Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a co tacy szczęśliwi

Obowiązki doowe ośmiolatka. Pomożecie?

Polecane posty

Gość a co tacy szczęśliwi

Jakimi rzeczami w domu może zająć się ośmiolatek jeszcze? Mi do głowy przyszło: -ładowanie zmywarki -ścieranie kurzu -podlewanie kwiatów -sprzątanie swojego pokoju Coś jeszcze? Jak myślicie?

Gość Izkaaaaaaaaaaaaaa
wynoszenie smieci jeszcze, mysle ze dla 8 latka to wystarczy

Gość xgmtk
Może moim zdaniem robić prawie wszystko. Oczywiście nie na raz, ale nie traktuj 8-latka jak dzidziusia - im szybciej nauczy się robić wokół siebie, tym lepiej dla niego. Na pewno powinien sam sprzątać swój pokój, a inne rzeczy niech robi zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem. ;)

Gość Nastia Janowa
Jak ośmiolatka musiałam: sprzatać w pokoju wycierac kurze, robic sobie sniadanie do szkoly odkurzac zmywac naczynia po kolacji (brat zmywal po sniadaniu)

Gość Nastia Janowa
potem im blizej konca podstawowki tym wiecej: mycie okien, wiexszanie firana, chodzenie do sklepu, zmywanie podlog, robienie obiadów (ziemniaki mialam obowiazek obierac juz w 4klasie)

Gość Nastia Janowa
Proponowałabym byś nauczyła go zmywać naczynia i to dobrze zmywać, bo jak w życiu nie będzie miał zmywarki to nie bezie wiedzial jak to się robi, a wtedy dziewczynie ręce opadną.

Takie rzeczy to dzieci robią od 4 roku życia, a ty dopiero wprowadzasz obowiązki dla dziecka jak ma 8 lat? Świetna z ciebie matka...8 latek to powinien sobie robić sam kanapki od dawna, nie mówiąc już przy pomaganiu przy robieniu obiadu, szybko się nauczy sam gotować.

Gość lili007
Oj to ja chyba z innego świata jestem. Moja córka będzie miała 8 lat w sierpniu, a jej obowiązkami są: odrobienie lekcji i porządek w swoim pokoju, w zabawkach - przecież to jeszcze dziecko...

no najwyraźniej nie. Ma umieć gotować, sprzątać, zmywać...zaraz będą od przedszkolaków pracy zarobkowej oczekiwać :D

Gość bejca8925
Odrabienie lekcji, sprzatanie pokoju (odkładanie zabawek), wkładanie brudnych ubrań do kosza. Ew. opieka nad własnym zwierzakiem, jeśli posiada. Na resztę przyjdzie pora, bo to jeszcze dziecko.

Gość ZawszeCiekawaaa
Wg mnie dziecko w tym wieku powinno przede wszystkim sprzątać swój pokój. Nie oczekujcie od dzieci że mając 8 lat będą wam gotować obiadki! Owszem można uczyć jakichs podstaw typu wznoszenie śmieci, scieranie kurzu czy wkładanie naczyń do zmywarki. Owszem może uczyć sie gotować ale robcie to razem. Np ty kroisz marchew a on ogórki no ale bez przesady!