Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalalallal1111

nuvaring czy prezerwatywa?

Polecane posty

Gość lalalalallal1111

od 4 miesiecy stosuje nuvaring, mam ciagle opuchniete piersi, po za tym wszytsko jest dobrze. Ale zastanawiam się czy nie zrezygnować z hormonów ponieważ jestem jeszcze młoda, a to szkodzi mojemu zdrowiu. Ale z drugiej strony mam obawy przed stosowaniem samej prezerwatywy, ponieważ jest bardziej zawoda. Doradźcie cos

Gość lalalalallal1111
a nie szkodzi? jeśli się mylę, to wytłumacz to

Gość akakaraka
Nuvaring ma mało hormonów, jest więc stosunkowo mało niebezpieczny dla zdrowia. Ale fakt jest taki, ze zawsze coś tam uszkadzają tabletki. Jeśli chcesz się przerzucić na gumki, to kupuj tylko w aptece (tam właściwie je przechowują) i najlepiej z środkiem plemnikobójczym. Dla zwiększenia komfortu psychicznego możesz unikać sexu w dni okołoowulacyjne, możesz także przekonać partnera do spuszczania się poza tobą (w gumce, lub aby ściągał gumkę i wytrysnął Ci na brzuch/plecy/piersi/do buzi - mojego to strasznie kręciło i odkąd to zaproponowałam sam tuż przed wytryskiem wyskakuje, ściąga gumeczkę i spuszcza się na jedno z tych miejsc - obydwojgu nam sprawia to dużo przyjemności)

Gość jisinan
Ja odpowiem: Uszkadzają wątrobe, powodują wypadanie włosów, powiększają cellulit itd Rozwalają całą gospodarke hormonalna po odstawieniu

Gość hehna
perwersja ty jakas ulomna jestes?:P

Gość akakaraka
Zdrowie. Nie oszukujmy się, jest to jakaś ingerencja w naszą gospodarkę hormonalną. Nuvaring jest delikatny, stosowany z ominięciem układu pokarmowego, ale skutki uboczne ma podobne to tych jakie wywołują tabletki. Jeśli dziewczyna rozważa odstawienie, to być może czuje się nie najlepiej. Nie widzę powodu, dla którego miałabym jej napisać - "nie bój nic, nuvaring jest CAŁKOWICIE obojętny dla Twojego zdrowia".

"Uszkadzają wątrobe, powodują wypadanie włosów, powiększają cellulit itd Rozwalają całą gospodarke hormonalna po odstawieniu" W jaki sposób nuvaring uszkadza wątrobę? Wypadanie włosów to kwestia indywidualna. Cellulit jest strasznie szkodliwy dla zdrowia. A rozwalenie gospodarki hormonalnej to ogólnik.

"perwersja ty jakas ulomna jestes?" Nie jestem ułomna. Oczekuję po prostu konkretów, a nie powtarzanych od lat ogólników. Jak ktoś bierze Apap na ból głowy co drugi dzień to też go tak ostrzegacie?

Gość akakaraka
W jaki sposób? a myślisz, że hormony zawarte w nuvarinig magicznie dostają się do jajników z ominięciem układu krwionośnego? raczej nie. http://www.doz.pl/leki/p5359-NuvaRing - tu masz skutki uboczne.

Gość akakaraka
"perwersja ty jakas ulomna jestes?" "Nie jestem ułomna. Oczekuję po prostu konkretów, a nie powtarzanych od lat ogólników. Jak ktoś bierze Apap na ból głowy co drugi dzień to też go tak ostrzegacie?" Jak ktoś ma bóle głowy co drugi dzień na tyle mocne, że musi brać tabletkę, to raczej powinien to skonsultować z lekarzem. Apap też nie jest obojętny dla zdrowia... może chociażby wystąpić reakcja alergiczna na jego składnik aktywny.

Gość akakaraka
Skoro je znasz, to skąd twoje wątpliwości co do wpływu hormonów na zdrowie kobiety?

No właśnie. A jest dostęny bez recepty, jak setki innych leków (i cały czas wprowadzane są kolejne leki sprzedawane OTC) i nikt tego nie kontroluje. Może sobie brać ich i 5. A lekomanów nie jest mało i wcale nie mam tu na mysli osób, które są uzależnione od jakiejś substancji czynnej w leku zawartej. Kobieta, która przyjmuje tabletki jest pod stałą opieką lekarza. Jeśli dobrego lekarza to również ma wykonywane badania, których wiele osób nie miało wykonanych nawet raz przez całe życie. 🖐️

Najczęstsze skutku uboczne występują u 10% kobiet. Z tego wniosek, że 90% nie ma żadnych skutków ubocznych. 😴🖐️

Idę połknąć dawkę mojej trucizny, a następnie cieszyć się radosnym seksem. Żegnam! 🖐️

