Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bonjorno

Protestant nawrócony na katolicyzm

Polecane posty

Gość Bonjorno

Patrząc na forum często widać ataki protestantów na katolicyzm. Widoczna jest pogarda,a nawet nienawiść. W tym kontekście warto wiedzieć że ludzie nie tylko konwertują z katolicyzmu na protestantyzm, ale także odwrotnie. Przykładem tego jest Bruno Cornacchiola . Człowiek ten protestant całym sercem zwalczał Kościół Katolicki, uważając go za synagogę Szatana. Ze szczególną nienawiścią odnosił się do kultu Matki Bożej, duchowieństwa i papieża, którego planował zabić. 12 kwietnia 1947 r. ukazała się Matka Boża . To był początek jego nawrócenia.

Gość YOUDITHA
wzruszające.... jak dzieci znajomego księdza KK :)

Gość Bonjorno
A co do tego mają jakieś dzieci księdza?

Gość Tryttryt
nie wiesz? jak nie wiadomo co powiedzieć to sie zaraz zaczyna nawijkę o dzieciach ksiedza stary chłyt :)

Gość nannetta
Protestant nie moze sie nawrocic na kaotlcyzm ani odwrotnie bo to jedna religia :O Moga jedynie zmienic kosciol.

Gość nannetta
a pozatym gdzie na forum widac ataki protestantow na katolikow? :D A katolicy to niby protestantow malo atakuja?? :O

Gość Tryttryt
Ja nie widzę żeby katolicy atakowali protestantów. A przejść z protestantyzmu na katolicyzm tak jak i odwrotnie, chyba można, czemu nie?

Gość /..........//
Ja widziałam dużo najeżdżania na katolików. Od protestantów to jeszcze pół biedy, /chociaż też-a to nieładnie, bo obie grupy są chrześciajanami więc wypadałoby zachować się jakoś do siebie z miłością/ ale dużo więcej od ateistów .

Scott Hahn Convertion pastor i wykładowca na uniwersytecie pozucił protestantyzm pod wpływem bibli a dokładnie czytał w orginale po hebrajsku i grecku Pod wpływem lektury i analizy dzieł Ojców Kościoła oraz Pisma świętego doszedł do wniosku, że naukę Chrystusa w pełni głosi Kościół katolicki http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiEyHE&feature=player_embedded#! fragment jego ksiazki W DOMU NAJLEPIEJ... - SCOTT I KIMBERLY HAHN http://www.apologetyka.katolik.pl/dyskusje-z-chrzescijanskimi-pogladami/protestantyzm/84-w-domu-najlepiej-scott-i-kimberly-hahn http://pl.wikipedia.org/wiki/Scott_Hahn

Gość Bonjorno
Witam. Markabo dziękuję Ci za linki , tak to bardzo ciekawe świadectwa.

Gość Bonjorno
Ten nawrócony pastor bardzo trafnie to określa: "miałem sporo fałszywych wyobrażen o kościele katolickim" -jak większość protestantów i ateistów,chcialoby się dodać. "bylibyście zdumieni jak malo osob zna naprawdę kościół rzymsko katolicki" "nie ma nawet stu osób które by nienawidziły katolicki kosciol ale są miliony nienawidzące to co uważaja za kosciol katolicki" To jest pointą. Wszystko wynika z braku wiedzy i błędnych wyobrażen.

Gość gosc

@martyna 33 czas byś i ty przejrzała na oczy i się nawróciła, czego z całego serca ci życzę

Gość Chwalmy Pana

Chrześcijanie nie nienawidzą ludzi lecz grzech, tak samo jak nasz Ojciec w niebie. Gdyby nienawidzili ludzi nie głosili by im dobrej nowiny. 

Gość gosc

protestanci są zafiksowani patrząc na samą Biblie, raz że interpretują przez to inaczej a dwa jak z niim gadasz to często można usłyszeć "ale tego nie ma w Biblii" albo "pokaż mi by to o czym mówisz było w Biblii" to ja wam drodzy protestanci powiem tak - dlaczego do Marii nie mówicie Miriam a w zasadzie po hebrajsku מרים tak jak było u początków dziejów? no jak już się tak trzymacie faktów i Biblii to trzymajcie się jej od samego początku a nie tylko tak jak wam wygodnie...

Albo dlaczego mówicie Jezus? przecież tego nie było w Biblii? nikt za czasów Jezusa nie mówił do Niego Jezus! a wy to robicie... a tego w Biblii nie było, tylko to ludzie przekabacili to imię przez setki tysiące lat i wiele tłumaczeń z języka na język... niby się trzymacie Biblii, a nie tego co człowiek mówi czy co wytworzył, ale okazuje się że zero konsekwencji w tej waszej ideologii bo i tak robicie tak jak wam wygodnie.

Polska forma imienia – Jezus – pochodzi od łac. Iesus, które z kolei pochodzi od greckiego Ἰησοῦς (Iesous). Grecka forma jest zhellenizowaną formą hebrajskiego lub aramejskiego imienia ישוע) יֵשׁוּעַ; Yēšuaʿ, Joszua), które z kolei jest skróconą formą hebrajskiego יְהוֹשֻׁעַ lub יהושוע, יהושע) יְהוֹשׁוּעַ; Yehōšuaʿ, Jehoszua) lub w języku polskim Joszua (alternatywne formy: Jeszua, Joszue). W języku hebrajskim יְהוֹשֻׁעַ (Yehōšuaʿ ), gr. Ιησούς i znaczy – Jahwe jest zbawieniem.

Jak jesteście tak naprawdę zafiksowani co do Biblii to bądźcie konsekwentni! Uczcie się hebrajskiego lub aramejskiego i w tym języku praktykujcie wiarę! Tak jak to robią muzułmanie, oni po polsku sie nie modlą, polski czy niemiecki czy boliwijski muzułmanin praktykuje wiarę tylko po arabsku. Wy zatem ortodoksi protestanci róbcie tak samo, bo sami sobie przeczycie w ten sposób tym ciągłym opieraniem się na Biblii, opieracie się tylko tam gdzie wam pasuje

Gość Gość
2 minuty temu, martyna 33 napisał:

Ja mam się nawrócić? Jestem prawdziwym uczniem Jezusa, bo moim Panem i Zbawicielem jest właśnie Chrystus. "A Jezus zawołał donośnym głosem: Kto wierzy we Mnie, nie we Mnie wierzy. Ale w tego, który Mnie posłał" (Jan 12.44).

Ty się do faktów odnieś a nie odwracasz kota ogonem

Gość gosc
1 godzinę temu, martyna 33 napisał:

Do jakich faktów? 

nie udawaj greka, bo my w Polsce jesteśmy

widzę że rozmowa z Tobą nie ma najmniejszego sensu

martyna   modli sie do jezusa  ale  innego niz ten w piśmie sw  bo  tylko kk  wypełniają przykazania Jezusa   a reszta wybiera  co ma przestrzegac  i mało maja wiry  bo nie wierza ze jezus  moze odpuszczac przez drugiego człowieka  lub byc w eucharysti

Gość Radek Makowiecki

up