Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZatroskanaMamuśka)

Problemy z noworodkiem POMOCY :(

Polecane posty

Gość ZatroskanaMamuśka)

Witam! Od 3 tygodni jestem mamą, lecz jak na razie zmęczenie nie pozwala mi się cieszyć z macierzyństwa. Praktycznie od samego początku mamy z naszym maluchem mega problem. Mój synek jest tylko na mleczku modyfikowanym, ja niestety nie mam pokarmu :( Mały jest marudny. Powinien wypijać 90-120 ml mleczka około 7 razy na dobę, lecz u nas bywa to różnie. Malutki potrafi zjeść tylko 60ml, zaśnie podczas karmienia, noszę go z 15 min żeby odbił po czym śpi jakieś 10 minut.... Budzi się z płaczem, jeść dalej nie chce, ma sucho, przytulam go ale nic to nie daje. Za godzine znowu zje troszeńke i płacze. Jestem załamana.... Czasem bujam się z nim tak cały dzień i nie wiem o co mu chodzi. Noce też są różne. Zdarza się że śpi nawet 6 godzin i wtedy mam dylemat, nie wiem czy go budzić czy dać mu spać dalej. Po takim długim spanku zje czasem swoje 120 ml ale żeby dalej pospał to już raczej mało prawdopodobne. Ponoć noworodki śpią średnio 17 godzin na dobę - mój to chyba jakiś ewenement. Słyszę czasem jak puszcza bączki - może to wzdęcia go męczą, sama już nie wiem. Macie jakieś złote rady dla młodej mamy?? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Gość ZatroskanaMamuśka)
wspomniane bączki są bardzo głośne, ale zapewniam, że mają wspaniały lawendowy zapach

Gość jhgfrghjk
zmień mleko bo moze nie tolerowac mleka skoro płacze i ma problemy z brzuchem.

Gość co powinna zrooooooooooobić?!?
Może zapytaj Kasi Waśniewskiej.

kolka? kładź mu ciepły ręcznik na brzuszku.... W pokoju może być za zimno? albo za gorąco? Moze jest za jasno. Jak pępuszek się zagoił?

ja Cię tylko pocieszę, że nie jesteś sama, a bajki o spaniu noworodków to możesz włożyc do książek, rzeczywistośc bywa bardziej okrutna

a na jakim mleku jest? moze zmien mu mleko, kolezanka musiala zmienic mleko dziecku na jakies lzejsze czy cos, szwagierka tez tak miala

każde dziecko jest inne musisz poznać jego rytm i dostosowac sie do niego,a potem delikatnie sama go modyfikować

Gość No no chyba.....
Może być to kolka.

Gość ZatroskanaMamuśka)
Kurcze mleczko już mamy 3 z kolei, to jakaś masakra. Po Hippie wymiotował, Bebilonu Comfort pić wcale nie chciał - płakał i się krzywił. Teraz dostaje bebiko.

Gość bifida33
Kochana:)rodziłam 7 lat temu a czas noworodkowy pamiętam bardzo dobrze oj pamiętam!!!!!!mój syn wypijał po 30 ml jak wróciłam ze szpitala,potem 50 co 2 godziny ,nosiłam całymi dniami i nocami,wizyty lekarskie,konsultacje w szpitalach i brak diagnozy!!!ogólnie zdrowy,trzeba przetrwac!!!!wiem doskonale co przezywasz,koszmar jednym slowem,każdy dzien odliczany i tak do pół roku,potem nie chciał jeśc,masakra,znowu walka,znowu stwierdzenie zdrowy takie dziecko .Do roku czasu byłam umęczona ,potem poszło.Dziś mój syn ma 7 lat jest cudownym,mądrym chłopcem jednym słowem warto!!!!!!!pozdrawiam i wiele cierpliwości Ci życzę

Gość biedne dziecko sprowadzone na
swiat sila :( jak widzisz wcale mu sie tu nie podoba, ani to ze jestes jego pozal sie boze mamusia:O

Gość ;:::;:::::::
a jakie mleko podajesz?

