Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bzium bzium1

rak piersi ?!!

Polecane posty

Gość bzium bzium1

Pomóżcie mi czy to może być rak ?!!!! Od pewnego czasu w piersiach w jednej i drugiej czuje zgrubienia. Bardziej przy sutkach. Czasami mnie pobolewają. Ostatnio boli mnie pacha w prawej ręce i jak dokładam rękę do ciała to tak jakbym miała tam za dużo skóry. Ból mam też na ramieniu i schodzi mi niżej. Drętwieje mi ręka. Czy to może być objaw raka ? :( Osttanio miałam bardzo dużo stresu. Czy może być spowodowane stresem ból ręki i pachy ?

Gość bzium bzium1
nikt nie pomoże ??

Gość Okidoki
Na forum szukasz pomocy? Idź do lekarza!

Gość zrob usg piersi
to bedziesz wiedziec. Tu nie ma lekarzy...

Skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym, bo przez internet trudno coś stwierdzić. I nie martw się na zapas. :) Często jest tak, że kiedy zaczynamy przyglądać się bardziej swojemu organizmowi to znajdujemy od razu milion chorobowych objawów. :)

Gość bzium bzium1
wiem pójdę. ale czy rak piersi ma takie objawy ?

Gość zrob usg piersi
a usg powinnysmy kontrolnie wykonywac co 3 lata.

Gość zrob usg piersi
dretwienie reki - jesli lewej - moze byc objawem choroby serca, albo zwyklym nerwobolem. Natomiast wyczuwalne zgrubienia w tkance piersi, zauwazalne zmiany w ich ksztalcie, nierownosci powinno sklonic nas do kontroli lekarskiej. Badanie palcami jednak niczego nie rozwiazuje. Konieczne jest usg. A kiedy cos niepokojacego lekarz zauwazy zleci dodatkowo mammografie lub od razu biobsje. Zmiany nie musza byc rakiem. Rownie dobrze moze byc to jakis torbiel, wlokniak itp. Albo Twoje nerwy ;) piersi maja budowe gruczolowata, wiec pod palcami mozesz wyczuwac przy samobadaniu taka ich strukture...

Gość bzium bzium1
rozumiem . pisze bo już mnie szlak trafia.. guzy pod powiekami.. na tarczycy a teraz jeszcze to

Gość bzium bzium1
a ręka prawa. i pod pachą czuję jakby za dużo skóry było.. ale pod pachą żadnych guzów nei czuję

Gość zrob usg piersi
idz do lekarza i tyle. Da Ci skierowanie na usg. Albo idz prywatnie. Koszt ok. 50 do 100 zl w zaleznosci od przychodni. Wynik badania jest od razu.

Może dawać podobne objawy, ale przecież nie tylko on. Te zgrubienia w piersiach.. Czy pojawiły się teraz? A może były zawsze, a dopiero teraz je "wymacałaś"? Pierś ma niejednorodna strukturę i czasami można wyczuć zgrubienia. Ręka może boleć choćby od zwykłej infekcji (np. zęba, migdałka). :) Ból ręki, drętwienie, zgrubienia w piersiach mogą być ze sobą w ogóle nie związane. Milion chorób może dać takie objawy, więc nie martw się na zapas. Stres raczej w niczym nie pomoże. :p Idź do lekarza i powiedz mu o swoich obawach. :)

Gość bzium bzium1
zgrubienia już czułam chyba nawet rok temu.. nic się nie działo.. przyznam szczerze że olałam to bo miałam dużo problemów i zajełam się czymś innym.. ostatnio znowu tak zaczełam badać i czuje że dalej są. Piersi przez gina miałam badane daaawno

Gość upssssssssssssssssssssss
zgrubienia mam od zawsze-taka struktura piersi, nic się nie martw, ile masz lat, jak jesteś młoda to pewnie sprawa hormonów z którą boryka sie większość kobiet i jeszcze jedno,rak w początkowym stadium nie boli!!!

Gość stylish29
ja mam troche podobnie. z tym ze nie mam zgrubien tylko swedzi mnie sutek. mija kolezanka ma problem z piersia ma guzka ale to nie jest rak tylko jakis plyn jej sie tam zbiera. wiec nie panikuj nas zapas. dobrze jak bys odwiedzila lekarza ale mimo to pociesze cie- jesli bylby to rak to przez rok by sie rozwinal. naspisaslas ze rok temu tez tak mialas potem zapomnialas. wiec to raczej nie jest to. a ile masz lat? jesli ponizej 40 to prawdopodobienstwo jeszcze bardziej maleje.

Gość bzium bzium1
mam 22 lata. problemy z hormonami również mam.. tarczyca i niskie tsh

Gość to kara za wredotę
😠

Gość stylish29
22lata masz- na 99% nie jest to rak.

