Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bździągwa Rozdziawa

Pytanie o wino

Polecane posty

Hej! Dostałam jakiś czas temu w prezencie 1,5 litra wina (taki ładny baniaczek). Otworzylam je wczoraj (jest zakręcie- bez korka). Moje pytanie- jak długo po otwarciu może wytrzymać takie wino? Powinnam je trzymać w lodówce? Nie pijam win zazwyczaj dlatego sie nie znam :)

Gość JMMM
to zależy jak dłuo masz zamiar mieć to wino (czyli jak długo je pić) to po pierwsze, po drugie przeczytaja w jakiej temperaturze powinno się je serwować i do tego dostosuj sposób przechowywania

Gość julka19x
trzymaj w lodówce, mozesz kilka miesiecy nawet

Gość lghgh
dobre wino nigdy nie ma nakrętki ,to po pierwsze (korek) do 5-7 dni możesz trzymać,bo póżniej się zrobi ocet winny,o ile to jest prawdziwe wino a nie jakiś "napitok"

Wlasnie sie naczytalam ze nie trzyma sie w lodówce i niewiem... A jeśli chodzi o to ze nakretka to to wino sprzedawane jest z korkiem w normalnych butelkach i w tych półtora litrowych z nakretka. To wino to Carlo Rossi Rose- jedyne jakie lubie :)

Gość julka19x
dobrego wina nie piłaś, ale one zaczynają sie od 40zł

nie lubisz bo nie piłaś moich win z winogron. Nigdy niewlałbym do butelki z nakrętką.

Gość dobre wino za 40 zeta?
chyba na głowę updłaś, tyle to kosztuje importowane z FR/ES zwykłe stołowe u nich uważane za sikacza...

Arecki nie wątpię :) szukam informacji na internecie i wszędzie jest o białych i czerwonych winach a nigdzie o różowych... Ono ma niski procent alkoholu (8%- niektórzy nawet nie nazywają tego winem, moze dlatego mi bardzo smakuje), czy niższy procent przedłuży ważność wina?