Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Betty259

Doradzcie

Polecane posty

Gość Betty259

Co wybrać? Iść na studia - zaocznie, zrobić studium - technik farmaceuta, czy zrobić kurs opiekuna osoby starszej wyjechać i szukać szczęścia za granicą ? Mam córkę, do ukończenia szkoły średniej pomagają mi rodzice, sama wszystkie oszczędności wpłacam na konto, mam prawo jazdy. Co się opłaca robić w tych czasach żeby nie zostać na lodzie? Po skończeniu szkoły średniej chce iść do pracy żeby dokładać się rachunków itp. Ale też nie chce całe życie mieszkać u rodziców eh..

Gość Betty259
Jakbyś umiał/a czytać to byś wiedział/a że problemem nie jest dziecko tylko wybór szkoły. Chyba gdybym nie miała córki to i tak bym myślała co zrobić, jaka szkole wybrać żeby w przyszłości nie zasilić kręgu bezrobotnych :-|

Gość Subiektywne zdanie
Autorko:0 Ja bym poszedł ta technikę farmacji. po jej ukończeniu możesz normalnie pracować w aptece, tyle, ze na dyżurze musi być jeszcze co najmniej jedna osoba, która ma mgr i chyba nie możesz robić chyba jakichś leków. Ale za to trwa dwa lata. Zarobki słyszałem nie najgorsze. Tyle, ze ja już skończyłem studia i tak bym tego nie wybrał bo jestem facetem i sprzedaż czopków mnie nie satysfakcjonuje;/ Młoda jesteś, wiec dodam tylko tyle, to jest rada, decyzja należy do Ciebie:)

Gość Betty259
Czyli nikt poważny się nie wypowie? :-|

Gość Subiektywne zdanie
A co ci daje technik farmacji to poczytaj, bo ja to napisałem, co zasłyszałem:)

Gość Subiektywne zdanie
mam nadzieję, ze idziesz tam, nie dlatego, ze praca, ale tez Cie to interesuje, bo inaczej to się zamęczysz tylko;/

Gość Betty259
Dziękuję za Twoja odpowiedź. No właśnie najbardziej przemawia do mnie ten technik moja pani w aptece sama ma technika rozmawiałam z nia nieraz na ten temat i przekonuje mnie do tej szkoły . I tak myślę czy nie zrobić najpierw tego technika, zrobić staż - po prostu mieć już coś i wybrać się na studia . Tylko czy w tych czasach to nie jest wywalanie kasy w błoto? Znam osoby po studiach - bezrobotne. A znam też takich którzy ledwo zdali maturę wyjechali za granicę i żyją jak chcą.

Gość Betty259
Tak, interesuje mnie to właśnie bardzo tylko trochę się boję bo jak czytam o zarobkach no to ludzie trochę straszą że małe no i że dużo jest techników.

Kochana nie przejmuj się komentarzami z podtekstami - niektórzy zatyrzymali się na rozwoju psa kundelka:) a każdym razie jako osba z mgr i dwoma podyplomowymi ODRADZAM CI STUDIA:) Najlepiej zrobisz, jeśli zdecydujesz się na technika farmacji- od razu masz niezła prace w dobry i zawsze cenionym fachu:) Ja pomimo prawie 3 lat studiowania i tak pracuję na zastępstwo i to oczywiście nie w swoim zawodzie. Pomysl tez o zawodzie asystentki stomatologicznej lub higienistki:) Tez bardzo na czasie:) cudownie, że jestes mamą i wychowujesz córeczkę:) Tylko pozazdrościć dojrzałości A praca zagranicą? Byłam w wakcje, we Włoszech- opieka nad osobami starszymi to makabra-trzeba to lubieć....

Gość Subiektywne zdanie
Betty259 jak zależy Ci na pracy w jakimś zawodzie konkretnym w miarę szybko, to tylko ten technik. w życiu różnie się układa, ale tak naprawdę to z tymi studiami różnie bywa. idąc na konkretne warto mieć jakiś plan co po nich. Wiadomo plan może nie wypalić, ale nie powinno się iść na studia , żeby sobie pójść. w dzisiejszych czasach dyplom o niczym nie świadczy. jak chodzi o studia to na pewno odpadają te wszystkie humany, najlepiej techniczny, ale po nich też teraz ciężko o prace. pewnie, ze lepiej wyjechać, ale nie wszyscy mogą wyjechać;/ ale taki kurs zawsze zrobisz, a poza tym jak będziesz mieć technika, zarobki mniejsze niż mgr, ale studia to jednak też zabierają czas i pieniądze,a ty już masz komu go poświęcać:) Ja muszę mykać, obowiązki, powodzenia

Gość Subiektywne zdanie
Betty259 jeszcze jedno, nie każdy kto wyjechał odnosi sukces,. Co czwarty Polak na ulicach Londynu to bezdomny. Po prostu wstyd im wrócić i przyznać się do porażki. Żaden zawód nie gwarantuje pracy. A w Polsce i tak zarobki są marne. Nawet jak masz robotę, to dużo ludzi robi na śmieciowych za 1300 zl/mies

Gość Ajjaoilku
To ja Betty259 . Chciałam zaczernic nicka ale jakiś tłuk mnie uprzedził. Myślę o tym techniku bo to tylko 2 lata i można już znaleść pracę w zawodzie a studia trwają 5 lat i kosztują dużo więcej a pracy nie gwarantują . Co do wyjazdu jako opiekunka myślę że mam w sobie sporo empatii i zrozumienia nie jest to mój wymarzony zawód ale w tych czasach chyba trzeba brać co dają żeby mieć cokolwiek. Chciałabym pracować w aptece, interesuje mnie to

Gość haniulaaa
Aniolku85, nie obrazaj kundelkow, niektorzy zatrzymali sie na rozwoju dzdzownicy, kompletnie nie mysla:) Tez obstawiam technike farmacji. To b intratna dziedzina. Nie tylko mozesz pracowac w aptece, ale takze jako przedstawiciel handlowy (moi znajomi zarabiaja niezle kokosy). Na studia mozesz isc zawsze, a fach po dwoch latach bedziesz miala w kieszeni :)

Gość Ajjaoilku
No właśnie też tak przemawia do mnie najbardziej to że to tylko 2 lata a już ma się zawód, w dodatku taki który by mi pasował . A w razie poczucia niespełnienia zawsze można później iść na studia- na pewno jakiś medyczny kierunek bo interesują mnie te sprawy :) pani z mojej apteki ma właśnie technika i teraz robi zaocznie fizjoterapie. Może pójdę w jej ślady :)