Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MattDudek

ciuszki z allegro Mamusie poradźcie

Polecane posty

Gość MattDudek
racja, racja... ;/

Masz wszystko za drogie...no albo za tanie, zależy od jakiej strony spojrzeć. Kiedyś wyastawiałam ubranka po moim dziecku i zauważyłam że rzecz np z Wójcika albo H&M i inne "drogie" sprzedają sie lepiej kiedy napisze że są noszone tylko przez jedno dziecko czyli nie lumpeksowe i niezniszczone, co było oczywiście prawdą i cenę wystawiam co najmniej połowę tej za jaką kupiłam np kurtka za 250 sprzedana za 150 itp...po drugie trudno sprzedać pojedyńcze sztuki drobnych ubranek jak np bluzki, spodenki za uczciwą cenę...a po trzecie na Allegro w 90% kupują cwaniary które chciałyby wszystko za złotówkę bo używane i jeszcze zeby sprzedający zapłacił za przesyłkę :o jak dla mnie w ogóle nie warto sprzedawać ubranek, dlatego sama już sie w to nie bawię, sprzedaja tylko jednej pani, która kupiła ode mnie cos wcześniej i zależy jej na porządnych ubrankach, a na nowe lepszych firm ją nie stać

O no właśnie, też doszłam do wniosku że wolę oddać niz sprzedać cwaniarom za 1,20 :) dlatego tej pani której sprzedaję zawsze dorzucę dużo drobnych ciuszków, u mnie i tak leżą bezużyteczne.

Gość papaiiiii
Kolezanka wyzej miala racje lepiej schodza rozmiary powyzej 98. sprzedawalam rzeczy po synku i wyprawka 56-68 mnostwo ciuchow praktycznie nowych miala kilka wyswietlen a te 98 i wieksze na pniu schodzily...no i oczywiscie chwytliwe marki h&m, zara, gap

Gość ciuchobior
o, widze ze zmieniles ceny. Moze i to dobry krok ale faktycznie zalatw wieksze ciuszki dla dzieci

Gość MattDudek
ano, tylko, że nadal niewiele idzie. Już nie wiem, większość od złotówy, teraz martwię się że nikt nie będzie licytował i wszystko za 1 zł zejdzie. Mam jeszcze sporo nie wystawionych rzeczy ale czekam na rozwój... Najwyżej jak to nie zda egzaminu to będę w paczkach sprzedawać.

Wydaje mi się, że trochę drogo wysyłka. Nie kupiłabym takich ciuchów (zwłaszcza używanych) ze względu na przesyłkę. Ja dziś kupiłam mojemu małemu jedne śpiochy HM i jedne Next oraz świetną piżamkę, wszystko jak nowe i zapłaciłam za wszystko 8 zł, roz.92 Więc widzisz... Swego czasu jak szukałam dla małego ciuchów na all to moją uwagę przykuwały ciuszki prezentowane na lalce, bardzo kolorowe, estetyczne - nie mówię, że te są złe życzę powodzenia

Przyjrzałam się teraz dokładnie, nawet niezłe te niektóre ciuszki. Masz tam właśnie lalki poubierane. Wysyłka odstrasza to po pierwsze, po drugie poczekaj trochę

Gość MattDudek
właśnie patrzą jak to wygląda z zewnątrz jak ciuszki są "luzem" a jak na lalce. Kurcze z tą przesyłką to nie moja wina :/ wczoraj byłem na poczcie wysłać 3pak nowych bluzeczek i niestety dopłaciłem z własnej kieszeni. Bo koperta gabaryt 2 (w mniejszą by się nie zmieściło) i waga, do tego koperta. Ponoc cennik poczty troche skoczył w górę od tego roku. ale nic,musze pomysleć jak to zrobić aby taniej wyszło. Na pewno zacznę od kupienia wiekszej ilosci kopert na alle. bedzie taniej niz na poczcie.

Gość MattDudek
za wszystko 8zł? czyli 2xspiochy, pizżamka plus przesyłka za 8zł? wow, to dopiero okazja :D

Gość zostaw kotke w spokoju
Jak widzisz - w uzywanych ciuchach matki szukaja super okazji i jakby tu kupic 3 rzeczy za 8zl :) a chyba nie o taki zarobek Ci chodzi. Wiecej z tym latania na poczte i doplacania z wlasnej kieszeni niz pozytku. Ja bym wysprzedawala w wielopakach (pogrupuj to rozmiarami) i pozbyla sie wszystkiego jak najszybciej. Pomysl - przy drogich rzeczach masz szanse trafienia na klientki, ktore nie szczypia sie o to czy rzecz kosztuje 150zl czy 155..czy 200. Podoba sie to placa :)

Gość Allegrowiczka 2013
Przede wszystkim nie podobają mi się te koszty wysyłki. To się nie kalkuluje. Tymbardziej, że od tego roku poczta polska sporo namieszła. Za przesyłkę poleconą o wadze 150 gram zapłacisz 3,80 , ale już za tę samą wagę z gabarytem B 5,95 zl! A różnica polega na tym, że gabaryt A jest kiedy grubość koperty z rzeczą nie przekracza 2 cm, jeśli jest więcej to jest to już gabaryt B. Poza tym jeśli jeszcze trafisz na pazerną babę, to i taką przesyłkę ktora kwalifikuje sie na gabaryt A wciśnie ci B. Znam to z autopsji, bo tez wysyłam duzo listow. Dlatego warto pakowac te ciuszki tak żeby ich grubosc nie przekroczyla tych 2 cm. Koperty - ja jakiś czas temu zaopatrzylam sie w koperty bąbelkowe w Tesco - za taką 150 mm/250 mm zaplaciłam 25 groszy za sztuke, a za taka bardzo duza 42 grosze. Nakupilam tego calkiem sporo i mam na jakis czas. Na poczcie ich cena to od 1 zł wzwyż. Poza tym jeśli się da to wysyłaj w zwykłych kopertach tylko ciuszek zapezpiecz np. folia spozywcza albo wloz w siateczke taka zwykla jednorazowa reklamowke.

Gość dexterrrrrr0985373873
Ktoś wyżej napisał ,że jest drogo!!! Co za bzdura...te ciuszki są bardzo tanie!

