie rozwija. Powtorz bete daj sobie kilka dni i zobaczysz serduszko a na kolejnym usg brykajacego bobasa. Wiem ze sie stresujesz, pamietam co ja przezylam. Beta cie uspokoi, sprawdz przyrost po 48h a za kilka dni bedzie serduszko.

Gość załamka;(
ja też miałam często robione usg. Poszłam na wizytę i nie było echa. Ale ja się bardzo długo starałam, nie obyło się bez problemów i lekarz widząc mój strach kazał przyjść za 2 dni, bo za tydzień szedł na urlop. Po 2 dniach było już bijące serduszko. Tak więc te 2 dni okazało się bardzo dużo. Zresztą i tak nie wytrzymałabym tygodnia czy dwóch i szła do innego lekarza:)

Susełka nie martw sie. Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? Na pewno wszystko się ułoży zobaczysz... Za jakiś czas zobaczysz bijące serduszko może po prostu później doszło do zapłodnienia i za wcześnie usg było robione ..

Gość ania.doradca.ladeevit
Termin porodu oblicza się z tzw reguły Naegelego, która brzmi: Termin porodu = pierwszy dzień ostatniej miesiączki + 7 dni - 3 miesiące + 1 rok. Na podstawie tej reguły można obliczyć też wiek ciąży znając pierwszy dzień ostatniej miesiączki. Wiek ciążowy można też obliczyć na podstawie badania usg, ale najbardziej dokładny wynik da badanie na początku ciąży. Do tego pamiętaj, że tak wyznaczony wiek ciąży jest przybliżony, a dokładny moment poczęcia można wyznaczyć tylko czasami, gdy np się monitoruje owulację.

Gość suselka
Wczorajsza beta hcg 45982

myślicie żeby jeszcze poczekać z tym szpitalem? wcześniejszy post jest mój, pisałam na szybko..

Gość i ze niby
a po co se spieszyc? 2 tygodnie cie nie zbawia; serce ma sie pojawic do skonczonego 8 tygodnia i nie ma wyjatkow; nawet nie wiesz ile tych "pustych jaj ploodowych" jest teraz w pelni normalnymi dzieciakami, juz dawno urodzonymi; uciekac nalezy od lekarza, ktory w 6-7 tc kieruje do szpitala i to byl jeden z powodow, dla ktorych na pierwsze usg poszlam w 9 tc

Gość i ze niby
na tym etapie, jesli cos se dzieje, ciaza zazwyczaj sie wchlania; naprawde nie ma sie co spieszyc, bo zabieg zawsze zdazysz robic, nie ma tu zadnego zagrozenia zycia - wiec po co myslisz o szpitalu? na kolejne usg wybierz sie za nie wczesniej niz 2 tygodnie, dopiero wtedy bedziesz miala pewnosc, czy: a) pecherzyk i zarodek rosna b) jest akcja serca