Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiaderko

ile dać na komunię chrzesnicy

Polecane posty

Gość wiaderko

Witam, w maju mam komunię chrześnicy. (córka mojej kolezanki). zastanawiam się ile powinnam dać pieniędzy, albo ewentualnie co kupić ???

Gość czerwononona usta
10 złotych lub czekolada i gożdzik

Teraz dużo dają, ja na komunii byłam rok temu, to zależy czy idziesz sama, czy z kimś

Gość nowy_temat
min. 1000 zł

Gość ja tam nic nie dostalam
na komunie, tylko krzyzyk zloty z lancuszkiem i dobrze bylo. co to za moda teraz aby dawac dzieciom pieiadze?

Krzyżyków się nie kupuje, bo nie wolno, jakiś pech jest czy coś, krzyżyk karzy powinien sobie sam kupić. Kup łańcuszek z medalikiem albo literką

Gość moje dziecko na komunie
dostało tel komórkowy od chrzestnej bo tak zdecydowaliśmy plus karta doładowująca za 50 zeta i tyle może tez pomyśl o telefonie ?

Gość wiaderko
dobry pomysł, a jaki telefon dostał ??? chodzi mi o granice cenowa.

Gość g6tvter
Ja mam syna który w tym roku idzie do komunii i aż się boję.

Gość g6tvter
A telefon dostał pod choinkę dotykowy LG.

Gość moje dziecko na komunie
samsung avila cały komplet kosztował 350 zł słuchawki,kabel usb karta pamięci futerał i smycz no i różowy :) bo to dziewczynka to była uradowana jak na pierwszy tel dla dziecka to w sam raz ten model to jest dotykowy tel do tego kupiła jej karte startówke i doladowanie za 50 no i dużą bombonierkę wydaje mi sie ze prezent ok

Gość oł massacra
Masakra,:o idzie ktoś na komunię (czyli wiara katolicka) a za chwilę zaczyna mówić o "pechu"...szok.Ludki kochane czy Wy siebie słyszycie? wiara w jakieś pechy jest grzechem bałwochwalstwa. nie ma żadnych pechów ani nic takiego, to zabobony,a krzyżyk podarowany lub książka na temat Jezusa czy coś w tym rodzaju, to całkiem dobry prezent.Na pewno lepszy niż pieniądze lub drogie gadżety...

Gość grrtyrtytrr
a ja mysle, ze zamiast bezplciowych pieniedzy fajnym prezentem bylby iphone albo ipad. fakt, ze to koszt okolo 4000 zl (aczkolwiek ipad chyba mniej troche) , ale teraz wiekszosc dzieciakow to ma i dosc przydatne nawet, niech sie ucza

Gość agata357
Ja tez mysle ze 500 zl w zupelnosci wystarczy

Gość wiaderko
4000 czy 400 zł ?? bo to malutka róznica ;))

Gość cherycoke
ja w tamtym roku chrześniakowi dałam 1500 zł,

Gość można dać
płyty cd z filmami streszczającymi historie biblijne

ja też uważam, że pomysł z telefonem jest bardzo fajny i niedrogi, a na pewno przydatny szczególnie dla rodziców pracujących. Oprócz bombonierki (myślę, że dużo ich dostanie) kupiłabym biblię i w środku napisała dedykację. Oprócz telefonu dobrym pomysłem jest złoto(zapewne mniej wyda się niż na telefon): kolczyki, łańcuszek z medalikiem, zegarek, mini wieża ( w tym wieku moje dzieci już słuchały dużo muzyki i cieszyły się z takiego prezentu). Dużo dzieci z klasy mojego synka dostało MP3 itp. oczywiście słyszy się, że chrzestni to min. 1000zł. dla mnie to przegięcie! chyba, że ktoś naprawdę śpi na kasie, a dziecku naprawdę się przyda.

Gość jhjhjhhjkklllllll
Ja dałam Biblię dla dzieci z obrazkami i przypisami-dzieciak się bardzo ucieszył. Kasa-zdecydowanie NIE.

Gość mog a ja glupia myslalam ze wy
starczy dac ze 300 zł i bedzie ok, a wy tu ze te 350 za telefon to w miare ok. zamiarowalismy z mezem dac max 300 zl, bo rodzice na cos tam zbieraja dla malej wiekszego i nie chca prezentow rzeczowych. wow, musze zaczac zbierac! co za czasy. ja dosdtalam od chrzestenj uzywany rower i pozlacany a nie zloty lancuszek :D

Gość mog a ja glupia myslalam ze wy
tymbardziej ze dziecko mamy w drodze, termin na lipiec i z kasa wiadomo mocno sie liczymy zeby bylo na wyprawke. wiec mnie troche przestraszylyscie:P

sama mam chrześnicę i dwójkę dzieci. Nawet sobie nie wyobrażacie jak dziecko cieszy się z prezentów na komunię. Pieniążki zazwyczaj rodzice zabierają i nie wiadomo czy w ogóle dziecko odczuje kiedykolwiek, ze je dostał. Ja chrześnicy kupiłam mini wieżę, wiedząc, że każdy ma przynieść pieniądze. Nawet sobie nie wyobrażacie jaka radość ją ogarnęła, gdy zobaczyła, pamiętam to do dziś, a minęło już 4 lata, a wieża cały czas na topie;) do tego właśnie biblię z dedykacją. Mój synek właśnie dostał pieniądze i tak smutno mu było. Chociaż drobiazg, a cieszy. Telefon wcale już dzisiaj nie jest czymś ekstrawaganckim, to już norma. Ja czuję się bezpieczna wiedząc, że moja córka ma telefon, gdy jestem w pracy.

Gość wiaderko
pomysł z teleonem i do tego Biblia super!! ja tez musze juz zaczał zbierac. Jak brałam komunie to dostałam od chrzesnej taki plastikowy zegarek w zestawie z kalkulatorem i cieńkim długopisem. pamietaktos cos takiego ???? hahah a dzis ??? ło matko ;))

Gość 4 lata temu
dałam chrzesniakowi 500 zl do koperty i pióro parkera za 200 zl

Gdy kogoś nie stać zawsze może kupić kolczyki z elementami swarovski, koszt ok. 50zł i biblię 50zł

ja też na komunię taki długopis z zegarkiem dostałam i kalkulatorem:D taki bordowy:D chyba każdy wtedy taki komplet dostał:D i fajnie było!

Zrób jej suknie z worka po ziemniakach i powiedz że jak będzie przyjmować pieniądze i chodzić w gustownych rzeczach to pójdzie do piekła i na nic jej ta komunia.