Gość ZatroskanaMamuśka)
Przychodzi mi jeszcze jedna myśl do głowy - maleńki dostaje lekarstwo na pleśniawki. Byłam z nim u pediatry - gorszego lekarza to nigdy nie widziałam. Mówiłam ze mamy problemy, że dziecko płacze to jego odp. "skoro dziecko dobrze brzybiera na wadze to wszystko jest ok" i twierdził że pleśniawki nie bolą.... jakos mi się wydaje że bolą, może od tego jest taki marudny?

Gość mama007
a próbowałaś dopajać? Daj sama wodę, albo herbatkę mocno rozcieńczoną, ja podawałam z hippa ułatwiającą trawienie. Może mu się chce pić. Jak wypije 10-20ml, to juz sporo. Niestety te teorie o spaniu to często bujda, mój spał w sumie jakieś 10 godzin na dobę, teraz ma 6mies i jst troche lepiej-taki model. Ty jestes przemęczona, zdenerwowana, a maluszek wyczuwa i takie błędne koło. Musisz przetrwać, kładź go sobie jak do karmienia piersia, brzuszek do brzuszka, rozgrzeje się, przytuli, może troszkę sie wyciszy. Powodzenia!

Gość mialam wypadek w autobusi
z noworodki same problemy :O ale pamiętaj że istnieją śliskie kocyki i beczki z kapusty

moj wnusio wczoraj skonczyl roczek i jest bardzo bezproblemowym dzieckiem....w tej chwili juz ze mna nie mieszka ale mieszkal pol roku.....ja czesto z nim zostawalam..i powiem ci ze problem moze nie lezec po stronie mleka-on jadl bebilon bo jest slodki-ale w smoczku ...moj wnusio potrafil jesc na dwa razy czyli z jednym odbiciem ponad pol godziny----kiedy ja zaczelam go karmic to stwierdzilam ze on za dlugo je bo potem zasypia nie zjadajac wszystkiego-moja cora miala avent ---kupila smoczek nie od 0-3 tylko dla starszego -tam dziurka jest wieksza i zniknal klopot jak reka odjal DZIECKO ZJADALO 120 W 10 MINUT-POTEM Z PELNYM BRZUSZKIEM SPALO DO NASTEPNEGO KARMIENIA....kolki pojawiaja sie u starszych niemowlat nie u noworodkow

Gość mama007
no pewnie, że pleśniawki bolą! a nic ci na nie nie dał?

Gość kasiamasia1234
Miałam to samo z moim maluchem. Dopiero przejście na Nutramigen w 4 m.ż. dało jakiś efekt. Polecam też esputicon

Gość matka 10latka
1. nie ma czegoś takiego że dziecko powinno jeść tyle a tyle, dziecko to nie robot. nie dość że każde ma inne potrzeby, to jeszcze to samo dziecko może raz mieć większy apetyt, raz bardzo mały. jak byś się czułą gdybyś to ty była zmuszana do jedzenia określonych porcji mimo uczucia sytości już w połowie?? 2. nigdy nie budź dziecka na jedzenie!?! znów analogiczne pytanie - czy byłoby ok, gdyby to tobie ktoś przerywał sen wołając na jedzenie? :-O widocznie w danym momencie bardziej potrzebuje snu niż jedzenia, inaczej zapewne sam by sie obudził, organizm sam wie najlepiej 3. prawda jest taka że noworodki budzą się bardzo często , owszem śpią sporo, ale ich sen jest bardzo często przerywany, musisz troche poczekać zanim malec zacznie dłużej i regularniej spać 4. jeśli są bączki to pewnie są i bule brzucha, masuj często brzuszek ruchem zgodnym z kierunkiem wskazówek zegara, przykładaj mu coś ciepłego do brzuszka, np. termofor, kup herbatkę na kolkę

a co do plesniawek to bola....i dziecko nie je tak chetnie jak normalnie...a dlaczego dziecko ma plesniawki? juz dostal? to dziwne...dzieci dostaja okolo 6 miesiaca kiedy same wszystko biora do buzi ale 3 tygodniowe dziecko ma plesniawki? cos z higiena jestes na bakier----smoczki trzeba wyparzac i butelki rowniez -po kazdym karmieniu...