Powiem wprost co rzuciło mi się od razu w oczy jako osobie zarówno Kupującej jak i Sprzedającej ubranka dla dzieci, otóż: 1) BARDZO WYSOKIE KOSZTY PRZESYŁKI List polecony ekonomiczny 9zł za cieniutką koszulkę lub buciki dla niemowlaczka? Wysyłka takiej koszulki kosztuje rzeczywiście max 6zł (ok. 4,50 zł przesyłka +ok.1,20 koperta -mówimy o poleconym ekonomicznym). Ewidentnie zarabiasz na przesyłce a to bardzo ODSTRASZA! Proponuję zakupić także koperty np. na allegro (takie po 100 szt) wtedy jedna koperta wychodzi (w zależności od ceny) po ok 40groszy. Nawet jak potencjalny Kupujący nie orientuje się w cenie przesyłki to i tak wie za ile wysłałeś mu ciuszek gdyż cena ta będzie napisana przez pracownika poczty długopisem na kopercie w którą zapakowałeś rzecz (nie wiem na pewno dlaczego pracownicy poczty tak robią i nie wiem czy w każdym mieście ale za każdym razem gdy wysyłam komuś rzecz tak jest a i jak ja odbieram przesyłkę wysłaną z innego miasta to też na kopercie mam cenę wysyłki)i gwarantuję Ci że już więcej u Ciebie nie kupi. 2) ZAPOZNAJ SIĘ DOGŁĘBNIE Z MARKAMI ODZIEŻOWYMI KTÓRE SPRZEDAJESZ Sprzedawaj tylko te które są najpopularniejsze i najbardziej poszukiwane w Polsce! Z doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć: H&M, Zara, Gap, Next, Gymboree - to są najchętniej kupowane marki! Ty na swoich aukcjach sprzedajesz PRIMARK ale musisz wiedzieć że są to ubrania najgorszej jakości, Anglicy nawet nie wchodzą do tego sklepu - uważają że to ubrania dla BIEDNYCH.Tam przecież kupujesz nową rzecz za funta i Polacy o tym doskonale wiedzą. Widziałam już chyba z milion aukcji z nowymi ubrankami dla dzieci w różnych rozmiarach z Primarka za 10 zł (NOWE) i kompletnie nie schodziły.Ciuchy te po jednym praniu wyglądają jak wyciągnięte krowie z gardła...kompletna TANDETA! Do tego zobacz jakie Ty masz ceny tej firmy. 3) ZADBAJ O ESTETYKĘ CIUSZKÓW NA ZDJĘCIU Niektóre ubrania wystawione przez Ciebie wyglądają jak po prostu rzucone na podłogę i PSTRYK aparatem...rozumiem że może Ty nie potrafisz ocenić estetycznie swoich zdjęć gdyż mężczyźni nie są tak wyczuleni na to ale na pewno Twoja dziewczyna potrafi - a gwarantuję że to połowa sukcesu. Proponuję niejednokrotnie ciuszek przeprasować, potem ładnie ułożyć i zrobić zdjęcie pod odpowiednim kontem i GOTOWE! Ciuchy dla dzieci na allegro kupują prawie wyłącznie KOBIETY a one zwracają na to bardzo duża uwagę! Poza tym rzeczy na aukcjach muszą wyglądać idealnie gdyż tylko poprzez zdjęcie można je ocenić- nie możemy ich dotknąć i zobaczyć na żywo PRAWDA? Do tego nikt nie musi wejść na Twoją aukcję bo wystarczy najechać myszką na Twoją miniaturkę i ona się powiększa i wtedy można zobaczyć czy ten ciuszek jest na tyle interesujący aby wejść i zapoznać się z opisem więc zadbaj również o idealne zdjęcie miniaturki - to podstawa! 4) WYMIARY I OPIS NAJWAŻNIEJSZE Na żadnej Twojej aukcji nie dopatrzyłam się wymiarów ciuszka! To jest bardzo istotne - tak samo jak dzieci różnią się od siebie, tak każda rozmiarówka również różni się od siebie. Bardzo często jest tak że na metce jest np. rozmiar 2 latka a w rzeczywistości wymiary wskazują że dobra jest na 3-letnie dziecko. Sieciówki szyją bardziej na ilość a mniej zwracają uwagę na dokładność - sam wejdź np. do H&M i zmierz centymetrem dwie takie same rzeczy w takim samym rozmiarze a zauważysz że jedna jest dłuższa a inna szersza a jeszcze inna ma dłuższe rękawy! Kiedy ja wchodzę na jakąś interesującą mnie aukcję i widzę że nie ma wymiarów od razu rezygnuję...nawet nie chce mi się napisać maila z prośbą o wymiary bo najczęściej na odpowiedź trzeba czekać 2 dni a do tej pory to ja już znajdę równie interesującą rzecz u innego KUPUJĄCEGO a konkurencja na allegro jest kolosalna! Twój opis aukcji też jest byle jaki...powinien być szczegółowy i rzetelny, napisany dokładny kolor ciuszka (przecież zdjęcia niejednokrotnie wychodzą zakłamane) oraz dokładny opis stanu sprzedawanej rzeczy ( nie dla każdego stan "bardzo dobry" znaczy to samo)! 5) ZAPOZNAJ SIĘ Z RYNKIEM UK Wszyscy doskonale wiedzą że w UK można kupić dobre marki za naprawdę niskie ceny (nowe)! Być może Twoja teściowa nie wie gdzie są dobre sklepy z odzieżą dziecięcą, jakie to marki i kiedy tam są przeceny - POKIERUJ NIĄ! Wybierz najpopularniejsze marki które najchętniej Polacy kupują dla swoich dzieci i niech tylko takie kupuje (broń Boże nie Primark) głównie na przecenach! 6) JAK Z UK TO TYLKO NOWE Nie mam pojęcia dlaczego sprzedajesz ciuchy używane z UK (??)...jeśli napiszesz na stronie "o mnie" że ciuchy sprowadzasz z UK a każdy kto wejdzie zobaczy że są to ubrania używane najgorszych jakościowo marek to pomyśli że jesteś kolejnym Sprzedającym ciuchy z lumpeksów jakich na allegro jest od groma! Wykorzystaj to że masz teściową w Anglii i sprowadzaj tylko nowy i najlepszy towar...najlepszych firm! Będzie on droższy od tego co kupujesz teraz ale zobaczysz że sprzeda się o wiele wiele drożej niż ten! 7) ZAPOZNAJ SIĘ Z ZASADAMI PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ I nie chodzi tu o zasady od strony prawnej ale raczej o to na co trzeba się przygotować zaczynając jakikolwiek biznes! Niestety ale do prowadzenia własnego biznesu należy się bardzo starannie przygotować zarówno finansowo jak i psychicznie! Ja ma wrażenie że bardzo lekkomyślnie do tego podszedłeś - zauważyłeś że coś tam się sprzedaje po Twojej córci, masz teściową w UK więc będzie Ci przysyłać używane firmówki i takim sposobem mocno podreperujesz domowy budżet...ŻE TO TAKIE PROSTE!!! Niestety muszę Cię zmartwić - TO NIE JEST TAKIE PROSTE! Żeby prowadzić jakikolwiek biznes trzeba włożyć w niego sporą ilość pieniędzy aby wyciągnąć sporą ilość pieniędzy. W Twoim przypadku powinieneś wcześniej odłożyć odpowiednią ilość pieniędzy aby kupić dobrej jakości towar oraz ustalić wszystko w szczegółach czyli: w jakie dni wystawiasz, po ile sztuk, jakie marki, jaką rozmiarówką handlujesz, po jakiej cenie wystawiasz a za jaką kupiłeś towar, w jakich godzinach najlepiej wystawić ( wiesz przecież że w jakich godzinach wystawisz o takiej aukcja się kończy i że ludzie najczęściej licytują pod sam koniec licytacji PRAWDA???...więc czy naprawdę myślisz że jakaś mama niemowlaczka zalicytuje na Twojej aukcji buciki o 22:48 czy mama 5-latka zalicytuje koszule o 00:10 w nocy ?? - odrazu odpowiem - NIE!!) Powinieneś również wiedzieć że jak rozpoczyna się własną działalność to należy przygotować się na pieniężne dokładanie do niej przez nawet rok!!!Bo najczęściej dopiero po roku firma przynosi zadowalające zyski! A przez ten rok cały czas udoskonalać swój biznes : zainwestować w lepszy aparat, lepsze tło, sprawdzać jak najlepiej się ciuszki sprzedają - czy osobno, czy w pakach, czy na kup teraz, czy w licytacji, czy lepiej schodzi jak dokładasz jakiś gratis a może darmowa wysyłka, a może wystawiać od złotówki - żeby się tego dowiedzieć musisz spróbować na sobie czyli musisz wystawić 100 rzeczy od złotówki żeby wiedzieć jak zejdą a w przyszłym miesiącu wystawić 100 rzeczy na kup teraz i porównać z poprzednim miesiącem co się bardziej opłaca! Trzeba również przygotować się psychicznie i cierpliwie sprawdzać różne warianty żeby wiedzieć który jest najlepszy dla nas a to dopiero dowiesz się po wielu próbach i błędach! A najlepiej swoją przygodę z własną działalnością zacznij od BIZNESPLANU bo to jest fundament!!!! Polecam Ci także przeczytanie różnych książek o tym jak się trzeba przygotować zanim rozpocznie się przygodę z DG - bardzo przyjemnie się je czyta i są bardzo interesujące:) Przepraszam że tak się rozpisałam ale chciałam dokładnie przedstawić Ci swoje zdanie na temat Twoich aukcji i mam nadzieję że nie zamęczy Cię czytanie tego :) oraz że te wskazówki pomogą Ci w dalszym rozwoju Twojej firmy na allegro! Pozdrawiam

