Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PIT 28 problem

Jest tu księgowa, albo ktoś kto potrafi dobrze rozliczać PIT-28?

Polecane posty

Gość PIT 28 problem

Ciągle mam z nim problem. Nie wiem co z grudniem i styczniem i co wpisuję w pola do poszczególnych miesięcy. Już zgłupiałem. Za które miesiące odejmuję ZUS od podatku?

Gość BOBOX
dają takie książeczki i tam pisze co gdzie trzeba tylko przeczytać i pomyśleć

Gość PIT 28 problem
Do PIT 28 nie ma instrukcji, w tym cały problem. Nigdzie w necie nie ma wyjaśnienia. Ten PIT jest porąbany.

Gość PIT 28 problem
UP pomocy 😭

Gość moj maz
staz ma duzy stary ksiegowy napewno pomoze

Gość ma - ma...
zus odliczamy za te m-ce w których bym zapłacony czyli z poślizgiem np. za grudzień 2011 płacisz do 10 stycznia więc liczysz do odliczenia w 2012 r. itd.

Gość PIT 28 problem
Ja wiem jak się płaci ZUS. Mi chodzi o odlicznie go co miesiąc od podatku. Zacząłem działalność 1 maja 2011 przykład: Społeczne 130 zł Zdrowotne 250 zł (do odliczenia 7,75%) 240 - to tylko zaokrąglony przykład do łatwego liczenia. Zarobiłem w maju 1000 zł W czerwcu płacę podatek 8,5% i płacę ZUS za maj. Jednak nie mogę odliczyć ZUS od podatku. ZUS za maj będę mógł odliczyć od następnego podatku za czerwiec.

Gość PIT 28 problem
Czyli w czerwcu odprowadzam podatek bez odliczeń, pomimo, że ZUS za maj jest zapłacony. W czerwcu zarobiłem też 1000 zł. Więc w lipcu odliczam od 1000 zł ubezp. społeczne za maj. Zaokrąglam kwotę i mnożę ją przez 8,5% potem od tego odejmuję ub. zdrowotne (7,75%) i zaokrąglam.