Gość AliBabka28
Wydaje mi się że wszystkie takie pytania o to czy to rak, czy nie, to jednak powinno sie zadawać lekarzowi, a nie na forum (bez urazy, ja sama często szukam na forach różnych porad, ale jednak rak to poważna sprawa)... Moim zdaniem jak się ma jakiekolwiek wątpliwości, to wizyta u onkologa (tu lista różnych do wyboru: http://www.znanylekarz.pl/onkologia ) powinna być obowiązkowa... no nie ma bata i już.

Gość Barba_ra
Mam na imię Barbara, mam 48 lat. Jestem z Warszawy. Zachorowałam na raka piersi - jakoś przypadkiem, podczas innych badań, lekarz miał jakieś wątpliwości zlecił dodatkowe badania. Walczyłam, miałam chemioterapię - niestety w efekcie usunięto mi pierś - czułam się dziwnie, wyobcowana, jak osoba niepełnosprawna, inna, zepchnięta na margines społeczny, nieatrakcyjna, wszystko było na nie, ale żyłam. Niestety po dwóch latach od zabiegu pojawiły się przerzuty. Wtedy zapomniałam już o moim "upośledzeniu" a skupiłam się na walce. Szukałam nowych metod leczenia. Trafiłam do dr Krzysztofa Gawrychowskiego - przez lata pracował w Instytucie Centrum Onkologii - im. M. Curie Skłodowskiej w Warszawie. To on zaproponował mi terapię "hipertermii ogólnoustrojowej" - można o tej metodzie wiele znaleźć w Internecie - zaczęłam czytać, że powszechna jest ona w Niemczech i jakie przynosi korzyści. Mnie się udało. Na ten moment jestem wolna. Żałuję tylko, że w Polsce tak mało mówi się o nowych metodach leczenia i że standardem są właściwie tylko chemioterapia i radioterapia. Mam nadzieję, że pod tym wpisem zamieścicie nowe metody, które znacie i że dzięki temu wiele z kobiet uniknie poczucia "niepełnosprawności" i wykluczenia.

Gość gość
czy walczyc czy nie - diagnoza rak - moze lepiej nie walczyc, posprzedawac co sie da i wyjechac tam gdzie sie zawsze chcialo jechac - zobaczyc to co sie chcialo zobaczyc, spedzic reszte zycia szczesliwie.

To mogą być powiększone węzły chłonne. U niektorych kobiet w czasie okresu pojawiają się takie zgrubienia, ale zwykle nie jest to groźne. Warto iśćdo ginekologa na badanie i ewentualnie poprosić o skierowanie na usg piersi lub mammografię.

dodam jeszcze, że rak powoduj***ardzo widoczne zmiany: nagle stają się nierówne, jedna jest mniejsza, druga większa. Po ściśnięciu sutków wypływa z nich krem lub dziwna wydzielina. do tego można poczuć zmianę (twardą, która nie zmienia miejsca).

Gość gość
byłaś u lekarza?

Gość zuzka9991
Prawda jest taka, że na forum nikt ci za bardzo nie doradzi bo nie jesteśmy lekarzami. Najlepiej udaj się na usg piersi. Z tego co wiem w http://www.gabinetusg.com.pl/oferta-usg-doroslych/usg-sutkow/ można zrobić usg sutków i skonsultować się z bardzo dobrymi specjalistami. Jeśli coś wyjdzie nie tak z pewnością obdarzą cię fachową opieką. Nie ma jednak co zakładać z góry, że to rak. W piersiach mogą być wyczuwalne zgrubienia przed lub po miesiącze. Też kiedyś bałam sie, że mam guzka ale lekarz mnie uspokoił, że to po prostu przez hormony.

Guzki nie muszą oznaczać od razu nowotworu i czasem samobadanie nie wystarczy. Zastanów się może nad badaniami genetycznymi tym bardziej jeśli w Twojej rodzinie ktoś chorował na nowotwory. Każda kobieta powinna wykonać minimum badanie genów BRCA1 i BRCA2. To one w największym stopniu wpływają na rozwój nowotworu piersi i nie tylko. Widziałam że te geny badają na zdrowegeny.pl. Nie trzeba mieć żadnego skierowania i wykonuje się je od ręki. Fajne jest to że każda z nas ma szanse wykonać takie badanie.

Gość gość
Znalazłam wspaniały film z historiami osób chorych na raka, którzy stosowali leczenie terapią hipertermii onkologicznej i którym hipertermia bardzo pomogła. Warto obejrzeć, naprawdę bardzo wzruszające: https://www.youtube.com/watch?v=aNtVjoE_O6k&a mp ;t=156s

Gość janina45
Od tego jest mammografia i lekarz. Tu znajdziesz dokładne informacje gdzie sie udac, jakie badania zrobic https://biopsjamammotomiczna.pl/. Nie ma sie czego bac, da się to leczyć i nie jest to jednoznaczny wyrok. Głowa do góry.