Gość Matt_Dudek
Witaj, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, ani przez chwilę się nie nudziłem, nie wiem nawet czy w ogóle mrugnąłem okiem czytając :) Miło, że tak szczegółowo "zbadałaś" moją sprawę. A teraz do rzeczy. Odnośnie kosztów przesyłki, to fakt, wiem że to drogo wychodzi ale nie do końca jest tak, że na tym zarabiam. Do kosztów przesyłki doliczam koszt przesyłki który opłaciłem za paczkę z Anglii, 50gr-1zł zależy. Ale chyba powinienem to napisać na stronie "o mnie"... No ale faktycznie czasami więcej mi zostaje. Dlatego tak jak piszesz, zamówię koperty przez allegro i na pewno będzie to taniej wychodziło. Wezmę się za zmiany cen przesyłki już jutro. Kolejna sprawa MARKI. Hm niestety nie zgodzę się z Tobą co do jakości ciuszków z primarka, owszem czasem się zdarzy jakiś bubel ale sam od dawna, dziewczyna i dziecko też, nosimy niektóre ciuszki z tego sklepu i pierzemy i są nadal świetne. Ja np uwielbiam bokserki z prim, których mam pełno i nawet po roku są ok, no może kolor się trochę sprał. Ale piszesz o cenach, że mam wysokie. Więc wynika z tego, że powinienem sprzedawać taniej niż je kupiłem? Bo np tunika, 2pak piżam i 3pak bluzek które mam na aukcjach już obniżyłem do takiej ceny, że zarobku na nich naprawdę niewiele! A widzę że inni sprzedają je za więcej, i się sprzedają... Pewnie czasem można kupić coś za funta ale przecież nie wszysko i nie zawsze. Ponoć właśnie bielizna dziecięca z primarka jest bdb jakości, 3paki koszulek mi się sprzedają szybko, majteczki też w miarę idą. No może poza bajkowymi bo są droższe i jest ich mniej w paczce, ale ja też za nie płaciłem więcej. Dobra ale koniec o primarku, badam sprawę, patrzę co schodzi i wiem już że np ciuszków primarkowych się nie opłaca ale bielizna dziecięca póki co, jak najbardziej. Wiem też, że nawet używane next, h&m, zara, schodzi i zawsze jest więcej wejść na tych marek ciuszki. Skupiłem się na rzeczach używanych dlatego, że zauważyłem, że na nich też dobrze można zarobić. Wiem, że na razie niewiele było ciekawych rzeczy na moich aukcjach ale to się zmieni lada dzień. Określiłem szczegółowo jakich ciuszków potrzebuję i teściowa już wie, czego ma mi szukać :) Jedną dostawę już otrzymałem i jest o niebo lepiej. Większe rozmiary, lepsze ciuszki, markowe itd. Oczywiście z primarka zamówiłem to co schodzi, plus pare nowości na próbę. Teraz czas na ZDJĘCIA, jako że akurat będę musiał się za to wziąć aby dodać nowe aukcje, to dziękuję za bardzo cenne uwagi. Wezmę to wszystko do siebie bo zależy mi aby się powiodło. Teraz na pewno wyprasuję ciuszki przed zrobieniem zdjęcia. Aparat już mam, lustrzankę i kilka różnych obiektywów, akurat fotografia jest pasją mojej dziewczyny więc poproszę o pomoc. No i tło, koniecznie trzeba zmienić. Dziękuję Dalej... wymiary i opis szczegółowy. Bardzo dziękuję, do tej pory uważałem że dziecięcych ciuszków nie trzeba mierzyć. Ale trafna uwaga, nie każde dziecko jest takie same. Od teraz będę pisał lepsze, bardziej szczegółowe opisy i podawał wymiary. Jeśli chodzi o stan bdb znaczy się że minimalne ślady użytkowania, gdy np na jakiejś rzeczy widać większe ślady noszenia, prania to piszę bdb- czy db + i piszę za co ten minus czy dlaczego taka ocena. Ale może jeszcze bardziej szczegółowo powinienem opisać. Skoro tak piszesz, to pewnie tak powinno być. Zauważyłem, że niektórzy swój sposób oceniania stanu ciuszków podają na stronie o mnie a w opisie aukcji jedynie bdb, db+ itd. Mam zamiar, tak jak piszesz, pokierować teściową do sklepów z markowymi ciuszkami, może nawet sam pojadę na boxing day bodajże w lipcu. W niedalekiej przyszłości mam zamiar wejśc w rynek nowych markowych ciuszków, ale będę to robił stopniowo, na razie, właściwie tak jak napisałaś, sprawdzam jak wszystko działa, co schodzi, w jaki sposób lepiej. Już miałem i od 1zł, teraz robię z małych ciuszków mega paki i zobaczę. Wiem już też jak ustawiać aukcje, w sensie w jakie dni najlepiej się kończyły i w jakich godzinach. Niektóre rzeczy już tak ustawiałem/ planowałem, a tylko część kończyła się w nocy czy z rana. Po prostu nie zawsze mogłem akurat o tej 20 czy 21 być przy komputerze. Teraz już będę tak organizował czas, aby być bo skoro ma mi się zacząć powodzić to... no właśnie. Odnośnie zarabiania, hmm nie miałem na myśli sporej ilości kasy, tzn normalne że fajnie byłoby duużo zarabiać na tym ale wystarczy aby było tyle, żeby dziewczyna mogła wychowywać córcię w domku, a nie ciągać Małą po żłobkach itd. Bo np, ciężko znaleźć w ogóle pracę, ale powiedzmy że by się Jej udało, zarobiłaby najniższą krajową, opłać żłobek, dojazdy-ile zostaje? niewiele, więc jak tyle zarobię to już jest jakiś początek (i w sumie już tyle mniej więcej zarobiłem), dojdę do najniższej krajowej, już jest dobrze, więcej? będzie super ale powoli. Jak już dojdę do tego co z czym się je, myślę że wszytsko jest możliwe. Wiem, że konkurencja jest ogromna, ale skoro innym się sprzedają podobne rzeczy to i ja dojdę do tego, małymi kroczkami. Z miesiąca na miesiąc będę lepszym sprzedawcą, codziennie się czegoś uczę. I to nie jest tak, że w ogóle się do działalności nie przyorowałem, długo czytałem, szukałem, podszkoliłem się z księgowości, bo musiałem wybrać opodatkowanie, sam prowadzę księgowość, zapoznałem się z regulaminem allegro, jakie opłaty itd. Obserwowałem sprzedaż i strony o mnie, cennik itp innych sprzedających podobny asortyment. Z tym, że myślałem że już wszystko wiem, wszystko umiem. Ale niestety, na początku sprzedaż stała. No i dlatego zapytałem na forum, co poprawić, jak ludzie widzą moje aukcje. Teraz wiem co mam robić, do tej pory myślałem, że zdjęcia nie są złe... Ale dzięki Tobie spokrzałem "trzeźwym" okiem i zmienie to :) Teraz mam sporo do nadrobienia, nowy towar do wsytawienia. Przygotuję to tym razem na spokojnie, bardziej na jakość a nie na ilość, i mam nadzięję, że marzec będzie lepszy niż luty... Bardzo Ci dziękuję za wskazówki. W ogóle dziś już padam ale jutro jeszcze raz przeczytam co napisałaś i może będę w stanie napisać coś, co być może dziś mi umknęło. Tymczasem czas spać, jutro świętujemy roczek córci więc trzeba choć w miarę być wyspanym. Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze

Gość a ja........
Nie powiem żebym nigdy nie kupiła nic w primarku i nie zgodzę sie ze to sa ciuchy za funta. Moze kilka lat temu tak bylo ale nie teraz. Jeśli chodzi o jakość to zależy jak sie trafi. co mi sie rzuciło w oczy na tej stronie allegro to to,ze ciuchy z promocji byly droższe niż firmowe z NEXT. next to moja ulubiona marka i ciuchy kupuje praktycznie tylko tam oraz H&M, ZARA, NEW LOOK. Zdjęcia produktów sa blade bez wyrazu, faktycznie pomysl o zmianie tła bo niektóre rzeczy wyglądają tandetnie. Ja osobiście nie kupilabym nic używanego dla maleństwa wiec moze faktycznie pomysl o ciuchach w większych rozmiarach. O kosztach przesyłki sie nie wypowiem bo nie mieszkam w pl i nie znam tych cen. Również jak coś kupuje to tylko opcja kup teraz, na licytacje nie patrze bo szkoda mi czasu. Również czas dostawy przesyłki jest ważny bo lubisz miec wszystko jak najszybciej najlepiej w ciagu dwóch dni. Powodzenia

Gość a ja........
miało byc "ciuchy z primarka" zamiast "ciuchy z promocji" *

Gość glistaludzka111111
Nie wiem kim trzeba być, żeby kupować dzieciakowi przepocone adidasy albo kapcie po innym dziecku, a kupować je w cenie, za którą po dodaniu kosztów przesyłki można mieć nowe to jakaś niedorzeczność. Raczej nie znajdziesz na to klienta no i to po prostu jest syfiarskie. Pomysł z lalką jest ok pod warunkiem, że ciuchy na tę lalkę pasują, większość jest za duża. Najlepiej by było gdybyś miał ciuchy w rozmiarze swojego dziecka i na nim je prezentował, ale skoro to ciuchy z jakichś lumpów to pewnie nie urządza was pranie, wygotowywanie tego itp., żeby założyć to własnemu dziecku. Ważna kwestia to to, że ciuchy dzieciom kupują matki, kobiety są zazwyczaj bardziej wyczulone estetycznie, może twoja żona mogłaby się zająć oprawą tych aukcji, tworzeniem jakichś zestawów z tych ciuchów. Co do marek, nie wiem jakie są tak naprawdę ciuchy z Primarka i mało jest to ważne, bo wielu ludzi omija to szerokim łukiem; krąży opinia, że to tandeta, więc warto postawić na coś chwytliwego jak wspomniana Zara.

Gość Matt_Dudek
Wybacz, ale początek Twojej wypowiedzi jest troszkę obraźliwy dla mnie i dla innych kupujących. Piszesz, że nie znajdę na to klienta a jednak ludzie to kupują a syfiarskie to może jest dla Ciebie. Nie każdy może sobie pozwolić na kupno nowych rzeczy i na pewno nie wszystko kupisz nowe w tej cenie, nawet z przesyłką. I nie wiem czy masz dzieci, ale jeśli miałaś i np Twojemu dziecku w wieku 3 miesięcy tak się pociły nogi że buciki, które w tym wieku często służą bardziej za dekorację,były przepocone to wybacz ale moje dziecko takich problemów nie miało. Takie maleństwa nie niszczą jeszcze ciuszków. Poza tym normalne, że zawsze trzeba je wyprać. Ja nawet jak kupuję nowy ciuch dla córki, to zawsze najpierw piorę zanim Jej to ubiorę. W ogóle jak na razie bardzo dużo ciuszków które sprzedawałem były po mojej córce bądź po synach dziewczyny brata. Tylko część była innego pochodzenia. Pomysł z prezentowaniem ciuszków na mojej córce, według mnie jest gorszy od ubierania lalki w lekko przyduże ciuszki. Wyobraź sobie, że np chcę wystawić 50 ciuszków na aukcję, i według Ciebie będę męczył dziecko żeby na niej zaprezentować rzeczy? 50 zmian ciuszków.. To okrucieństwo i samolubstwo jak dla mnie. Ona ma dopiero rok, nie sprawiłaby Jej frajdy zabawa w modelkę, nie zrozumiała by a poza tym nawet zwykłe przebieranie Jej bywa męczące dla nas wszystkich bo Ona za tym nie przepada. I nie chodzi tu, że nie chce nam się tego prać żeby Ją w to ubierać, patrzę na dobro dziecka. Nie wykorzystam Jej do takich celów. Jakby była większa, to może bym zrobił z tego jakąś zabawę... A poza tym nowa dostawa składa się z dużo większych ciuszków. Dalej...Jeszcze odnośnie cen, może faktycznie jednej rzeczy nie opłaca się kupować ale jak już (co wiele ludzi robi) kupią kilka rzeczy to koszt przesyłki jest jeden. I tu podam przykład: kobietka kupiła u mnie bluzke, jak nową, firmy NEXT, była cudna, wylicytowała za 1zł, bo nikt inny nie licytował, na 2-3 lata. Już to by się Jej opłacało z przesyłką, bo na pewno nie kupi za to nowej i to z NEXTa. No i do tego kupiła dwa sweterki po 3zł w bardzo dobrym stanie, ślady użytkowania były niewielkie, i jeszcze jedną super bluzę też NEXTa za 9,90. Zakupy Ją wyszły 16,90 plus przesyłka- paczka priorytet 11.50. Razem masz 28,40. Kupisz za to 4 nowe fajne rzeczy? Nie sądzę... więc na pewno nie jest najgorzej u mnie. Mało tego często widzę, jak ktoś sprzedaje coś co ja za kilkakrotnie wyższą sumę, u tej osoby np kilka osób ją licytuje a u mnie nikt-za o wiele niższą cenę. Możliwe że to przez marne zdjęcia, więc na tym się skupię. Wybacz jeśli Cię uraziłem, nie miałem tego na celu, ale nie rozumiem dlaczego zaczęłaś wypowiedź od "Nie wiem kim trzeba być, żeby kupować dzieciakowi przepocone adidasy(...)" Ja bym tak powiedział np. Nie wiem kim trzeba być, żeby zabić własne dziecko- odnośnie okrytej złą sławą matką zmarłej Madzi. Ale odnośnie ludzi kupujących używane ciuszki dla dzieci? Ja nie mam nic przeciwko, po co przepłacać jak dziecko za chwilę z tego wyrośnie, w dzisiejszych czasach nie każdy ma pieniądze... Piszesz, że nie wiesz jakie są naprawdę ciuchy z primarka itd, ok, Ty byś tych rzeczy nie kupiła bo wierzysz opinii innych, to jest pewne ograniczenie ludzkie że nie próbują doświadczyć sami a kierują się tym, co mówią inni. Nie moja sprawa, nie kupiłabyś takich ciuchów, ok ale uwierz, że są i to nie mało ludzi, którzy kupują te rzeczy. I z doświadczenia wiem, że nie są wcale takie złe. Jak to mówią- nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do tych ciuszków, bo jak wszędzie, może się trafić coś gorszego ale póki co, my te rzeczy używamy i nie narzekamy. Nie porównuję tych ciuchów do Zary, H&M, Next czy innych marek. Ale ceny nieporównywalnie są tam wyższe. Na pewno wolałbym mieć w sprzedaży nowe, markowe ciuchy ale na razie mnie nie stać na taką inwestycję. Są ludzie, którzy zaczynają od małych rzeczy, a kończą na wielkich. Ja, z małym wkładem, staram się mnożyć środki aby kiedyś móc pozwolić sobie na większe cele. Przyznam, że po części pomogły mi pewne wypowiedzi z tego wątku, po części doświadczenie (choć na razie małe) i obserwacja. Nie dodałem na razie nowych rzeczy, ale lada dzień wstawię nowe, lepsze ciuszki i mam nadzieję, że tym razem uda mi się zrobić lepsze zdjęcia. Mam nadzieję, że napisałem w miarę zrozumiale. Jak mam natłok myśli, zdarza mi się pisać chaotycznie. Ale mam nadzieję, że tu tego nie popełniłem. Naprawdę nie chcę nikogo obrażać, ani nie chciałbym być obrażany. Drogi, kochany Człeku, jeśli Twe palce zadrgną w stronę klawiatury a na myśl cisnąć Ci się będą teksty w stylu- kto kupuje używane, nic nie sprzedaż bo używki, że lumpy itd, proszę Cię, nie pisz, nie szarpmy sobie nerwów bo naprawdę, wiem co sprzedaję i wiem, że się to sprzedaje, jeno nie do końca wiedziałem dlaczego akurat mi nie idzie tak dobrze jak niektórym. Teraz wiem- zdjęcia, opis, ceny przesyłek, rozmiary ciuchów itd. Natomiast napisz, jeśli masz coś nowego, sensownego do powiedzenia, bądź udzielisz mi przydatnych informacji nt spostrzeżeń o moich aukcjach, jeśli piszesz w sposób życzliwy, nie obraźliwy. Pragnę być dobrym sprzedawcą, umieć dobrze sprzedać towar, chcę mieć coraz lepszy i dobry jakościowo towar, chcę budować trwałe relacje handlowe, i w ogóle rozwinąć skrzydełka w tej dziedzinie. I będę do tego dążył. Chętnie poczytam dobre rady, natomiast nie chce mi się już tłumaczyć dlaczego rzeczy używane. Wiem że są tych rzeczy zwolennicy i przeciwnicy, tak samo jeśli chodzi o primark, będę poszerzał asortyment, marki w miarę możliwości. Proszę nie krytykuj. Pokój Wam ludzie :) A teraz wybaczcie, ciężki dzień za mną, a jutro czeka mnie kolejny, wcale nie łatwiejszy więc udam się na spoczynek :) Pozdrawiam i dziękuję!

