Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaattariina.

pyt o zerowke.

Polecane posty

Gość kaattariina.

czy dzieci z rocznika 2008 pojda obowiazkowo do zerowki w roku szkolnym 2013/2014???

Jeśli masz dziecko w przedszkolu to możesz tam zostawić w najstarszej grupie lub posłać do szkoły... Jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola jest o obowiązek posłać jw. albo przedszkole albo szkoła. Obowiązek jest "edukacji przed szkolnej" ale czy zerówka czy przedszkole decyduje rodzic. Możesz posłać do zerówki i za rok znowu do zerówki

tak. teraz we wrzesniu idą do zerówki. ale teraz to się zerówką nie nazywa tylko jakoś przygotowanie do szkoły czy jakos tak. grunt, że na tym samym to polega. ten rok ma przygotować dzieci do pójscia do pierwszej klasy we wrzesniu 2014 roku. moja zostaje w tym samym przedszkolu tylko pójdzie do najstarszej grupy zwanej tam zerówką

"Możesz posłać do zerówki i za rok znowu do zerówki " Mała Blondynka - nie może za rok znowu do zerówki tylko za rok do szkoły bo dzieci urodzone w 2008 roku obowiązkowo ida do pierwszej klasy w 2014 roku :(

Gość kasieńkaaaaa
tak obowiązkowo mam syna z 2008r.

Teraz pytałam i tak mi powiedzieli. Moja niechodzi nigdzie to pani mi poradziła dać do przedszkola, a za rok do szkoły, bo jak dam teraz do szkoły, a za rok uznam, że na pierwszą klasę jednak za wcześnie to mogę nadal pozostawić w zerówce, ale dziecku będzie przykro jak grupa pójdzie dalej. W tym roku moja idzie do przedszkola, a do zerówki w szkole za rok wiec w roczniku 2014/2015 nie będzie pierwszoklasistką. Syn znajomej z osiedla który chodzi do przedszkola tam zostaje, a za rok "zerówka" - tak u nas w szkole mówią, więc albo sami nie wiedzą kiedy jakie dzieci brać do jakiej klasy, albo w przepisach jest tak namotane ;-) ja ich nie pisałam tyle wiem ze szkoły

mała blondynka - jesli twoje dzeicko jest z rocznka 2008 to OBOWIĄZKOWO w 2014 roku idzie do pierwszej klasy w szkole. a gdzie pojdzie do zerówki to juz wasza sprawa ;)

Gość niestetyyy
Wybór zerówka czy szkoła mają jeszcze dzieci z 2007 roku, dzieci młodsze po obowiązkowym rocznym przygotowaniu przedszkolnym pójdą do pierwszej klasy.

No to tak mówią w naszej szkole :O czyli chyba sami nie wiedzą jak mają uczyć bo i mi i koleżance (pytałyśmy w innym czasie) powiedzieli, że do zerówki u nich za rok 14/15

moja z 2007r poszła do szkoły. głupotą jest, że mogę ją zostawić w zerówce na kolejny rok! dziecko 2lata z rzędu robi to samo. W klasach I-III nie robi to większej różnicy, ale już w IV tak. Z drugiej strony puścić z rocznikiem do I ....? Rząd całkiem pop!eprzony jest każąc rodzicom decydować :o

Gość kasieńkaaaaa
nie no teraz pójdą do zerówki niby a potem do 1 klasy podobno...

Gość niestetyyy
ciężarówka moja starsza też z 2007 i też uważam, że to decydowanie jest bez sensu bo tak źle a tak niedobrze. U nas dodatkowo pięciolatki mają oddzielną zerówkę, więc jeżeli nie chcę stopować jej rozwoju, jeżeli chodzi o naukę to muszę ją wyrwać z jej "środowiska", koleżanek i dać do starszych dzieci, z którymi prawie wcale nie ma styczności :O Na pewno po czymś takim z radością będzie chodziła do szkoły :O A tak, jak zostanie w zerówce 2 rok, będzie robiła to samo z tych samych książek i to z pewnością rozwijające nie będzie :O

Artykuł o dzieciach z 2008 roku "Jeśli do 2014 roku nic się nie zmieni w założeniach MEN, a nasze dziecko nie osiągnie jeszcze nadzwyczajnej dla swojego wieku gotowości szkolnej, można będzie wnieść o odroczenie obowiązku szkolnego. Taką praktykę dopuszcza ustawa." :O Czyli z reformy mają obowiązek szkolny, ale ustawa dopuszcza odroczenie 🖐️ Nasz kraj wcale... ale to wcale nie ma porąbanych przepisów :D 🖐️

ja bym wolała mieć wybór... mam córkę z grudnia 2008... do klasy pójdzie z córką sąsiadki z marca 2007 - prawie 2 lata różnicy!!! to jest PARANOJA

Przygotowanie szkół też pozostawia wiele do życzenia. Brak odpowiednich stołówek, brak placy zabaw, brak mniejszych toalet... Chcą gonić kraje "lepiej rozwinięte", a zaczynają od dupy strony

Gość niestetyyy
Bo nie powinni mieszać roczników!! Moja jest z końca roku i o ile psychicznie od części dzieci ze starszego rocznika nie odstaje (choć są też i dużo bardziej rozgarnięte od mojej ;) ) to fizycznie ona się nie nadaje, bo jest nie dość, że młodsza to i w dolnych siatkach centylowych. Jest drobna i niska i jak ma dobrze czuć się wśród dzieci wyższych o głowę? Jak zrobią oddzielną klasę dla 6 latków to bez wahania pójdzie do 1 klasy, ale to raczej niemożliwe.

Gość dzieci z rocznika
2008 od wrzesnia 2013 r moga kontynuowaac roczne przygotowanie w przedszkolu lub w oddziale tzw zerowce w szkole. W 2014 r jako 6 latki rozpoczna nauke w 1 klasie szkoly podstawowej

Gość kaattariina.
o wlasnie...ostatnia wypowiedz zwiezle i na temat. to czy jesli teraz moj syn chodzi do przedszkola to teraz od wrzesnia moge go poslac do zerowki szkolnej a nie zostawiac w przedszkolu,tak?

kaattariina - tak. mozesz wybrac zerówkę w przedszkolu albo w szkole. to nie ma znaczenia

Gość kaattariina.
dzieki