Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojonnny

ciaza bez wytrysku w czasie okresu?

Polecane posty

Gość zaniepokojonnny

czy w pierszy dzien okresu mozna zajsc w ciaze. Dodam ze nie bylo wytrysku w slodku a czlonek byl w srodku doslownie minute. Jak myslicie jest jakies ryzyko

Gość mareyk
0.001 %

Gość zaniepokojonnny
dziekuje za odpowiedz mam nadzieje ze masz racje. Przyznaje to byla zupelna glupota ze dalem sie na to wogule namowic i teraz sie stresowac. Mam nadzieje ze wszystko sie skonczy dobrze :(

Gość dr Magdalena Tłaczała
zaniepokojonnny, ryzyko zajścia w ciążę jest zawsze, czasem większe, czasem mniejsze, ale jest. Nawet przy jednym wejściu i wyjściu można zostawić swój plemnik w pochwie partnerki, który przedostanie się do komórki jajowej. A wynika to z tego, że w płynie ejakulacyjnym zawarte są plemniki. Należy o tym pamiętać i uważać. Pozdrawiam, dr Magdalena Tłaczała.

Gość zaniepokojonnny
ale czytalem ze te plemniki nie u kazdego sa a jezeli sa to moga byc uposledzone wiec jak to jest w koncu pani doktor

Powiem Ci tak: w moim gabinecie wydarzały się naprawdę różne "cuda". Nie jestem upoważniona do takich opowiadań, ale mogę powiedzieć, że były i takie przypadki, dlatego Cię ostrzegam. Lepiej poleć swojej dziewczynie zrobić test ciążowy i wtedy się na 100 % upewnicie. Pozdrawiam, dr Magdalena Tłaczała

Gość zaniepokojonnny
a moze jeszcze pani dodac jak duzo takich cudow pani widziala? Mam nadzieje ze to byly pojedyncze przypadki :(

Albo przypomnij sobie dzień jak wróciłeś do domu i w korytarzu stały twoje ciepłe kapcie :) Jak dobrze pokombinujesz to się dowiesz jak zaszła :D

Niestety nie mogę ujawniać przypadków z mojej pracy, jest to tajemnica lekarska. Pozdrawiam, dr Magdalena Tłaczała.

Gość rgtjhtyjuk
najnowsze badania wykazuje, ze w prejekalucia sa zdolne do zaplodnienia plemniki tu raczej wieksze znaczenie ma to, ze byl to pierwszy dzien okresu, bo zeby w 5. dniu okresu doszlo do owulacji to musialby to chyba byc jakis cykl stymulowany, bo troche czasu zajmuje pecherzykowi urosniecie do takich rozmiarow, zeby mogl peknac

Gość rgtjhtyjuk
" Niestety nie mogę ujawniać przypadków z mojej pracy, jest to tajemnica lekarska." Taki z Ciebie lekarz jak ze mnie baletnica. :D Tajemnica lekarska polega na tym, ze nie mozna powiedziec, ze Jan Kowalski ma stulejke. Ale mozna mowic ilu sie mialo pacjentow ze stulejka oraz ze stulejka sie zdarza. 🖐️

w czasie okresu nie! - nie ma takiej mozliwosci, chyba ze mowa o krawieniu srodcyklicznym ktory czesto z okresem jest mylony bo niczym sie od niego nie rozni(nie rozni sie obfitoscia np), dziewczyny ktore sie obserwuja wiedza o czym mowie

Gość zaniepokojonnny
czyli uwazasz rgtjhtyjuk ze nie ma mozliwosci? dzieki za twoja odpowiedz i jeszcze jedno ile w koncu moza zyc plemniki bo tutaj tez ciezko o jednoznaczna odpowiedz

Gość akima?
heheheh z niej dr jak ze mnie zakonnica :D:D:D

Gość zaniepokojonnny
nie wiem raczej to jest okres bo 27 bylo slabe krwawienie 28 i 29 mocno a dzisiaj 30 slabo. Maravilha a czy po obserwacji temperatury mozna okreslic czy to okres czy krwawienie srodcykliczne? jezeli byloby to krwawienie srodcykliczne to jaka bylaby temperatura?

