Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona20130131

WYNIKI BADANIA KRWI! POMOCY

Polecane posty

Gość zagubiona20130131

Witam. Chciałam prosić Was o pomoc. Ostatnio czuję się bardzo osłabiona.Dostałam wczoraj wyniki krwi.Czy ktoś mógłby na nie zerknąć ?Oczywiście, umówiłam się z nimi do lekarza, ale to chwilę potrwa. Tak więc jeśli jest tu jakiś medyk, byłabym wdzięczna za pomoc. ( najbardziej mnie dziwią te gran. kwasochłonne, bo w porównaniu do normy są zdecydowanie za niskie) Nazwa wynikuWartośćJednostka leukocyty 8,32tys/l erytrocyty 4,8mln/l hemoglobina 11,62g/dl hematokryt 36,92% MCV 76,92fl80 - 99 MCH 24,22pg27 - 35 MCHC 31,4g/dl płytki krwi 389tys/l RDW-CV 16,41% PDW 11,9fl MPV 10,6fl P-LCR 28,7% neutrofile % 65,6% limfocyty % 29,1% monocyty % 4,3% gran. kwasochłonne % 0,52 bazofile % 0,5% neutrofile # 5,46tys/l limfocyty # 2,42tys/l monocyty # 0,36tys/l gran. kwasochłonne # 0,042tys/l bazofile # 0,04tys/l

Gość hulla hoop
zrób TSH może coś z tarczycą nie tak

jesli obniżone mcv, hematokryt, mch i mchc świadczą o chorobie tarczycy to sie zgodze, ze to jej wina, ale niestety te parametry obnizają sie najczęścije z powodu pojawiających sie niedoborów zelaza, hgb też jest albo poza normą, bo nie wiem jakie ma normy autorka, albo na dolnej granicy, czasem hgb jest z normą 11.50, ale najczęściej 12.00,a autorka ma 11.62 oraz podwyższone rdw, które świadczy o anemii z niedoboru żelaza wyniki jak byk wskazujące na anemię, a wy tu o tarczycy

ależ oczywiscie, ze nie zaszkodzi, tylko z tych wyników, które przedstawiła wynika coś ewidentnego a osłabienie występuję z powodu anemii, nie jest to wielka anemia, ale jej zaczątek i tak u autorki może się objawiać, właśnie osłabieniem

Gość lekarz pierwszego kontaktu...
Gołym okiem widać że masz pasożyty. Zbadaj się pod tym katem.

no i czy autorkę np. nie boli żołądek, brzuch ogólnie, jakies zaparcia bądź biegunki czy się nie zdarzają ale to powinien ustalić lekarz, a nie zawsze ustala, zazwyczaj wogóle o to nie pyta, a anemia się pogłębia

Gość zainteresowana tmetay
a co ma do anemii żołądek?czy wzdęcia zaparcia to efekt anemii?

Gość niestety, ale przy anemii
zaparcia to jak najbardziej normalny objaw między innymi dlatego np. ciężarne tak cierpią na zaparcia

krwawienia z żołądka lub jelit, guz żołądka, wrzody itd, wtedy jest anemia, bo dziwna jest u dorosłej zdrowej kobiety anemia, ale są wyjątki