Gość dfrwght
ja sprzedaję ciuszki na allegro mam firme i powiem ci jedno - na razie masz za malo komentarzy i za mało wystawionych ciuchów, żeby poważnie sprzedawać, ja rzadko kiedy mam wystawionych poniżej 500 aukcji naraz wystawiaj dużo rzeczy w jednym rozmiarze - ludzie często kupują wiele rzeczy, bo wtedy koszty wysyłki są mniejsze - za paczkę do 5 kg jest chyba 14,50 wiec jak ktoś kupi 10-20 sztuk to mu sie oplaci mega paki są ok ale jesli masz naprawde fajne ciuchy w świetnym stanie - wtedy oplaca się wystawic na promocji ale to droga rzecz bo z ceną minimalna chyba 20 zł, wiec trzeba mieć pewność, że zejda za dobrą cenę badanie rynku zajmie ci około roku -dwóch - ja już wiem, kiedy sprzedawać rzeczy letnie, kiedy zacząć z zimowymi, kiedy można wystawiać za 1 zł i masz pewność, że wszystko zejdzie a kiedy trzeba podwyższyc cenę, bo klientów malo, ale jak się komus spodoba, to kupi i tak, wiem, co pójdzie za wysoką kwotę na kup teraz i jakie ubrania powinny wejsc w skład mega paki ale tej wiedzy nie zdobywa się z dnia na dzień i nikt ci nie poda recepty - sam musisz rozeznać rynek, musisz poznać marki, po 3 latach będziesz w stanie spojrzeć na ubranko i od razu powiedzieć jaka to firma i z ktoro rocznej kolekcji jest i będziesz wiedzial, za ile pójdzie z tego biznesu można spokojnie wyciągnąc 4-5 tysięcy traktujac to jako dodatkowe zajęcie, a zajmujac się tym na caly etat o wiele więcej, tylko wszystko jest kwestią doświadczenia powodzenia :)

Gość glistaludzka111111
Pisząc że to syfiarskie miałam na myśli sprzedawanie używanych butów, a nie ogólnie ciuchów. Jeśli dla ciebie nie ma różnicy między butami a ubraniem to, no cóż... Powinnam napisać niehigieniczne. Akurat za 30 zł można kupić dziecku nowe kapcie, co do sportowych butów, dla rodzica cena nie powinna mieć znaczenia, bo dziecko, któremu kształtuje się chód po prostu nie powinno chodzić w butach po innym dziecku. Co do lalki - to twoja sprawa i pewnie masz rację, tylko to nie sprawia, że te ciuchy wyglądają dobrze na lalce :D Co do Primarka - nie interesuje mnie to, jakie to są rzeczy i nie piszę o 'opinii innych', żeby wjechać ci na ambicję, że sprzedajesz szajs. Chodzi zwyczajnie o to, że takie opinie krążą i nie jest to najbardziej chwytliwa marka, a w handlu to jest kluczowe, nie? Z małym wkładem chcesz mnożyć środki... Z tego co piszesz można raczej wywnioskować, że z małym wkładem chcesz zarobić, żeby dziewczyna nie musiała pracować. Jeśli się zaczyna praktycznie od zera z (prawdziwym) zamiarem rozwoju to się nie patrzy na początki biznesu pod kątem zysku, tylko się inwestuje, wszystko. Przepraszam, jeśli i to stwierdzenie faktu cię obrazi.

Gość Matt_Dudek
Ok, ale dziecko któremu kształtuje się chód to na pewno nie 3 miesięczne dziecko, część butów które miałem w sprzedaży, a w zasadzie większość były dla niemowląt któe jeszcze nie chodzą, są to miękkie buciki. Niewiele miałem dla tych chodzących, poza tym w sumie mało ważne dla mnie kto je kupuje, ważne że kupują. Prawda? Odnośnie prezentowania ciuchów na lalce, wiesz, zdania są podzielone, niektórzy wyżej i na innym poście mówili że dobrze wygląda, że lepiej jak leży ciuch. Więc zdania są podzielone jak zauważyłem. Jednym się podoba a innym nie, i zawsze tak będzie ze wszystkim. Dokładnie tak samo jest z primarkiem, jedni nie kupują bo "krąży taka opnia", a inni przekonali się do tych ciuchów, są tańsze i w ogóle. Ja nie mam zamiaru nikogo do nich przekonywać. Kto zna, kto lubi- kupuje. Więc są rzeczy z których się wysprzedałem do zera, czyli na pewno można na tym zarobić. Ale są też takie które nie chcą zejść i ich już kupować nie będę. I może nie jest- tak jak piszesz najbardziej chwytliwą marką, może nie sprzedaje się za duże pieniądze, ale jak pisałem, mały budżet więc kupuję taniej, taniej sprzedaję i zarabiam, i chyba o to też chodzi w handlu, prawda? I tak, z małym wkładem chcę mnożyć środki i fakt, pisałem że chcę aby dziewczyna nie musiała pracować, pisałem że oszczędności się kończą ale na razie jakoś dajemy radę i zyski z allegro wkładamy w następne dostawy. Nie mogę na razie sobie pozwolić na zakupy w sklepach next, zara ale kto wie, może za jakiś czas... a może nigdy, może dojdę do takiego poziomu, który mi wystarczy z używanych ciuszków, i wcale nie będę potrzebował nowych markowych? Nie wiem czy orientujesz się dobrze w temacie ale ja już sam sprawdziłem, obserwowałem i wiem, że są ludzie którzy dobrą kasą mają właśnie z samych używanych rzeczy, trzeba to umieć sprzedać. Więc wybacz ale Twoje stwierdzenie faktu nie dość że mnie nie obraża, ba, nawet ośmielę się stwierdzić, że faktem to nie jest a jedynie opinią :) bez urazy. Wnioskuję z Twoich wypowiedzi, że aby odnieść sukces muszę sprzedawać tylko nowe ciuchy najlepiej z zary :) a ja się z tym nie zgodzę. sprzedać można wszystko tylko trzeba wiedzieć jak, i znaleźć nabywców. Tak czy siak, każdy ma swoje zdanie, swoje spostrzeżenia więc Tobie również dziękuję za wyrażenie opinii :) Jakakolwiek by była. Natomiast bardzo dziękuję dfrwght zauważyłem właśnie, że muszę mieć duuużżo na raz rzeczy wsytawionych w tym samym rozmiarze dlatego od kilku dni nic nie dodałem bo na razie robie zdjęcia aby zrobić wielkie boom :) w sensie żeby na raz dodać więcej niż zwykle, poprawiam zdjęcia, może teraz będą lepsze. Już kilka osób robiło u mnie większe zakupy,, no może nie 10-20, ale 5-6 na raz, więc też pomyślałem że jeśli miałbym więcej w tych rozmiarach, może kupili by więcej. I dziękuję, rozumiem, że do wszystkiego powoli dojdę, co jak i kiedy. Przyznam z radością, że już po miesiącu wiem więcej niż wiedziałem zanim zaczynałem. Mam nadzieję, że każdy kolejny miesiąc będzie nowym doświadczeniem i, że będę coraz sprawniej się poruszał w temacie. Dziękuję :) Przyjemnego wieczoru wszystkim. Tobie też Glisto :D

