Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyysamaniewiem

POMOCY!!

Polecane posty

Gość yyyysamaniewiem

hej wlasnie ubieral lozeczko w posciel i mam dylemat.... nie wiem co zrobic naj[ierw, oto mam falbanke maskujaca i nie wiem czy zalozyc ja na przescieradelko czy odwrotnie... pomozecie??

Gość yyyysamaniewiem
pomoze ktos???

Gość zxzx
nie zakładałam falbanek maskujących.

Gość U nas mleko AR rozwiązało
Dla noworodka? Jeśli tak to nie kładź pościeli, tylko samo prześcieradło. Pod prześcieradło ochronną nakładkę na materac lub folię, ale nigdy w miejscu gdzie będzie dziecięca główka. Na prześcieradło w miejscu, gdzie będzie dziecięca główka złożoną pieluchę tetrową chroniącą przed zabrudzeniem, do przykrycia dziecka gruby mały kocyk (lub 2 cieńsze, w zależności od temp. pomieszczenia) i ewentualnie otulacz lub flanela do skrępowania ruchów dziecka, żeby je nie wybudzał refleks Moro. Ochraniacz na szczebelki można założyć po kilku tygodniach, bo na początku najlepiej jak w łóżeczku jest niczym nie ograniczona cyrkulacja powietrza. Kołdra i płaska poduszka dopiero po 12 miesiącu. Wcześniej można wykorzystywać jeszcze ewentualnie rożek do zawijania albo dopasowany do wzrostu dziecka śpiworek. Noworodki i młode niemowlęta są w szczególnej grupie ryzyka związanego z SIDS. Baldachim wyrzuć, bo to źródło kurzu i jeżeli nie oglądacie tv ani nie macie desktopa w pokoju gdzie śpi dziecko, to nie jest do niczego potrzebny.

Nie wiem co za falbankę maskującą tam masz, ale na logikę powinna się znajdować pod prześcieradłem.

Gość odruch a nie refleks
mądralińska matko

Gość yyyysamaniewiem
nie potrzebuje wykladu, chcialam sie tylko dowiedzic jak to ubrac, po za tym jezeli DBA sie o czystosc w pokoju to baldachim nie przeszkadsza i jest udowodnione ze dziecko czuje sie "lepiej" jak ma ten baldachim, po za tym wiem ze noworodek nie powinien spac pod posciela, tylko na w rozku lub spiworku, aczkolwiek musze jakos przygotowac lozeczko, i kolderke i podusie tez ubiore w poszewki ale narazie beda grzecznie czekac, chodzilo mi tylko jak pisze o falbanke, ale sama doszlam jak to zrobic

dawno temu to robiłam, ale z tego co pamietam falbankę zaklada sie po prostu na szczebelki łóżeczka. Ona ma tylko "wyglądać".Na to materacyk z przescieradlem.... dałabym sobie coś uciąć, że to własnie tak było ale może już nie pamietam!

Refleks czy odruch to jedno i to samo. Ja używam pierwotnego określenia jakim jest refleks, a nie spolszczenia. :)

Gość wklejcie zdjęcia bo nie wiem o
co chodzi. jaka falbanka maskująca?

Baldachim ogranicza cyrkulacje powietrza. Średnio mądry pomysł przy noworodku. Dopiero większemu dziecku może się ewentualnie przydać.

Gość srujka
Autorko- bedziesz ten baldachim dwa razy w tygodniu sciagac i prac? No dobra raz w tygodniu, przy zmianie poscieli... Ale to i tak duzo zachodu. Poza tym, kazdy robi jak mu pasuje. Ale czesto tutaj czytam o tyki fikusnych pokoikach i lozeczkach jak z bajki, a potem okazuje sie ze matka bierze dziecko do wlasnego lozka, a dzieciece zostaje jako dekoracja jak goscie przyjda, zeby podziwiac mogli :D Pozdrawiam

Baldachim to akurat swietna sprawa i bardzo polecam! Jaka cyrkulacja kobieto? Żeby to worek plastikowy był to by rzeczywiście cyrkulacji nie było :D Ale to przecież bawełna! Wcale nie jest siedliskiem kurzu, chyba, że u was tak rzadko pościel się zmienia :> Dziecko ma swój świat, czuje się bezpieczniejsze, łatwiej nauczy się samo zasypiać bo nie aż tylu bodźców wzrokowych na raz. W dodatku baldachim jest świetną sprawą gdy dziecko jest w jednym pokoju z rodzicami... TV nie świeci dziecku prosto w oczy no i... seks jest jednak dyskretniejszy ;) Co do poduszki- to albo wcale albo poduszka klin- ja byłam bardzo zadowolona i mała spała na niej od urodzenia.

Gość ooooooooooooooo
Ja się zgadzam z opinią, że baldachim to lipa, bo ogranicza dostęp powietrza, a noworodki miewała bezdech, dlatego nie wieszałabym tego nad łóżko. Noworodkowi jest całkowicie obojętne gdzie śpi i co ma nad głową, byle miał skrępowane ruchy - szczególnie rąk. I nie rozumiem jak można uprawiać seks przy dziecku w tym samym pokoju. Chyba, że pod kołdrą, zgaszonym świetle, misjonarsku i z poduszką na twarzy. :o Krótka droga do nerwicy i problemów w związku.

Gość MartusiaSko
"YYYYYSamaNieWiem jak dałaś radę z tym prześcieradłem? :)