Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mama...

Pytania o alergie

Polecane posty

Gość zmartwiona mama...

Witam Moja coreczka ma alergie i teraz jestem na etapie sprawdzania na co ma. Ma krostki na ciele i wysuszona skore na raczkach i nozkach. Miala tez bardzo czerwone policzki i suche, a takze na brodzie. Kapie ja Oilatium. Czy po nim dodaktowo nawlizac skore oliwka? Smaruje ja natluszczajaca mascia. Czy krem Emolium stosuje sie na cale cialo? Jak dlugo trzeba czekac az alergia ustapi? Czy jak po 48 godzinach sie nie poprawia, to znaczy, ze trzeba dalej szukac alergenu? W ciagu ile czasu od sporzycia pokarmu nalezy czekac na uaktywnienie sie alergii? Jak rozroznic skaze bialkowa od alergi pokarmowej? Czy jesli plamy na buzi zniknely, skora jest nawlizona, ale na ciele dalej jeszcze troszke sa krostki i suche plamy - w kilku miejscach, to czy juz moge jej wprowadzac kolejne rzeczy, czy czekac az to wszystko ze skory zniknie? Dzieki bardzo za odp.

Gość sztuczne cycki
idź do allergologa i zrób testy z krwi - to akurat najlepsza pora bo nic nie pyli - ani trawy ani drzewa. i najprostsze pytanie - w czym pierzesz pościel dziecka i jego ubranka? malucha często uczula proszek w którym prałaś ciuchy i poszewki aha - testy nie zawsze wychodzą, musisz obserwować malucha :)

Gość hmm....hmm...
nie używaj oliwki. My emolium smarowaliśmy całe ciałko, na zmianę z masciami robionymi. teraz emoluim jest tylko do buzi, a do reszty ciała mamy maści robione, które akurat na nasze dziecko działają najlepije

Gość zmartwiona mama....
zmienilam malej proszek i to nic nie dalo... a z tego co wiem, to tak malym dzieciom nie robi sie testow, bo sa niewiarygodne

Gość zmartwiona mama....
zapomnialam napisac, ze coreczka ma 4 miesiace prosze o odp.

Gość nie wiem co myśleć............
z tego co wiem, to reakcje alergicze ustępują ok. 1 m-ca. Jeśli wprowadzasz do diety coś nowego powinnaś oczywiście każdy produkt pojedynczo. Po pierwszym razie może nie wystąpić reakcja, natomiast po drugim już powinna. Masz rację nie robi się testów takim maluchom.

jesli podejrzewasz skaze białkową, odstaw produkty mleczna myślę, że na ok. miesiąc i po tym okresie spróbuj jeszcze raz.

dla takiego malucha chyba nic więcej właściwie zrobić nie możesz. Głowa do góry, będzie dobrze. Najważniejsze to uwaga i odpowiednia pielęgnacja

Gość zmartwiona mama....
prosze o odp

Gość lady bronka
zmiany skórne po odstawieniu alergenu znikają po około 3 tygodniach, czasami szybciej, czasami jeszcze później. ja na początku smarowałam córke oilatum, potem emolium, ale te kosmetyki były za słabe. w końcu trafiłam na balsam a-derma exomega i w końcu doszłam ze skórą małej do ładu. podawałam jej tez probiotyk latopic dla dzieci z alergią pokarmową i azs. na jego stronie jest sporo informacji, warto przejrzeć www.latopic.pl. jeśli wprowadzasz nowości dziecku rób to powoli, jeśli po tygodniu dziecko nie ma zmian skórnych, wprowadzaj następny. jesli uczuli czekaj az wszystkie zmiany znikną. moja córka miała skaze białkową, azs, poza tym była i jest uczulona nadal na kilka innych rzeczy, np. banany, białko jajka kurzego, truskawki, maliny. na uaktywnienie alergii czasami nie trzeba czekać, bo krostki pojawiają się bardzo szybko. na te suche plamy, które zostały spróbuj bapanthen albo alantan, mnie tak zaleciła alergolog i pomogło.

Witam, Wskazana jest wizyta u specjalisty alergologa oraz wykonanie diagnostyki alergologicznej. Lekarz po zbadaniu i zdiagnozowaniu wskaże Pani prawidłową dietę, leczenie i pielęgnację u dziecka. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska