Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drewa

Klips na pępowinę

Polecane posty

Gość drewa

Kobieta w Szkole rodzenia poinformowała nas, że od kilku miesięcy standardem jest po urodzeniu dziecka zakładać mu klips na pępowinę. Nie można go zdjąć, a sam odpadnie razem z kikutem. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić takiego plastiku pod ubraniem 24h przez np.2 tygodnie. Mówiła także żeby nie przemywać spirytusem, tylko w nagłych przypadkach jak pojawi się zaczerwienienie. Jaka jest wasza opinia na ten temat? Czy faktycznie stare, sprawdzone od wielu pokoleń metody są aż tak złe, że trzeba je zmieniać? Tyle dzieci dookoła, a ja nigdy o problemach z pępkiem nie słyszałam. A teraz jakiś hit wymyślili.

Gość kurka bez pazurka
To żaden hit. te klipsy funkcjonują od ładnych paru lat na pewno. Zresztą bardzo dobrze się sprawdzają. Co do spirytusu- to faktycznie przeżytek. Zdecydowanie wygodniejszy octenisept ale i bez tego można się obyć

Gość drewa
nie wiedziałam, że od paru lat:) nam powiedziała, że obowiązek jest od kilku miesięcy. Zdziwiłam, że, bo moja siostra rodziła 2 dzieci rok i 3 lata temu, w dwóch innych miastach i ani jedno dziecko nie miało czegoś takiego.

moi obydwoje klips mieli. nie przeszkadza az tak jak sie wydaje :) przy starszym mialam zalecenie zeby przemywac spirytusem, odpadl po ok 8 dniach. przy mlodszym zalecenie nie robic nic, a to co sie zacznie zluszczac delikatnie wacikiem nasaczonym oliwka usowac, odpadl po 5 dniach :P

Klips w niczym nie przeszkadza to tylko pare dni a i sam wysycha niczym nie smarowac i przy kapieli uważać żeby nie zakończyć

Gość cukier cukier cukier cukier
wow dopiero teraz Polacy na to wpadli?! :D no nie do wiary? nie od dzis na swiecie wiadomo ze odkazany pepek maze sie tygodniami a w skrajnych przypadkach miesiacami, a po takim nie tykanym po tygodniu nie ma sladu, a kikuta po 5 dniach. :P ale Polakom zawsze potrzeba 10 lat, zeby do czegos dojrzec, nie wazne jak absurdalna rzecz. :D octanisept tez odradzam.

Gość drewa
Dzięki za odpowiedzi. Jeśli aż tak bardzo nie przeszkadza to dobrze, bo mnie się zdaje, że przy mojej niezręczności zahaczę, pociągnę i zrobię krzywdę np. przy przebieraniu. Ale może nie będzie tak źle.

Tak synuś urodzony w 2011 roku też miał plastikowy klips na kikucie.Kukuta niczym nie przemywałam,sam odpadł po 10 dniach.Tyle, że ja rodziłam w Wielkiej Brytanii.A tak wogóle to czego się u żywało kiedyś zamiast klipsa?

Gość cukier cukier cukier cukier
w Polsce nici.