Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MattDudek

ciuszki z allegro Mamusie poradźcie

Polecane posty

Gość Matt_Dudek
mama córeczki i synka Dziękuję za informację, nie wiedziałem że grożą kary za brak takich info na stronie "o mnie", w prawdzie jest ona w trakcie "tworzenia" ale pośpieszę się :) dziękować :)

Gość Matt_Dudek
aa tamte zdjęcia z paki były robione o różnych porach, jedne w nocy inne w dzień, dlatego ta różnica światła. Jedne przy tylko żarówkach, inne miały dodatkowe światło z zewnątrz :)

Gość Matt_Dudek
zdjęcie główne z mega paki-tym samym aparatem, oczywiście nie ja je robiłem :)

Gość mamamamamamammaamam1234
ojjj masz dro co niektore rzeczy np. ta kurteczka czerwona w kropki szokkk 70 zl, albo rurki gap 32 zl to sa kosmiczne ceny. Ja Gap-y z limitowanej kolekcji w idelanym stanie po corce sprzedalam za 25 zl... a te rozowe nic specjalnego za 32 zl plus wysylka ehhhh masakra.

Gość Matt_Dudek
Witaj :) Zauważ że są ludzie, którzy sprzedają te rzeczy jeszcze drożej, i co najważniejsze- sprzedają się. Kurteczka z Myszką Minnie, gorsza, cienka, ostatnio poszła za 92zł- 9 osób licytowało, używana, nic specjalnego, moja jest o wiele lepsza więc czemu mam sprzedawać taniej? Spróbuję tak. Jak nie pójdzie, wtedy pomyślę. Poza tym my ją kupiliśmy jako nową w Anglii za o wiele większą kasę więc jakąś część chcemy odzyskać. A te różowe rurki są śliczne, są gusta i guściki. Ty sprzedałaś po 25 to jest 7zł mniej. Poza tym u mnie więcej rzeczy idzie na licytacji, spójrz jaka tam jest cena 14,90, bardzo prawdopodobne, że będzie licytować np tylko jedna osoba, czyli kupi je dużo taniej niż 32zł. Właśnie chyba muszę popracować nad ustawianiem cen KUP teraz, może faktycznie są NIEKTÓRE za wysokie. Albo rzeczy-typu kurtka myszki minnie, dawać tylko na licytacje... Wiesz, ja na razie sprawdzam co, jak, za ile sprzedawać, co idzie lepiej, co gorzej, czy licytacja, czy kup teraz.

Gość po prostu weźcie metraż
drogo, bielizne z primarka kupuje na allegro za 24-28 zł za 5pack, ale z przesyłka w cenie piszesz o kurtce Minnie, przecież jest zmechacona :/ z przesyłka wyjdzie 50 zł za używana zmechacona kurtke

Gość Matt_Dudek
bielizne czyli co? majtki, koszulki...? ja przejrzałem i wiem, że mam konkurencyjne ceny- łącznie z przesyłkami więc się na to nie wezmę, nie zarabiam na tych primarkowych rzeczach dużo. A kurtka ma minimalne zmechacenie, można by było marzynką przejechać ale nie będę ściemniał. po kilku praniach się taka zrobiła. Poza tym na zdjęciach jakoś to mocno widać w realu jakoś ładniej wygląda. Poza tym dla mnie tamat mógłby iść do zamknięcia, choć nie wiem czy na tym forum to możliwe. Przeanalizowałem to i wiem, że ta kurtka może za tyle pójść, bo to nie jest zła kurtka. Każdy by chciał wszystko za darmo, wiem, sam też bym przyjął. I w sumie na forum, jak ktoś nie do końća jest w temacie, spojrzy na moje aukcje i powie, że za drogo, za duże koszta a to źle czy tamto. Niektóre rzeczy stają się z czasem trochę denerwujące, np bielizne kupujesz z primarka za 24-26 z przesyłką, 5pak, ale czego 5pak, gdzie to kupujesz? Bo ja wiem i widzę że nie mam drogo, 3paki koszulek schodzą mi szybciutko, mam chyba najtaniej z przesyłką, sprawdź, porównaj. Ale jeśli Ty kupujesz taniej, ciesz się, masz naprawdę okazyjne ceny. A odnośnie używek, może dla Ciebie mam drogo, wiem, że czasem można kupić za grosze wszystko ale są ludzie którzy nie mają czasu szukać, czekać, łapać okazję- może się uda, kupują w mojej cenie, nie, to trudno. Śledzę od dłuższego czasu sprzedaż i sam próbuję A na marginesie, ostatnio jak posłuchałem porad z forum, sprzedałem mnóstwo rzeczy ze bezcen- po 1zł, 2,3 i takim cudem np jedna Pani kupiła 2 bluzki next po 1zł,jedną za 3 jedną za 4,90, czyli za ok 20zł z przesyłką kupiła 4 naprawdę fajne rzeczy. Ja próbowałem licytacje od 1zł, Ona trafiła na okazję. I potem taka osoba np wejdzie na mój wątek, sprawdzi dzisiejsze ceny i powie- ee drogo masz, ja ostatnio kupiłam 4 bluzki w idealnym stanie, za 20zł z przesyłką ble ble ble. Dlatego już takie komentarze są dla mnie mało konstruktywne. Wolę sprzedać mniej a zarobić niż dużo bez zarobku, proste. Na tym kończe i koniec tematu kurtki, sprzedam to fajnie, nie to wtedy zobaczę za jakie minimum mogę ją puścić. I tyle :)