Gość rgtjhtyjuk
"Maravilha a czy po obserwacji temperatury mozna okreslic czy to okres czy krwawienie srodcykliczne? jezeli byloby to krwawienie srodcykliczne to jaka bylaby temperatura?" Można by jeśli dziewczyna mierzyłaby temperaturę co najmniej od początku cyklu, codziennie od razu po przebudzeniu, nie wstając z łóżka. A możliwe, że bez kilkumiesięcznych obserwacji w ogóle nie byłaby w stanie tego zrobić. Nie ma czegoś takiego jak jedna uniwersalna temperatura dla wszystkich. Plemniki w sprzyjających warunkach mogą przeżyć do 7 dni, ale miesiączkujące drogi rodne to nie są sprzyjające warunki.

dlugosc zycia plemnika jest zalezna od warunkow jakie panuja w pochwie, w dniach nieplodnych czy mniej plodnych gdzie sluz u kobiety jest bialy, gesty, zasadowy plemnik ginie praktycznie odrazu - po to on jest by zabic plemniki w dniach plodnych, gdzie sluz staje sie wodnisty, rozciagliwy, sliski, przezroczysty plemnik zyje srednio 72godziny

Gość zaniepokojonnny
no wiec w drogach rodnych w trakcie okresu ile moga przetrwac najwieksi twardziele.? jeszcze jedno czy jezeli dochodzi do zaplodnienia to temperatura wzrasta? jezeli tak to do jakich mniej wiecej wartosci i po jakim czasie mozna to zaobserwowac?

Gość podnosimythrjy
podnosimy fthh

oczywiscie ze tak, aby mowic o krwawieniu okresowym trzeba zaobserwowac conajmniej 3 wyzsze temperatury poprzedzajace krwawienie. Jezeli mowa o krwawieniu srodcyklicznym wtedy caly cykl jest jednopoziomowy, bez skoku, bez wyzszych temperatur, bez owulacji - w trakcie krwawienia srodcyklicznego czesto wystepuje owulacja, czasem zaraz po krwawieniu - dlatego wiele osob mylnie mowi ze zaszlo w ciaze w czasie okresu

Gość zaniepokojonnny
dzieki maravilha a jeszcze powiedz mi o tej temperaturze jezeli wogule da sie to w jakas regule. jaka ona powinna byc przy tym krwawieniu srodcyklicznym jaka podczas okresu a jaka jezeli dochodzi do zaplodnienia?

Gość rgtjhtyjuk
"czy jezeli dochodzi do zaplodnienia to temperatura wzrasta? jezeli tak to do jakich mniej wiecej wartosci i po jakim czasie mozna to zaobserwowac?" Po temperaturze można ciążę rozpoznać najwcześniej w terminie spodziewanej miesiączki.

Gość rgtjhtyjuk
Chłopaku, daruj sobie mierzenie temperatury, bo jednorazowy pomiar nic nie daje.

Gość podnosimythrjy
jhtyjtk

Gość rgtjhtyjuk
Nic. Temperatura (w skrócie pisząc) w czasie dni płodnych jest wyższa niż w pierwszej połowie cyklu i taka się utrzymuje aż do momentu przedmiesiączkowego, kiedy spada jeśli nie doszło do zapłodnienia. Jeśli doszło to utrzymuje się na podwyższonym poziomie. Ale to nie jest tak, że jest ustalona temperatura dla wszystkich. Ja na przykład mam generalnie niższą temperaturę ciała niż "ustawowe" 36,6. Liczy się wzrost temperatury w stosunku do tego co było wcześniej. I oczywiście dziewczyna mierzy temperaturę albo w ustach albo w pochwie albo w odbycie i zawsze w tym samym miejscu?

Gość zaniepokojonnny
a czy fakt ze przed calym tym zajsciem dziewczyna brala luteine na wywolanie okresu ma jakies znaczenie? Maravihla odpowiedz :(

to zalezy o jakiej regule mowimy np w metodzie Rotzera wyglada to tak, mierzysz temperature od poczatku cyklu, nanosisz na wykres, zaznaczasz 6 nizszych temp (najwyzsza z 6 nizszych to Twoja linia podstawowa) poprzedzajace 4 wyzsze - 3cia wyzsza powinna byc o 2 stopnie wyzsza niz linia podstawowa 6sciu nizszych temperatur - to troche skomplikowane :P - sprawdz sobie jak to wyglada na moim starym juz wykresie : http://www.skarbmamy.pl/NPR-wykres-cyklu?wpage=1 o o dokladnie widac tam faze nizszych i faze wyzszych temperatur Jezeli caly cykl utrzymywal by sie na 1dnym poziomie - temperatury bez skoku i pojawilo by sie krwawienie wtedy mowimy o krwawieniu srodcyklicznym

a te temperatury o jakich piszesz nic mi nie mowia bo nie mam pojecia jakie byly na poczatku..

Gość zaniepokojonnny
kurcze to niefajnie :( nie wiem czy to cos pomaga ale przez 2 miesiace nie miala okresu od listopada i teraz od 16 do 26 stycznia brala luteine na wywolanie okresu czy to ma znacznie :(?

Gość rgtjhtyjuk
Ma znaczenie, bo progesteron, który brała (luteina) blokuje rozwój pęcherzyka. W 4 dni pęcherzyk się nie rozwinie na tyle, żeby pęknąć. W ciąży nie będzie. Daj już spokój.