Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

litka13

Ile chrzestna daje na chrzciny?

Polecane posty

Gość zmieniam nick
ja dalam 500

Gość lollaby
ja dałam 600zł chrześniaczce, moje dziecko dostało od swojej chrzestnej 1000zł więc różnie myślę jednak że 500zł to maks ja się głupio czułam jak zobaczyłam ten 1000zł i pomyślałam : co ona biedna da w prezencie ślubnym...

Gość Zapytajka ?????
Ja bym dala Biblię obrazkowa dla najmłodszych jakaś zabawkę symboliczna i około 500 zł

Gość Snappka
Ja jestem po apostazji i nikt mnie nie meczy z tandeta zwaną chrzcinami

Gość no co za franca
My synka chrzciliśmy miesiąc temu. Od chrzestnej dostał 200 zł chyba, a od chrzestnego 300 zł plus obrazek ze srebra za około 150 zł. Z tym, że chrzestny jest o wiele bardziej zamożny niż chrzestna. I według mnie 200 zł to przyzwoita kwota. To ile na komunię i ślub, jak na chrzciny 500??

Gość no co za franca
Ludzie nie przesadzacie?? 500 zł?? Tyle to ludzie na wesele dają w prezencie. Za dwudniową zabawę.

Gość zmieniam nick
tak, dodatkowo kupilm ubranko do chrztu, szatke i świecę

ja chrześniakowi kupiłam wózek spacerowy za 200zł do tego szatka i pamiątka

Już dokładnie nie pamietam jak to bylo u mnie bo syn ma 13 lat, ale wydaje mi się ,że gromnicę chrzestny kupował a nie chrzestna, ale głowy nie dam.

Gość no co za franca
Jaką gromnicę, kobieto... Świecę na chrzest kupuje chrzestny.

Gość sereme
jako chrzestna musisz dac dupy chrzestnemu

Gość Berenika 25
Najlepiej Biblię obrazkową albo na DVD . Albo książkę dla dzieci w tym wieku przybliżającą Boga(np o jakimś świętym, fajne są o św Franciszku).

Gość Berenika 25
Ups-sorry, pomyliłam z komunią :) Dla dzieci"w tym wieku", to raczej książka się nie przyda z literkami ;)

Gość chrzestna
to smutne ze pamietamy o chrzestnych tylko w czasie sluby/wesela. moja chrzesnica nawet zyczen swiatecznych mi nie wysle, ostatni raz slowo do mnie powiedziala jak miala 16-17 lat. dodam ze niezbyt mile slowo :-). byla wtedy bardzo nabzdyczona, bo przyjechala w odwiedziny a ciotka tylko 300 zl dala !! i glupie dziewcze wystawilo wiadomosc na pupbliczy kanal, ze ciotka myslala ze jej kupe forsy dala, a to sa tylko drobne ciurliki. przyjelam to z politowaniem bioroac pod uwage wiek. przez kolene 10 lat nawet nie pofatygowala sie NIGDY zeby wpasc na chwile do ciotki. teraz dostalam zaproszenie poczta (z racji odleglosci). TO ILE JA MAM DAC ???

Gość hehhehhehehhe
------> litka13 Nie ośmieszaj się!!!! :-) Gromnicę święci się 2 lutego - wtedy jest tak zwane święto Matki Bożej Gromnicznej. Gromnicę zapala się w domu np w czasie gwałtownej burzy... A na chrzciny kupuje się święcę! Patrz tu (sklep z dewocjonaliami sakralnymi): http://e-dewocjonalia.eu/pl/c/Swiece-i-dodatki/11 http://e-dewocjonalia.eu/pl/c/Swiece-gromniczne/190 Google nie jest żadnym autorytetem.

Gość ja bym wcale nie pojechała
nie jestem instytucją charytatywną jaką wybiera się dziś na rodziców chrzestnych,jak ulegacie tego typu manipulacjom rodziców dziecka to potem takie szopki z cyklu -dziecku się nie odmawia-największy manipulacyjny kretynizm,finansować to powinno się własne dzieci, a nie cudze choćby i z najbliższej rodziny,hoduje się takie później postawy roszczeniowe i ocenianie po ilości kasy z cyklu zła chrzestna ,bo za mało dała-żenada ,w ogóle ta cała instytucja chrzestnych to jeden wielki śmiech na sali w dzisiejszych czasach-wybiera się w większości przypadkach bo doić.........

Gość chrzestna
Ja dałam aniołka stroza z dzieckiem na ręku.tzw hande nade.tzn ręcznie robiony na zamówienie.polecam artystke Al'art.szukajcie bloga na intern.ja tak znalazlam