tu u tej pani kupuje i nie jest to reklama http://allegro.pl/dora-the-explorer-5pack-majteczek-92cm-i3011354727.html masz 20 zł z przesyłka polecona priorytetowa w cenie za 20 zł 5 par majtek także nie chodzi o to ze ktoś chce cos za darmo, ale jak są korzystniejsze oferty to zapewne te wybierze też sporo kupuje i sprzedaje, są tysiące aukcji, jeśli nie masz WYJĄTKOWEGO towaru albo dobrych cen to ie masz szans sie przebić tak żeby na tym zarobić

Gość mama córeczki i synka
No radze sie pospieszyć bo od jakiegoś czasu US przetrzepuje allegro - wiadomo nygusy szukają pieniedzy . Jeszcze jedna rada podstawa jest mieć dobrą księgową która będzie oblatana w przepisach - częsty błąd w rozliczaniu allegro - nie branie pod uwage kosztów wysylki - KOSZT WYSYŁKI WCHODZI W TWÓJ PRZYCHÓD I TRZEBA OD TEGO ODPROWADZIC PODATEK VAT POMIMO , ZE POCZTA NIE JEST PLATNIKIEM VATU - paranoja , ale taka jest Polska rzeczywistość . Generalnie ksiegowosc jest bardzo istotna bo jak bedzie cos nie tak i dobiorą Ci sie do tyłka to nie będzie wybacz - ja wysłałam 2 razy o 1 dzień później vat 7 i dostałam 200 zł kary za taką pierdołe !!! Dodam , ze podatek był zapłacony w terminie tylko dokument o jeden dzien później . Pomyśl nad tym żebyś nie skończył sybciej nisz zacząłeś .

Gość Matt_Dudek
to z primarka?? Wiesz, może kupiła taniej, ja te majteczki z myszką miki i hello kitty żałuję że kupiłem, bo dałem za 5pak 4 funty, plus wysyłka z angli to już masz ponad 20 zł więc albo ona je wyhaczyła na wyprzedaży albo kupiła gdzieś indziej? nie wiem. Wiesz, ja rozumiem że trzeba mieć konkurencyjne ceny itd no i spójrz, np majtki mam drożej od Niej, niedługo je pewnie wyprzedam po kosztach żeby się ich pozbyć i już więcej ich nie kupię, chyba że w mega promocji bo zauważyłem że nie schodzą. Ale zobacz, zwróciłaś uwagę tylko na aukcje które są za drogie, a nie na te które mam tanie i konkurencyjne ceny, bo też takie są i to mnie właśnie zaczyna drażnić na forum, że wytykane mam tylko minusy a nikt nie widzi plusów. No może poza kilkoma osobami tutaj :) ten 5pak majteczek mam drożej i pewnie inni kupią u tej pani, jeśli chodzi o rajstopki to wiem że można je kupić drożej i gdzieniegdzie odrobinę taniej ale ja patrzę za ile je kupiłem i doliczam marżę, czasem jak ktoś kupi coś u mnie to może do jednej paczki np dokupi te rajstopki,jeden koszt przesyłki i już rajstopki wychodzą taniej nić gdzieś indziej. Taniej mam te koszulki, a 7pak majteczek, jedne mam taniej od innych a inne mam za tyle samo. Zależy. I wiem, że muszę mieć atrakcyjniejszy towar i ceny :) Dopiero działam niespełna miesiąc, uczę się, badam rynek, i dopracuję wszystko :) teraz będzie coraz lepiej. Spokojnie. Dziękuję za uwagę, wiem już że nie opłaca mi się tych majtek więc może sprzedam lokalnie po kosztach zakupu :)

