Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Członek_Forum

Co myślicie o zmniejszeniu liczbę posłów w sejmie ?

Polecane posty

Gość Członek_Forum

Zastanawiam się od dawna do czego Polsce której liczba obywateli to 38.538.000 potrzebnych jest aż 420 posłów zasiadających w Sejmie. Czyli jednego posła utrzymuje 91 751 obywateli. Porównałem to z kilkoma innymi krajami i wyszły mi następujące dane: 1/ NIEMCY i ich Bundestag to 622 posłów ale ludność Niemiec to 81.923.000 Czyli jednego niemieckiego posła utrzymuje 131 709 obywateli 2. ROSJA i ich Duma to 238 posłów ale ludność Rosji to 143.030.000 Czyli jednego rosyjskiego posła utrzymuje 600 966 obywateli 3. WIELKA BRYTANIA i ich Izba Gmin to 650 posłów ale ludność Wielkiej Brytani to 62.300.000 Czyli jednego brytyjskiego posła utrzymuje 65 846 obywateli 4. USA i ich Izba Reprezentantów to 435 posłów ale ludność USA to 314.741.000 Czyli jednego amerykańskiego posła utrzymuje 723 542 obywateli Podsumowując: według średniej niemieckiej to w polskim Sejmie powinno zasiadać 292 posłów według średniej rosyjskiej to w polskim Sejmie powinno zasiadać 64 posłów według średniej brytyjskiej to w polskim Sejmie powinno zasiadać 402 posłów według średniej amerykańskiej to w polskim Sejmie powinno zasiadać 53 posłów.

Gość premierrre
Myślimy o zmniejszeniu liczby polaków w Polsce .

Gość Ja jestem za zmniejszem
Przez regularny odstrzał. 🖐️

Gość To zależy ...
Jestem za, im mniej tym więcej dla nas naszych podatów.

W Polsce powinno być góra 100 posłów wybieranych metodą JOW-ów a Senat powinien być całkiem zlikwidowany z racji, że jest w ogóle niepotrzebny :D

Ale piszesz o prawnym zmniejszeniu liczby posłów? bo jak nie?... To można wysłać kolejny samolot do Smoleńska:o wiem mało smaczne :o :D

Gość Jeśli już się bawimy
w politykowanie, to przede wszystkim DECENTRALIZACJA. Jak najmniej uprawnień i pieniędzy w rękach centralnych, a jak najwięcej w rękach lokalnych. Generalnie na poziomie centralnym powinno być zwierzchnictwo nad wojskiem... i chyba tylko to. Do tego demokracja bezpośrednia 🖐️

" 21:29 AgentT W Polsce powinno być góra 100 posłów wybieranych metodą JOW-ów " x x W przypadku JOWów ograniczanie liczby posłów prowadzi do większej ich "anonimowości", a w JOWach nie o to chodzi. Jeśli będzie 100 posłów, to na jednego przypadnie ponad 300 tys. wyborców, czyli nawet na całe największe miasta będzie tylko 1-2-3. x Jeżeli byłoby 460, na jednego przypada ok. 66 tys. wyborców, więc w większych miastach jest jeden na kilka osiedli - ludzie lepiej będą wiedzieli na kogo głosują, dzisiaj to jest po prostu ruletka 🖐️