Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy jest tu taka osoba........

Szukam osoby posiadajacej PIEC DWUFUNKCYJNY - mam kilka pytań

Polecane posty

Czy jest tu osoba posiadajaca piec dwufnkcyjny? Właśnie kupiłam mieszkanie z takim piecem i w ogóle nie łapię jego działania:( byłąbym wdzięczna żeby ktoś mi odpowiedział na kilka pytań:)

Gość aqwe3wr
ja mam taki piec ,2 piekarniki i gril i szeroki 120

Gość aqwe3wr
ja mam elektryczny.

Gość upne bo nikt sie nie odzywa:(
j.w.

Gość ja mam taki piec
pewnie chodzi ci o piec gazowy, który ogrzewa wodę do kaloryferów a jednocześnie grzeje wodę bieżącą. W czym problem?

tak- chodzi mi o piec do ogrzewania kaloryferów i wody, jesteś jeszcze?

a zresztą nawet jak Cię nie ma to ja zapytam a najwyżej odpowiedź zostanę potem o ile będę miała szczęście, że jeszcze tu zajrzysz;) Co do pieca to ja się zupełnie nie znam na tym cholerstwie i nie za bardzo rozumiem jego działanie, więc może wypiszę pytania i proszę się nie smiać bo epwnie niektóre będą głupie:P 1. Czemu ten cholerny piec tak dziwnie leje wodę, że jak odkręcam np.maksymalnie ciepłą to leje faktycznie na początku przez pierwsze 10 sekund wrzatek, potem raptownie mega lodowatą wodę, potem ciut cieplejsza, ale nadal tylko chłodną:/ woda już się wcale nie ociepla mimo, że na piecu ustawione jest na max:/ 2. Woda jest grzana na maxa np. 5 h a jak ją odkręcam to na piecu miga dioda 40 stopni mimo, że wydaje mi się, że powinno wiecej bo nie ma możliwości, że np.całą moc był ustawiony na maxa, a woda nadal jest na najmniejszym poziomie ciepła:/ 3. Jak najefektywniej ustawić piec i termostat który mam na scianie? np.chcę żeby w domu grzało i było 20 stopni i tak ustawiam na termistacie, a skąd będę wiedzieć, że żeby te 20 stopni było w mieszkaniu to na piecu ustawiłam odpowiednio wysoką temteraturę? 4. Odnośnie punktu 3 to skad też bedę wiedzieć jaką ustawić temperaturę żeby tez nie płącić za wysokich rachunków bo równie dobrze na piecu moge ustawić max grzanie ale wtedy pewnie nie wypłacę się:( 5. Czy jeśłi na termostacie ustawię porządaną temperaturę i każdy kaloryfer odkręcę na maxa to będzie to pobierało tyle samo gazu co w styuacji kiedy np.zakręciłabym wszystkie kaloryfery a tylko jeden zostawiła odkręcony maksymalnie? chyba ustawienie termostatu i pieca to jedno, a odkręcenie lub zakręcenie kaloryfera to drugie czy jednak wpłynie to na rachunki? i jeszcze raz sorry jeśli te pytania sa głupie, ale serio totalnie nie znam tego tematu i ciągle się zastanawiam jak efektywnie korzystać z pieca żeby było ciepło a jednocześnie nie zarło dużo gazu i prądu przy działaniu pieca:(

Gość Elektronikełe ausf.I
ja mam pralkę wielofunkcyjną

Gość grecik.,,.,
ja tez taki mam ..

Gość mam Vaillanda
może będę w stanie pomóc

Gość To zależy ...
Mam piec dwufunkcyjny Firmy Junkers.

Gość grecik.,,.,
ja ustawiam na termostacie 20 st i mam odkrecone grzejniki ma maxa ,bo jesli je skrece to piec bedzie tak gługo grzał az tem powietrz osiagnie te 20 st wiec oszdednosc to to nie jest pozatym gdzie masz ten czujnik do tem powietrza ,bo ja mam w duzym pokoju i zawsze jak tam osiagnie 20 st to sie piec wyłaczy ,wiec w małym pokoju moze byc tylko 17 st a piec sie i tak nie załaczy . z ta woda to masz cos nie halo ,nie bardzo wiem czym to jest spowodowane ,ale ja miałam tak ze mi nie chciała sie załaczac jak mi spadło cisnienie ponizej 1,5 bara wiec trzeba uzupełnic takim małym zaworkiem (u mnie jest pod spodem pieca -napewno masz w instrukcji ) raz do roku tereba go ,,odkurzyć ja odkrecam obudowe czyszcze czujniki i reszte z pyłu .

Gość grecik.,,.,
sory za literówki .

