Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 100DENTKA

CZY DR HAB. TO PROFESOR???

Polecane posty

Gość 100DENTKA

JW

Gość HuszuAsz
nie, inżynier

Gość tak mi sie wydajejee
dr hab to tytul naukowy, przyznawany za osiagniecia naukowe, a profesor to jest umowne na uczelni, profesorem moze byc dr i dr hab

Gość Kitka83
dr to dr prof to prof - to jest pytanie w stylu czy lekarz ma od razu doktorat bo w końcu mówi się do niego panie doktorze...

Gość Kitka83
Kto ci takich bzdur naopowiadał, że prof to tylko umowne na uczelni?:D Chyba na uczelni nie bywałaś.

Gość tak mi sie wydajejee
to powiedz podstarzała mądralo co musi mieć profesor? :) u mnie są profesorowie nadzwyczajni i zwyczajni, dr hab... i zwykli dr jestem caly czas w toku studiow i jest super, ale nie tytuły sa najwazniejsze a wiedza jaka nam przekazuja

u mnie na uczelni dr, który się "zrehabilitował" musi odczekać aż zostanie mu przyznany tytuł profesora, więc to tylko formalność. Musi wpłynąć wniosek o nadanie tytułu profesora

Gość joboloooo1
Prof zwyczajny to najwyższy stopien naukowy (wyższy niz nadzwyczajny).Dr najniższy.Nie prawdą jest to, co napisał ktos wyżej. Są różne stopnie specjalizaccji, a ich osciągnięcie (każdego z nich) łączy sie z kilkuletnimi (conajmniej) pracami na ów stopień.

Gość Kitka83
A czyli jestem podstarzała?:D Ok w takim razie ci odpowiem małoletnia gówniaro - żeby być profesorem zwyczajnym musisz mieć tytuł nadany przez prezydenta Polski. Żeby być doktorem habilitowanym - musisz mieć habilitację czyli napisać pracę habilitacyjną po ukończeniu doktoratu. Żeby być profesorem nadzwyczajnym musisz być doktorem hab, któremu nadano profesurę na konkretnej uczelni. Co nie zmienia faktu, że nic tu nie jest "umowne".

Gość Kitka83
jestem zakompleksioną matką polką, żałuję że nie zostałam na uczelni, moje rówieśnice mają teraz doktoraty a ja mam tylko mgr :(

Gość prorororofesor
profesor zwyczajny :D na mojej uczelni jest kilku prof (z tytulem prof mojej uczelni) i watpie by prezydent im nadawł cokolwiek, aczkolwiek są to bardzo mądrzy, przy tym skromni ludzie ;) życzę wam takich sukcesów! do nauki albo do garów głupie baby!

Gość hicuickcyjk
a ja myślałam że mgr to najniższy stopień naukowy

Gość mgr kitka83
W III Rzeczypospolitej Polsce ten podział zniesiono i obecnie tytuł profesora zwyczajnego jest tylko stanowiskiem w hierarchii uczelnianej profesor to stanowisko, dr to tytuł

Gość profesor Owsiak
kurki domowe, poczytajcie na wikipedii :) "Profesor zwyczajny a tytuł naukowy profesoraNie należy stanowiska profesora (zwyczajnego lub nadzwyczajnego) mylić z tytułem naukowym profesora. Ponieważ tytuł ten nadaje Prezydent RP (po zatwierdzeniu przez Centralną Komisję do spraw Stopni i Tytułów wniosku macierzystej uczelni {placówki naukowej} w sprawie nadania tytułu naukowego) a stanowisko profesora nadaje wysoki rangą przełożony, senat uczelni lub rada wydziału[potrzebne źródło] pracownika naukowego, względnie jest ono związane z funkcją na uczelni, np. rektor ma stanowisko pracy profesora zwyczajnego." a potem szpanujcie :) nawiasem mówiąc obie macie rację, bo to jest i tytul i i stanowisko

Gość BYLASTOOOODENTKA
NIE TO NEI TO SAMO, MOZE BYĆ PROFESOR ZWYCZAJNY I NADZWYCZAJNY(TKZW. PODWORKOWY-TYTUL NADAWANY NA PRZEZ UCZELNIE ZA ZASLUGI NAUKOWE WLASNIE M.IN DOKTOROM) NATOMIAST PROFESOR ZWYCZAJNY TO TYTUL NAUKOWY NADAWANY PRZEZ PREZYDENTA RP-NAJWYZSZY TYTUL NAUKOWY W POLSCE

Gość Kitka83
Biedne podszywacze, żal mi was :P I jeszcze jakaś idiotka pisze z capsem.

Gość 100DENTKA
ale jak się zwracam go gościa co ma dr hab to mam powiedziec Panie doktorze czy panie profesorze?

dzwoniłam do swojego dziekana ;-) i już wiem - po hablitacji u danego dra musi być otwarty przewód doktorski oraz określony dorobek naukowy, następne Rada Wydziału wnioskuje o nadanie stanowiska prof. nadzw.; potem prez. nadaje tytuł PROFESORA (po wniosku od Rady Wydz.), zeby później otrzymać stanowiski prof. nadzw. :-) się dowiedziałam w końcu ;-)

Gość Kitka83
Jak jest prof dr hab na plakietce to profesorze, jak nie ma to doktorze - sprawdź na drzwiach co ma albo na karcie egzaminacyjnej i luz :)

Gość 100DENTKA
uniwersytet warszawski

Gość Kitka83
@shyshka no tak pisałam na początku ale zaraz się hejt posypał...

Gość gość
Tak oczywiście, rehabilituje się do dzisjaj