Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w czym problem?

rodzice płacą- w czym macie problem?

Polecane posty

Gość w czym problem?

dlaczego duża część z Was tak najeżdża na osoby, które przyznają się, że rodzice im sponsorują wesele? dlaczego uważacie, że jest to niehonorowe? i oczywiście wypowiadam się jako na niehonorowa. tzn u nas sytuacja była taka, że rodzice chcieli wszystko sfinansować, ale my się nie zgodziliśmy. 2/3 wydatków pokrywamy my. więc praktycznie płacimy za wszystko. krytykujecie z zazdrości? czy jak rodzice chcą kupić mieszkanie/dom swoim dzieciom to też jest to niehonorowe wg Was? zupełnie nie rozumiem Waszej postawy.

Gość Ingelotka
To tylko zazdrość zazdrośinc, że ktos ma wesele gratis i koperty dla siebie, a oni muszą sobie pokrywac sami. Znaczna częśc z kafeterii i tak ma sponsorowane przez rodziców, ale tutaj kłamią, że płącą sami ;]

Ja myślę, że to zazdrość i społeczna presja na bycie samodzielnym i samowystarczalnym. Wśród moich znajomych wszyscy twierdzą, że sami sobie opłacają wesela i mieszkania i dopiero jak jest okazja bardziej szczerze pogadać, to wychodzi, że tu pomogli rodzice,tam pomogli. U wszystkich tak jest,chyba, że ktoś jest z rodzicami skłócony. A jeszcze co do samej idei finansowania ślubu i wesela to przecież kiedyś to było normą. Rodzice płacili za całą uroczystość i zabawę, a Młodzi zbierali prezenty, żeby mieć z czym wejść na nową drogę życia. Całkiem praktyczna tradycja ;)

Zgadzam sie, jezeli rodzice oferuja jakas tam forme pomocy, to czemu nie? Mlodym kazdy grosz sie przydaje..my placimy sami z tego wzgledu,ze organizujemy tylko male przyjecie,ale rodzice dokladaja nam sie do naszej podozy poslubnej do tajlandi, z reszta, swoim dzieciom tez bede chciala w przyszlosci pomoc :)

Gość żal mi tych rodziców
to wy możecie zazdrościć tym co w 100% sobie ślub i wesele sponsorują. Bo widać, że są na tyle samodzielni, że mogą. Wy jedynie co potraficie to doić całe życie kasę od rodziców, narobić dzieci i tych biednych rodziców wykończyć po całości. Znam bardzo wiele takich "dorosłych par" a są to tylko szczyny i kozie bobki czekające aż mamusia czy tatuś coś kopsnie. No jeszcze żeby wam mieszkania kupować :D:D a wśród znajomych oczywiście mówcie, że to WY wzięliście kredyt i to wasze mieszkanie co nie? typowe i polskie.

A mi zal troszke ciebie, poniewaz wrzucasz wszystkich do jednego wora, oceniajac bezpodstawnie, sytuacja kazdej pary mlodej jest inna, a z ciebie wylewa sie typowo polska zolc ;p

Gość quvetta22
jak ktoś bierze ślub w okolicy 30stki będąc już starą rurą z narzeczonym, który ma juz łysine wiekszą niż tatuś "młodej", to nic dziwnego, ze sami płacą w końcu dojrzali ludzie stabilni zawodowo. nie ma się czym szczycić, bo to śmieszne..

Gość quvetta22
i nie każdy ma rodziców z gołą dupą. weźcie to pod uwagę użalając sie nad biednymi wykorzystywanymi rodzicami

Gość ło matkoooooooooooooo
jak rodziców stać na wyprawienie wesela czy kupno mieszkania młodym to co maja obcym dawać? czy pieniądze zapakować w worek i do grobu zabrać ze sobą??

Ło matkooooooooo - dokładnie, według niektórych najlepiej by było, żeby rodzice wyrzucali dzieci z domu w wieku 18 lat, a swoje pieniądze rozdawali obcym na ulicy. No bo jak tak można, dziecku kupić na start mieszkanie, albo zorganizować wesele?! Toż to wstyd i hańba!

Gość Girl Moddelin
Sami kiedyś otrzymali na starcie pomoc, to teraz mają obowiązek przekazać dalej tę "pałeczkę".

My zrobiliśmy wesele w 100% z własnych pieniędzy z prostego powodu - żeby zaprosić kogo chcemy, założyć to co chcemy i zorganiować to po swojemu. Z reguły rodzice, którzy płącą - decydują i to jest główny minus. Wiekszosc naszych znajomych chwalila sie jak to oni sami placą - szydlo wyszlo z worka - rodzice dali im kase na wesela a im bylo wstyd sie przyznac ... Ja nie wiem jak do tego podejsc - mozna brac kase od rodzicow ale powinno sie miec tez jakas swoja kase :/ kolezanka nie miala oporow zeby od wlasnehgo tescia w sb rano wziasc kase na fryzjerke i kosmetyczke, a mamie dala po weselu paragon na 2500 (tak dobrze widzicie - dwa tysiace 500 zł1) na kiomplet biżuterii, zeby jej oddala kase ...... to dopiero żenada

uważam że bardziej honorowe jest przyjęcie pieniędzy które specjalnie na dany cel odkładali niż odmowa z jakiś dziwnych powodów "bo nie wypada". mam sprawić rodzicom przykrość i odmówić jak widzę ze specjalnie odkładają. gdyby sobie od ust odejmowali to bym się za nic nie zgodziła, ale skoro ich stać to czemu mam odmówić im przyjemności pomocy mi. jak oni będą potrzebować mojej pomocy to z całą pewnością im pomogę.

Gość klaudia1617
ja tam nie widze problemu, u mnie w rodzinie jest tak ze rodzice zawsze wyprawiaja wesela dzieciom, oczywiscie gdyby nie bylo ich na to stac to napewno by sie nie "wyprówali" zeby tylko wyprawic weselicho, kredyty jakies itd. ALe jak kogos stac to czemu nie maja rodzice placic za to? jezeli chca. rodzice zyja takimi sprawami dla moich to normalne jest ze chca nam wyprawic wesele itd.

blankini - no widzisz, a mi rodzice nie narzucają niczego. nielubiewymyslacpseudonimow - dobrze prawisz, mam to samo podejście. Gdyby ich nie było stać, to zwyczajnie bym odmówiła. Ale skoro sami chcą i ich stać, to mam się z nimi kłócić, zerwać kontakt czy co?

Gość Miki 1221
ja nie widze problemu w tym ze rodzice(oczywiscie jesli ich stac) zeby placili za wesele.My za swoje bedziemy sami placic ( poniewaz rodzice mojego nie beda placic, wiec postanowilam nie brac zadncyh pienedzy od moich rodzicow) a po drugie nie mamy problemu w uskladniu tej sumy na wesele.