Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość woda z mózgu

ciąża a plomby z amalgamatu

Polecane posty

Gość woda z mózgu

jestem w początkowych tygodniacg ciąży i wyczytałam, że plomby amalgamatowe (te czarne) są szkodliwe bo uwalniają rtęć. czy Wy miałyście takie plomby będąc w ciąży? nie wiem czy teraz je wymieniać czy jak...

Gość pytajaca81
ja mam 1

Gość Heid
Na pewno nie wymieniaj teraz. Nie ma bezpiecznej metody na ich usunięcie. Poczekaj jak urodzisz i przestaniesz karmić.

Gość katherinaa6589
nie mozesz ich teraz wymienić!! te plomby uwalniają amalgamat najwiecej przy zakladaniu i przy wymianie, i troche na początku użytkowania, potem to już naprawde bardzo minimalne ilości i nieszkodliwe. I nawet gdybys sie uparła to i tak żaden mądry lekaż ci ich nie wymieni jak bedzie wiedział że jestes w ciąży.

Gość katherinaa6589
*uwalniają rtęć, nie amalgamat :)

Gość woda z mózgu
kurwaaaaa a przed ciążą byłam u dentysty zrobić porządek z zębami i wsadziłam sobie teą amalgamat bo to w 8 było więc i tak nie widać :O nie byłam świadoma zagrożenia :O dlaczego lekarze o tym nie informują? :O mam teraz w sumie 6 takich plomb (4 jeszcze z czasów dzieciństwa) myslicie, że stanowią one realne zagrożenie?

Gość nie dygaj tak
;)

Gość Heid
Trudno powiedzieć. Niby jest tak, że rtęć wypłukuje się z tych plomb i odkłada gdzieś w organach. Trudno stwierdzić, jak bardzo jest to szkodliwe. Nie zawracaj sobie teraz tym głowy. Nasze matki miały "pełne zęby" amalgamatu i jakoś dzieci rodziły się zdrowe.

Gość woda z mózgu
czy któraś z Was miała kilka takich plomb i ma w 100% zdrowe dzieci? czy wszystkie macie białe plomby? nie daruję sobie tego...

Zgodnie z prawem Rebla, które obowiązuje, można mieć 7 wypełnień amalgamatowych średniej wielkości. Jedno wypełnienie uwalnia ok 10% dopuszczalnego stężenia na dzień, czyli 7- 70% i masz 30% "zapasu". Więc spokojnie ;) Na pewno nie wolno wymieniać amalgamatów w trakcie ciąży bo właśnie w czasie wymiany uwalniane są największe ilości rtęci. Ale bez paniki. Nieraz istnieje konieczność wymiany amalgamatu, wtedy też się to robi, ale tylko w sytuacjach absolutnej i bezwzględnej konieczności.

Gość nigdy o tym nie slyszalam
to dla mnie nowość jakas

Gość boze jak można mieć
plomby amalgamatowe :o na dentyste i porzadną plombe cie nie stać ??

Gość dfhghgfhgf
normalnie wielu ludzi ma takie z czasow kiedy innych jeszcze nie bylo poza tym ja np. mam takie ale tylko w dalekich zebach wiec ich nie widac (chyba ze sie bardzo rozdziawie) ale nie wiedzialam ze moga byc szkodliwe :O ps. tak, wyobraz sobie ze nie wszyscy sraja kasa 🖐️

Gość pozatym te amalgatowe
sa trwalsze niz te "biale"

Gość gość
Nie każdego stać na białą plombę ....