Gość dfrwght
no właśnie, ludzie jak im sie spodoba kilka rzeczy, to się rozglądają po twoich aukcjach coś tam jeszcze dokupią dzisiaj jedna facetka kupiła u mnie 33 rzeczy, na pewno włożę jej kilka gratis, bo mi się i tak opłaca a jej będzie miło :) zależy jeszcze ile masz marży - jeżeli jakieś 20 % to zapomnij o dochodowej sprzedaży, musisz mieć przynajmniej 300% jeśli chcesz z tego żyć - dlatego najlepsze dochodowo są bluzeczki - kupisz za 2 zł i sprzedasz za 8-10 a czasem i za 30-40 jak poszukiwana... i to jest zysk, a ocieplane spodnie, kurtki itp nigdy ci takiego dochodu nie przyniosą, jeśli kupujesz towar na wage - są ciężkie więc ja sprzedaje tylko markowe i jak nowe - wtedy się opłaci

Zgadzam się z glistaludzka111111 oraz z dfrwght!!! Napisali Ci oni dokładnie to samo co ja w poście powyżej tylko bardzie dosadnie:) Ja też odniosłam pierwsze wrażenie że "z małym wkładem chcesz mnożyć środki" dlatego też napisałam Ci że niestety ale do prowadzenia działalności na allegro (i nie tylko) trzeba się dobrze finansowo przygotować aby móc kupować dobry towar i móc dokładać do interesu nawet przez rok zanim się rozwinie i zanim zbadasz dokładnie rynek (dfrwght twierdzi że nawet do dwóch lat a że ma firmę to pewnie wie o czym mówi). Teraz może wypowiem się na temat tego nieszczęsnego PRIMARKA bo mam wrażenie że kłótnia o tę markę zaczęła się ode mnie, otóż : JA KOMENTOWAŁAM CIUCHY DZIECIĘCE TEJ MARKI i przyznam Ci rację co do rajstopek z tej firmy i majteczek - moja córka miała zakupioną właśnie tę bieliznę i była ok ale miała też bluzkę z długim rękawem i już wiem że nigdy nie kupię żadnego ciucha dla dziecka który na metce będzie miał nazwę PRIMARK bo ciuszki tej firmy to kompletna tandeta.Dodam jeszcze że córka chodziła w tej bluzce w wieku 6 lat!Ty masz roczną córę więc ona nie brudzi tak ciuszków ani nie niszczy więc może teraz u Ciebie Primark się póki co sprawdza!Wiem też że w Primarku można kupić ATMOSPHERE - sama mam kilka par butów tej firmy i kilka sztuk odzieży i naprawdę nie narzekam absolutnie! POWTARZAM - uważam za tandetę tylko ciuszki dla dzieci (tych już starszych)tej firmy (tych gdzie na metce pisze PRIMARK) i piszę to z własnego doświadczenia! Matt_Dudek w handlu nie chodzi o to żeby się sprzedało (jak piszesz) ale żeby się dobrze sprzedało - jak napisał dfrwght musisz narzucić opłacalną marżę ale wcześniej musisz siedzieć za ile tego ciucha kupiłeś żeby wiedzieć za jaką cenę go wystawić żeby się wogóle opłacało! Powiedz, jeśli to nie problem, za ile kupujesz jednego ciucha??????? Powiem Ci szczerze że gdybym ja miała zaczynać tak jak Ty to pewnie wcześniej bym się zniechęciła niż do czegokolwiek doszła :D ale to pewnie kwestia charakteru!:) Tzn chodzi mi o to że gdybym miała zacząć handlować na allegro bez wcześniejszego przygotowania i by mi nie szło to bym straciła chęci - a przed Tobą długa droga jeszcze i widzę że mimo że Ci nie idzie już na samym starcie to i tak podchodzisz do tego dość optymistycznie!:) Ja od 6 lat jestem na allegro, od 6 lat sprzedaję ubrania po córce - tylko te których ja sama nie wstydziła bym się ubrać dziecku do szkoły i zawsze z zyskiem (z łatwością zarabiałam od 300 do 700 zł miesięcznie od tak odsprzedając tylko kilka rzeczy po córce miesięcznie) , od 6 lat również kupuję ubrania na allegro dla córki, od 2 lat zastanawiam się nad założeniem DG na handel allegro i od tego też czasu śledzę sprzedaż na tym portalu pod innym kontem (czytaj: śledzę jak sprzedają się różne marki i co jest rozchwytywane we wszystkich rozmiarach). Do tego moja córka ma teraz 9 lat i już tyle nachodziłam się po sklepach dziecięcych przez te lata i tak dobrze znam kolekcje że właściwie wystarczy że spojrzę i wiem jaka firma , z której kolekcji i czy poszukiwane:) Mogę śmiało przyznać że kupowanie ubrań mojej córce to moja PASJA :) Do tego wszystkiego wiem kiedy wystawiać letnie a kiedy zimowe i czego rodzice najbardziej potrzebują w danym sezonie - po prostu mam bogate doświadczenie gdyż pamiętam czego ja potrzebowałam dla swojego dziecka w danym momencie! Od 4 miesięcy intensywnie przygotowuję się do zarejestrowania w końcu DG (jestem już na etapie szukania po okazyjnej cenie kasy fiskalnej i właśnie zastanawiam się jaki aparat fotograficzny kupić gdyż ten co mam jest średni). Zakupuję pomalutku towar i nie mam zamiaru wystawić w pierwszym miesiącu mniej niż 600 aukcji a z kolejnymi miesiącami coraz więcej.Ale żeby to się udało najpierw muszę zakupić odpowiednią ilość towaru - dodam jeszcze że mam zamiar handlować tylko towarem ekskluzywnym czyli najlepsze firmy na rynku, w stanie idealnym - bez jakichkolwiek śladów użycia oraz NOWE! W żadne szmaty nie mam zamiaru się bawić. Mam zamiar sprzedawać tylko taki towar który sama kupuję dla córki czyli najlepszy i Tobie też tak radzę! Pozdrawiam