Gość mam Vaillanda
U mnie jest tak. Kocioł mam w piwnicy, jak pobieram ciepłą wodę np. do kapieli, na poczatku leci zimna, ale tylko przez moment. Na kotle4 ustawiam średni zakres grzania, wystarczy, nie musi lać się wrzątek. Do ogrzewania - na termostacie nanoszę temperaturę dzienną i nocną, w każdym dniu inaczej, i w różnych godzinach - w zależności od potrzeb. Dzienną temperatura - 21stopni, nocna 17. Jesienią nie ma potrzeby odkręcać na kotle grzania na maksa, ale zimą odkręcam mocniej. Grzejniki ustawiam na 2,5, w sypialni na 1, jak trzeba nieco odkręcam. Myślę, że pomału nauczysz się obsługi.

Gość To zależy ...
Ja na piecu mam ustawione: co - na maksa, woda do mycia na 1/4. Na sterowniku - co - mam zaprogramowane temperatury na cały tydzień, no i hula sobie, zmieniam na sterowanie ręczne, jeżeli jest cieplej na dworze i nie ma potrzeby, żeby się często włączał. Ilość włączonych kaloryferów decyduje o większym zużyciu gazu, to logiczne. Temperaturę w kranie reguluj pokrętłem, zwiększając lub zmniejszając przepływ strumienia. Bywa tak, że jeśli odkręcić mocny strumień, to nie zdąży się ogrzać i leci ciepława woda, gdy zmniejszysz strumień, woda w rurach zdąży się ogrzać, natomiast zaraz po otwarciu kranu, zawsze jest najpierw jest bardziej gorąca woda, potem dopiero się reguluje na właściwą.

Gość xc
Nalezy wyczyscic wymiennik ciepla przede wszystkim!!!!!

grecik.,,., mam Vaillanda To zależy ... - bardzo Wam dziekuję za odpwoiedź, może faktycznie ta woda leci u mnie nie za ciepła bo puszczam za duży strunień i woda nie możę się ogrzać, jednak nadal nie rozumiem czemu mimo maksymalnego grzania kilka h piec ciągle pokazuje, że woda ma tylko 40 stopni:( aha, co do ciśnienia bo ktoś tu o tym pisał to ja właśnie nigdy nie miałam problemu z ciśnieniem za małym, raczej mam ciągle za duże, facet od pieca powiedział, że ma być od 1-1,5 a ja zazwyczaj mam 2,5:/ nie wiem czemu tak jest i mam stracha z tym piecem bo się boję, że mi przyjdą kosmiczne rachunki za gaz:(

Gość sdf
tyle pokazuje ,bo jest nastawiony na 40 stopni

jest nastawiony na maxa a na maxa to raczej nie 40 stopni:/

ja mam junkersa z grupy bosh----to piec do ogrzania wody i ogrzania mieszkania.termostat na scianie powinien byc kompatybilny z piecem.i to zalezy jaki masz ten termostat-ja nie mam elektronicznego (wszakze kupilam takowy ale nie byl kompatybilny )mam zwykly -wiec nastawiasz go tak ze jesli masz w mieszkaniu 20 stopni to pokretlo powinno znajdowac sie idealnie na 20...pokretlo jest do zdejmowania i ustawiania.. co do wody to tak jest ze jak sie odkreca wode to po poprzednim pobraniu zostaje jeszcze gotujaca .po chwili leci nieco zimniejsza a potem znowu goraca.. grzejniki mam odkrecone na maxa na piecu mam ustawione ogrzewanie na full...a wode do mycia -czyli w kranach na mniej niz full.. nie wiem czy oszczedzam-przy 43 m mieszkaniu place srednio 180 miesiecznie -mieszkam na parterze

cisnienie na piecu powinno byc od 1.5 do 2 barow...przy niewlaczonym ---jak grzeje to moze byc do 3 ...ja z doswiadczenia wiem ze wole miec wiecej czyli do 3 przy wlaczeniu bo wtedy lepiej grzeje--jesli przekracza te skale pokazana to nalezy po prostu upuscic wody ...pod spodem jest kranik...ale ja tego sama nie robie...najlepiej wezwac faceta od corocznych przegladow -wtedy on ci wytlumaczy

dzięki miauczydełko - przynajmniej teraz nie bede sie martwić, ze jak ciśnienie dochodzi do 3 to jest coś nie tak :) jeden problem z głowy ;)

Gość gość
Witam Masz zbyt duże ciśnienie na zasilaniu do pieca . Każdy pięć może podgrzać określoną ilość wody na sekundę , jeśli jest zbyt duża ilość wody pięć nie da rady jej podgrzać . Ja posiadam pięć Termet który po podaniu zbyt wysokiego ciśnienia daje radę podgrzać do 33 stopni wtedy temperatura miga i pięć się wyłącza na kilka sekund przez co w kranie leci na przemian woda ciepła i zimna . Po przydławieniu zaworu problem znika .

Gość gość
bogaty jestes ze cie stac na ogrzewanie gazem, gdzie pracujesz? ile zarabiasz?