bączki to normalny proces niewskazujacy na bole brzuszka...gorzej jak by ich nie bylo -wtedy by znaczylo ze brzuszek nie dziala jak trzeba...trzeba przede wszystkim dziecko trzymac do odbekniecia wtedy bedzie wszystko ok------------no chyba ze jest dzieckiem alergicznym wtedy to jak z jajkiem ....lekarz a nie porady matek i babc

Gość jhgfrghjk
mój pije nan, na mleku modyfikowanym trzeba dopajać. jeśli na porcję je 100 ml mleka, to w ciągu całego dnia powinien dodatkowo wypić ok 100 ml wody.

Gość wstfgyj,h
kup sliski kocyk i buch noworodkiem o próg

Gość wswrtehkol
MÓJ PIJE MLEKO Z TORBY KONSKIEJ

Gość do wstfgyj,h
UMRZESZ MARNIE - twoje PRZEZNACZENIE

Gość Autor pisze autorskie teksty
Drgawki goraczkowe, padaczka?POMOCY 1 2 | nast. 10:55 skarek86 Drogie mamy! Moj synek ma 2,5 roku, rozwija sie bardzo dobrze, sam je, rozpoznaje cyfry, korzysta z nocnika, zaczyna sie sam ubierac, rozbierać, potrafi powiedziec co jest w ksiazeczce np , ze myszke bolal brzuszek. Od 9 miesiaca ma drgawki goraczkowe tylko przy infekcjach , z temp 38, 39 przeszlismy juz ok 10-12 ataków neurolog stwoerdził drgawki goraczkowe proste chociaz czasem wystepuja 2 ataki. Tydzień temu mały miał atak bez goraczki ale taki własnie jak przy drgawkach, toniczno-kloniczny zastosowałam wlewke , synek zasnal a pozniej juz wszystko było normalnie W poniedziałek bylismy u neurologa ktory stwierdził, ze neurologicznie wszystko jest dobrze, nie zlecił eeg, ale uparlismy sie, zeby zrobić prywatnie. Neurolog powiedziała, ze jesli to byłaby padaczla to dałaby wszesniej o sobie znać i byłyby neurologiczne objawy. Wczoraj czytałam synkowi ksiazke pozniej wstałam i cos robiłam w kuchni nagle patrze, a syn wpół siedzi jest nieprzytomny usta sine, ciało wiotkie, głowa zwrocona w jedna strone, gałki oczne przekrecone w góre temp 36,6, nie było tym razem drgawek co to mogło byc? Dałam wlewke po ok 29 sekundach ocknał sie , probował wstać. w pon mamy eeg, strasznie sie boje ze to padaczka. Ktos miał podobny przypadek? Jak ta choroba rozwijała sie u waszych dzieci?

Gość ;:::;:::::::
pleśniawki u noworodka mogą( na 100%:)) się przyczynić do braku "apetytu". Musisz zadbać o odpowiednia higienę, podczas przygotowywania posiłków dla dziecka, absolutnie nie całować dziecka w usta. Lekarz powinien zalecić odpowiednie środki lecznicze, powinnaś też przemywać dziecku jamę ustną, gazikiem nawiniętym na palec, zamoczonym (odciśniętym) w wodzie przegotowanej. Co do brzuszka, zmień mleko na bebilon comfort lub jego odpowiednik innej firmy(zmiana mleka przy na 90 ml: 2 miarki zwykłego , 1 miarka nowego, na drugi dzień 2 miarki nowego , jedna miarka "starego" itd). możesz też podawać, jak wcześniej dziewczyny pisały : esputicon, espumisan, i przykładać ciepły termofor lub nagrzaną żelazkiem pieluszkę tetrową.

Gość gość
U naszego maluszka okazało się, że takie wzdecia, niepokoj, kolki i biegunki spowodowane były nietolerancja laktozy, ja karmilam piersią dalej ale przed każdym karmieniem musialam dziecku podawać kolaktaze