Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madrzyludzie

Ząb czy dentystka sie pomyliła?

Polecane posty

Gość madrzyludzie

Witam. Jakiś czas temu przyplatało sie do mnie zapalenie w dolnej piątce. Nie wiem dlaczego bo zab był bardzo pilnowany. Ropa szukała ujscia wiec spuchło mi dziąsło. Wybrałam sie wtedy do dtomatologa, który mógł najszybciej mnie przyjąć. Rozwiercił zęba, aby ropa miała któredy sie wydostać. Kazała chodzic z otwartym zębem do momentu kiedy stan zapalny zejdzie. Mija drugi dzień, a ząb jak bolał tak boli. Ropa nadal uchodzi. Tyle że dziąsło nie jest spuchniete tylko obolale. Zastanawiam sie dlaczego nie dostałam antybiotyku? Boję się, że rozwiercenie i płukanie dentoseptem nie wystarczy. Wizyte u swojego stomatologa mam dopiero za tydzień. Moje pytanie brzmi czy antybiotyk jest konieczny?

Gość raczej nie ma wyjscia
no ja mialam podobnie .. tyle ze to byla wina lekarki bo rozwiercila mi zeba tak ze scianki byly bardzo cienkie i dostalo sie zakazenie .. dostałam antybiotyk , tyle ze po dała mi tez skierowanie na rtg(tobie tez powinna dac) i okazało sie,ze potrzebna kanałówka..

bez że po *:))

Gość madrzyludzie
Ja wiem, ze bede miała kanałowke. Ale z tym pójde do mojego stomatologa to tej kretynki nie mam zamiaru isc. Tylko chodzi o to ze po rozwierceniu powinno byc lepiej a nie jest? Zab dalej boli. Ropa dalej schodzi. Wiem, że wiekszosc ludzi dostaje antybiotyk, a ja nic. Wiec boje się, że może z tego wyniknąc cos gorszego.

mnie tez bolal przez kilka dni, to chyba normalne .. pozatym z tym zebem otwartym chodzilam miesiac i nic sie nie dzialo... w razie czego idz do niej czy zadzwon jesli masz jakies watpliwosci, powinna wiedziec lepiej

Gość madrzyludzie
miesiac???????? ona kazała mi sie zgłosić jak stan zapalny ustanie. Ale tak jak powiedziałam nie mam zamiaru isc do niej. Jakos nie przypadła mi do gustu. Do mojej dentyski umowiona jestem za tydzien na kanalowke juz takze mam nadzieje ze opuchlizna zejdzie. Moze panikuje i powinnam poczekac az zab przestanie bolec?

Gość toija09
1) antybiotyk nie zawsze potrzebny, ale jesli nie ma poprawy to udaj sie po receptę, jakis delikatny duomoxik nie zaszkodzi 2) duzo płucz, mozesz pomasowac dziaslo,ropa szybciej zejdzie 3) rtg nie jest tu potrzebne, ząb jest do kanałowego leczenia bezwzglednie czasem na koronie nie widac próchnicy, a psuje sie od korzenia, nic na to nie poradzisz

Gość madrzyludzie
rtg jest potrzebne do kanałowki bo stomatolog musi wiedziec ile jest nerwów do zatrucia:) dzieki wielkie za informacje o antybiotyku bo juz zaczelam sie martwić. Myslalam, ze ulga bedzie natychmiastowa a jak widac nie. No niestety ja tego zeba mialam pod kontrola:( co prawda byl naprawiany ale nie bylo to glebokie. Mysle, ze dentystk mi spieprzyla:o O i tak doczekałam sie pierwszej kanalowki w wieku 25 lat:(

Gość toija09
rtg nie jest potrzebne przed kanałówką, jak ci zacznie leczyć to sama miazgociągiem znajdzie kanały, spokojnie