DO dfrwght: Jeśli to nie problem to wstaw linka do Twoich aukcji gdyż jestem na kupnie ciuszków wiosenno - letnich dla córki (bluzki, sukienki, spodnie - wszystko )! Wnioskuję że jeśli jakaś kobieta zakupiła u Ciebie 33 sztuki odzieży dziecięcej na raz to musisz mieć przystępne ceny i fajny towar dlatego chętnie przejrzę Twoje ciuszki - zwłaszcza że dodajesz gratiski przy większej ilości :D Pozdrawiam

Gość mama córeczki i synka
WAŻNE !!! Autorze przede wszystkim jesli prowadzisz systematyczna sprzedaz to masz obowiązek na stronie o mnie podac dane firmy - adres nip regon , oraz informacje dotyczącą reklamacji i zwrotów - za nie wywiazanie sie z tego sa kary !!! od bodajże sierpnia 2011 r allegro jest zoowiazane podac dane uzytkownika na wniosek US . Faktycznie jak juz tu wczesniej zauwazono masz kosmiczne koszta wysyłki... Oj zniechęca bardzo.. Niestety jest duza konkurencja i ceny musisz miec tez konkurencyjne- ja ostatnio zakupiłam zestaw ubranek czesciowo nowych a czesciowo uzywanych lecz w rewelacyjnym stanie - zestaw zawierał futerkoekologiczny korzuszek sukienki koszulki tuniki ogrodniczki i mase innych cudnych ubranek i teraz UWAGA CENA ZA 1 SZT 4,5 WLICZAJĄC KOSZT WYSYŁKI.

Gość mama córeczki i synka
W tutule aukcji umiesc jak najwiecej informacji o towarze rozm kolor firma dla jakiej plci itd

Gość CENY PRZESYLEK SZOOK
Podobaly mi sie pizamy, ale jak zobaczylam cene 32 zl +10/12 zl za przesylke, lącznie wychodzi ok 45 zl za pidzamy to w sklepie nowiutkie bez przesylki taniej kupie Identycznie z jedną ciuniusienką koszulką ,bardzio cienki material na krotki rekaw 16 zl do tego przesylka 9/10 zl lacznie prawie 30 zl to rowniez w sklepie nowki kupie i taniej Chlooopieee!! ceny przesylek znic, bo nie wierze ze za zwykly kawalek szmatki tak jak JEDNA bluzk na krotki rekaw dla dzieci dajesz 10 zl przesylki, powariowales Polowe ceny to wynosi twoja przesylka ZAWYZONA, ciekawe Dlaczego ja ostatnio mojemu siostrzencowi wyslalam spodnie dresowe, a pozniej zwykla bluzke z dlugim rekaweem i wynioslo mnie to 6 zl?? za krotki rekaw dalam 3 zl priorytetem Bujasz na tych przesylkach bo sama wysylam sporo ubran (i nie allegro) orientuje sie w koszach, ty przeginasz

Właśnie przejrzałam Twoje aukcje i przyznam że zrobiłeś duży postęp!:) Masz teraz o niebo lepsze ciuszki, o niebo lepsze zdjęcia (choć jeszcze powinieneś nad nimi troszkę popracować a także poprawić światło moim zdaniem), nawet w niektórych aukcjach koszt przesyłki uległ poprawie :D PS. cedarwood pisze się razem!:D Powinieneś zmniejszyć tego dzieciaka na wstępie bo aż mnie głowa boli jak na niego patrzę - jest zbyt duży! A poza tym przejrzałam również Twoją mega pake i przyznam że ciuszki w niej są fajne ale zdjęcia to już tragedia - niektóre od lewej niektóre od prawej strony, za chwilę lalka na wprost, kompletnie nie kolorystycznie, niektóre zdjęcia zamazane, na innych znowu kolor tego samego ciuszka jest zupełnie inny, jedne są zrobione z ciepłym świetle inne już w innym - masakra - strasznie niechlujnie! Z tego co pamiętam to pisałeś że masz lustrzankę - napisz jeszcze jaka firma i model żebym wiedziała żeby ją omijać szerokim łukiem bo robi dużo gorsze zdjęcia niż mój stary aparat który koło lustrzanek nawet nie leżał jak go kupowałam!Ale ogólnie postęp jest!:D

Gość Matt_Dudek
Amzazonka, pisałem długiego posta do Ciebie ale Pani wyżej mnie wybiła rytmu, aż musiałem spojrzeć czy faktycznie za przesyłkę piżamki mam 10zł ale Ona pisała o priorytetowe, ekonomiczną tańszą pominęła więc ja pominę Jej post. A właśnie pisałem z pytaniem czy sprawdziłaś dziś moje aukcje, czy lepsze ciuchy, zdjęcia itd :) i dzięki,mówiłem że z tygodnia na tydzień będę się "udoskonalał". Jeśli chodzi o tą pakę, to pewnie nie zauważyłaś, że jest ona sklepana ze starych zdjęć- są to rzeczy które na początku wystawiałem i nie zeszły. Ta aukcja paki też nie zejdzie więc poprawię foty, ale nie wiem czy dam znów pakę, w sensie dużą ;) Mogę napisać do Ciebie na maila? Nie wszystko chcę ujawniać na forum :) A co do zmniejszenia dziacka na aukcjach, zrobię to jutro, a na marginesie- to moja córcia :) Dzięki, na majteczkach była metka i w słupku cedra wood state, bezmyślnie przepisałem, zapomniałem że niedawno miałem tej firmy koszule i faktycznie pisało się razem :D Co do zdjęć to nie wina aparatu, dopiero uczę się go obsługiwać, no i nie wiedziałem jaki obiektyw używać. No i bardzo beznadziejne mam światło w domu, rozważam zakup soft boxów może i tła foto... Ale jak już pytasz, mam sony alpha 330 do tego obiektyw kitowy 18-55, 55-200, 50mm i jeszcze jakiś minolty, zapomniałem jaki. A ta dziewczynka na górze moich aukcji, w sensie zdjęcie to np też robione tym aparatem, ale w świetle dziennym, w lato na świeżym powietrzu... Dobra, napiszę do Ciebie na maila, jeśli mogę odnośnie Twojego wcześniejszego posta :)