Gość akakaraka
...to, że coś jest dostępne bez recepty nie znaczy, że można to brać jak cukierki. W ulotce zapisane są skutki uboczne, zasady przyjmowania. ...a to, że jakiś lek jest zapisany przez lekarza nie znaczy zaraz, że nie może zaszkodzić. Leki często dobierane są "na oko", kobiety nie zawsze przestrzegają terminów badań. Ponad to, skoro coś ma być stosowane z założenia pod kontrolą lekarza, to samo przez się rozumie się, że nie jest to obojętne dla zdrowia. Twoja wypowiedź sprawiła, że jeszcze bardziej nie rozumiem Twojego pierwszego komentarza, w którym poddałaś w wątpliwość fakt, że leki hormonalne mają wpływ na zdrowie kobiety :/

Gość P. na odchodne
to ty nie zrozumialas mojej wypowiedzi zupelnie 🖐️

Gość akakaraka
Tu nie chodzi o akcję antyhormonalą dziewczyno :/... tylko o to, że trzeba mieć świadomość, że nie jest to cukiereczek, a coś co ingeruje w nasz organizm. Sama nie mam oporów przed braniem hormonów, dobrze się po nich czuję, ale ani mi w głowie kwestionowanie tego, że może mieć to swoje skutki uboczne.

Gość gunia987
Mi nuvaring nie sprzyjał, bardzo mnie bolała głowa po nim. teraz używam kapturka femcap. Jestem zabezpieczona, a jednocześnie jest to przyjemniejszy seks niż w prezerwatywie

Gość najczestrze skutki uboczne
występują u powyżej 10 % kobiet, a nie u 10 % kobiet

Hej, mam pytanie. Jak zawsze, przed założeniem krążka miałam pójść po receptę do mojego ginekologa. Jendak okazało się, że do poniedziałku (6.05) jest nieczynny. Inni ginekolodzy też nie chcą przyjmować. Miałam włożyć krążek dziś, a będę miała możliwość umieścić go dopiero w poniedziałek. Czy mogę tak zrobić i jeśli tak, ile czasu powinnam dodatkowo się zabezpieczać? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

Gość bizuteryjka
Uzywam nuva ring i przyznaje, ze to antykoncepcja doskonala. Wlasciwie przestalismy uprawiac seks bo moj facet nie lubi kiedy krazek jest w pochwie wiec musze go zawsze wyjac. Zero spontanu, tragedia. Wiec wracam do tabletek. Co do skutkow ubocznych - jak ktos o siebie nie dba to zawsze bedzie mial skutki uboczne. Najlatwiej zwalic na tabletki ale ... 1. w mlodym wieku czesto i gesto stosuje sie glupie diety odchudzajace, ktore maja daleko wiekszy wplyw na gospodarke hormonalna. niejedna dwuedziestka stosowala kopenhaska, cytrynowa czy inna drastyczna diete 2. jak sie ma te 18 lat to nikt nie idzie do ginekologa badac plodnosci a czesto bywa tak, ze uz wtedy sa problemy 3. wiele osob zapomina na co braly tabletki - na nierugalne, bolesne miesiaczki, po odstawieniu tabletek problem wraca czasem ale to nie jest przez tabletki 4. czesto teraz kobiety mysla o dzieciach po 30stce kiedy system hormonalny nie dziala juz tak super - wcale nie przez tabletki 5. najglusze ze wszystkiego - biore tabletki -> nie moge zajsc w ciaze -> nie musze dbac o zdrowie -> zaczne dbac jak odstawie i bede chciala zajsc Nie ma tak, ze mozna przez 10 lat bezkarne zrec chipsy, popijac piwem, niedojadac, unikac warzyw i owocow, wciagac zupki chinskie zamiast obiadu, nie uprawiac sportu ... A potem tragedia bo wlosy wypadaja, okazuje sie, ze cukrzyca, inne problemy i nie da sie w ciaze zajsc. Bo sie przez 10 lat zwalalo wiekszy apatyt na tabletki a po 10 latach na wadze +30 kg i mniejsze szanse na ciaze. Biorac tabletki trzeba o siebie dbac, robic regularnie badania, zdrowo jesc i pamietac, ze po odstawieniu sa bardzo duze szanse na ciaze i to mnoga. Wiec juz kilka miesiecy przed planowana ciaza nalezy zaczac lykac kwas foliowy a przez caly czas o siebie dbac. Ciaze zdarzaja sie i przy braniu tabletek. Btw, z czterech kobiet, ktore znam i ktore biora tabletki tylko jedna miala problemy po odstawieniu - wlasnie ta co co chwile byla to na diecie, to sie obzerala, zarla kebaby zamiast kolacji i nie uznawala nic innego do picia niz nestea. Ale latwiej powiedziec, ze to tabletki zrujnowaly zdrowie.