Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamalejmiminki

Pytanie do mam małych dzieci

Polecane posty

Gość mamamalejmiminki

Kobiety, poradźcie mi, bo już nie wiem co robić. Moja córka ma 2 lata i 3 mies. Od początku myjemy jej zęby 2 razy dziennie a ona do tej pory nie potrafi wypluć zawartości ust podczas mycia tylko wszystko połyka. Ja jej mówię WYPLUJ a ona połyka i udaje, że pluje. Oglądałam ostatnio w jakimś programie o dzieciach, że pasty do zębów, nawet te specjalne dla dzieci, są trujące w jakimś stopniu i nie chcę dzieciaka zatruwać tylko nauczyć wreszcie pluć :-) Mała jest bardzo rozumna, a tego nie potrafi pojąć.

Gość mama dwóch dziewczynek
moja ma 2 latka i miesiąc i pluje niby, ale też trochę połyka... rozmawiałam z koleżanką-dentystką i ona mówi, że takie ilości są całkowicie bezpieczne, nawet zjedzenie pasty nie zaszkodzi/ze szczoteczki oczywiście/

Gość 54356436
widać nie jest bardzo rozumna skoro nie potrafi załapać co to znaczy wypluj

Gość aniazkalisza
Moja córka ma tak samo. Myjemy zęby, ja mówie "teraz wypluj" a ona szybko łyk i pluje powietrzem :)

Gość ja pierdziuuuuu
wszystkim matka wydaje sie ze ich dzieci sa rozumne ale skoro nie rozumie takiej prostej rzeczy to sory ale tepe masz dziecko, pies by nawet zrozumial :o

Gość lajcikt
Przecież 2 letnie dziecko nie musi Ci na zawołanie umieć pluć !!! Autorko, za dużo trochę wymagasz. Myślisz, że wszystko, co sobie zażyczysz, to dziecko pojmie, bo tak chcesz ? Moje dziecko ma prawie 3 lata i też jakoś wcale nie umie tej pasty pluć.

Gość kikutmyszy.
ja pierdziuuuuu twoja matula do dzisiaj jest w błedzie. nawet pies to rozumie :D

Gość masz jeszcze
naprawdę jakieś tępe to dziecko. Ale co zrobić, geny ;)

Gość enoon
Dziecko w wieku 0-7 lat jest istotą głównie naśladującą, jeśli chcesz aby coś robiło w określony sposób to jedyne co możesz zrobić to jak najczęściej to właśnie robić na jego oczach lub razem z nim. Powyżej 7 lat ta metoda nie będzie już skuteczna. Dopóki się jednak nie nauczy tego, kup mu pastę bez zawartości fluorków, ponieważ to one właśnie w paście są szkodliwe. W marketach trudno je znaleźć ale na allegro bez problemu kupisz.

Gość nie ciumkająca
moje dziecko tez jest w wieku dziecka autorki i to sami. polknie i udaje, ze pluje. Daj jej czas. My myjemy zelem zurawinowym z ziai i nie jest on szkodliwy

Gość hmm....hmm...
nie martw się, u dzieci w tym wieku to chyba jeszcze raczej normalne. Ja myję żeby z moimi dziecmi i one mnie nasladują. Z tym, że teraz mycie zębów to więcej plucia, mniej mycia, bo okazuje się, że plucie to fantastyczna sprawa

Gość rhr4jw5
okolo 3 lat dziecko umie wypluc, a teraz sa takie pasty, ze spokojnie moze zjesc ze szczoteczki, i nic nie bedzie

Gość sfgsgsfg
Od czasu gdy się naczytałam o PEG i innych trujacych składnikach, myję 3-latce zęby tylko mokra szczoteczką. Po prostu nie wiem co innego robić. Jestem na siebie wściekła bo w drugim roku życia pozwalałam polykać pastę, której producent zapewniał że to nie zaszkodzi a w skladzie tej pasty jets barzdo dużo PEG (SLS i czegoś jeszcze).

Gość lajcikt
Przesadzacie z tą paniką o szkodliwości past. Przecież dziecko Ci tego nie zje tyle, żeby to łykać kilogramami, tylko najwyżej trochę łyknie. W wychowaniu dziecka nie można się tak cackać ze wszystkim.

Gość lajcikt
Za dużo grzebiecie w tym necie i za dużo czytacie. Po prostu kupcie pastę dostosowaną do wieku i myjcie nią zęby dzieciom, bez wgłębiania się w każdą pierdołę.

Gość U nas sprawdziło się przy 3
To prawda. Jedyne co możesz zrobić to wymyślić jakiś prosty system nagród. Weź kawałek brystolu, zrób linijką tabelkę np. z 5-7 okienkami na rząd, powieś w łazience poza zasięgiem dziecka i po każdym wypluciu maluj w jednym okienku jakieś kolorowe kółeczko, albo kwiatuszka, serduszko, cokolwiek, albo naklejaj nalepkę. Jak dziecko uzbiera 5-7 takich odznaczeń za pięć lub siedem wypluć pasty, to dostaje coś w nagrodę (najlepiej coś co lubi, np Kinderka, albo kolorowankę - coś taniego z czego będzie zadowolone i do zdobycia czego będzie chciało dążyć). Oczywiście cel tabelki musi być dziecku znany i musi rozumieć co dostanie i co musi zrobić, żeby dostać tą nagrodę. Powodzenia! Tabelki zawsze działają. :) To samo można zrobić z pustym dużym słoikiem wrzucając do niego kolorowe kulki. Jak się uzbiera 5-7, wtedy nagroda. :) Dziecko musi widzieć swój postęp, więc tabelka lub słoik muszą być w widocznym miejscu, ale poza zasięgiem dziecka, żeby nie oszukiwało i nie nabijało sobie dodatkowych punktów. Jak nie umie w ogóle pluć, nawet nie pastą, a ogólnie wodą, śliną, jedzeniem, to musisz mu pokazać, np. ćwicząc z wodą i myjąc razem zęby.

Gość enoon
To z tą szkodliwością to nie jest przesada. Odnalazłem kiedyś dane na temat badań nad szkodliwością fluorków prowadzonych przez jeden z Katowickich uniwersyteckich ośrodków naukowych. Były tam podane ilości fluorków po których człowiek ma 50% szans na przeżycie. Porównałem to z ilością w tubce pasty i wyszło że wystarczy dwie duże tubki.

Gość enoon
Ten sposób z nagrodami jest może dobry w celu osiągnięcia doraźnych skutków, na dłuższą metę ma jednak swoją ciemną stronę. Dziecko szybko zauważy że robiąc cokolwiek może przy okazji osiągnąć jakąś nagrodę i z czasem będzie chciało robić coraz mniej rzeczy bez domagania się czegoś w zamian.

Gość U nas sprawdziło się przy 3
Ale rodzic niczego wielkiego na tym nie traci, bo takie drobiazgi są tanie i zazwyczaj kupuje je i daje dziecku bez okazji, więc i tak na to samo wychodzi. A tak, może dzięki temu coś zyskać i zamiast dawać takie rzeczy za nic, może zrobić z nich nagrody. :) Proste.

Gość enoon
Jest duża różnica kiedy dziecko obdarowujesz bez jakiegoś powodu, niż kiedy kupujesz jego zachowania.