Gość Matt_Dudek
mama córeczki i synka dzięki, jeśli chodzi o kwestie księgowe to o to się nie martwię, w sensie- moja mama jest księgową i choć księgowości mi nie prowadzi- bo nie chciałem, ale wszystko z Nią konsultuję i pomaga mi na początku. Długo przed rozpoczęciem działalności się do tego przygotowywałem, uczyłem itd. Wiem, że wliczam przesyłkę do mojego przychodu, od początku to tak księguję i wiem że nie mogę tego księgować osobno bo by podatek był wyższy za takie usługi :) tylko nie wiedziałem, że muszę mieć ujęte to na stronie o mnie, że mam działalność, bo widzę że dużo osób nie ma. Ale właśnie wstawiam rozpisaną stronę o mnie. Muszę tylko jeszcze znaleźć przepisy odnośnie reklamacji itd :) ale na bieżąco będę uaktualniał

Gość Matt_Dudek
acha, ja nie jestem vatowcem więc nie tyczy się mnie to co wyżej pisałaś. A podatek płacę zryczałtowany. I nawet koszta wysyłki są moim przychodem, nie mogę ich odliczyć jako koszta. Mam wszystkie ustawy, przepisy podrukowane i setki razy przeczytane, jeśli czegoś nie wiem, pytam mamy a i Ona sama mi wszystko sprawdzała i wiem że póki co, wsyztsko prowadzę dobrze. Czytałem jakie są za to sankcje i dlatego sprawdzam wszystko kilka razy :)

akurat ona ma rajtki 28 zł z przesyłka :) ma chyba najtaniej na allegro, zwłaszcza gdy kupuje sie pojedyńcza paczke jej sie opłaca bo sprzedaje tego mnóstwo i pewnie w dużych ilosciach kupuje używanych ciuchów na alle w ogóle nie kupuje bo moge w lumpku nie chce Cie zniechecać ale po podwyzce na poczcie cieżko cokolwiek sprzedać takiego tańszego bo sie ludziom przestaje opłacać pomyśl moze nad innych asortymentem niz ciuszki, bo jak nie bedziesz mieć unikatowych rzeczy to zarobek marny, a lumpeksów mnóstwo a jak sie policzy koszty dzialanosci, czasu, pracy, prowizji dla allegro itp itd to wyjdzie czy to sie oplaca pozdr i powodzenia

Gość mama córeczki i synka
Gwarancje i zwroty Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumenckich, możliwy jest zwrot towaru w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki. Towar nie może nosić sladów użtkowania. Zgodnie z prawem przedmioty zakupione na aukcji z licytacją nie podlegają zwrotom. kiedys otrzymałam taka informacje i lepiej to podac nie zaszkodzi... To masz fajnie majac majac mame ksiegową Widze na niekrórych aukcjach taki mniej wiecej wpis Kupując na mojej aukcji i wybierając przesyłkę pocztą polską udzielasz mi jednorazowego pełnomocnictwa na zawarcie umowy o świadczenie usług w Twoim imieniu tzn przesyłka wysyłana jest w twoim imieniu i koszt wysyłki nie będzie uwzględniony na dowodzie zakupu. Ja nosze sie z zamiarem napisania do US z zapytaniem czy coś takiego mozna w ogóle napisać na stronie przedmiotu...

Gość Matt_Dudek
Hm kochana, mi już się to opłaca, a za jakiś czas będę miał jeszcze lepsze i więcej rzeczy. Patrzysz pod swoim kontem, Ty wolisz iść do lumpka, są ludzie którzy wolą zamówić, albo mają daleko do lumpka. U mnie w mieście jest dużo lumpków ale nie każdy mieszka w mieście itp więc już dochodzi koszt dojazdu. Na marginsie, mam jeszcze dużo rzeczy w przygotowywaniu do wystawienia. A odnośnie opłacalności, to skoro już mam dosyć dobry zysk mimo-małej ilości aukcji, nie samych atrakcyjnych ciuszków i cen to co to będzie jak polepszę asortyment i ceny? Przesyłki pojedynczych rzeczy się coraz mniej opłacają, ale często ludzie kupuję kilka rzeczy na raz. A ta Pani może i ma najtaniej, mniejszy zarobek na każdej rzeczy ale ogromną sprzedaż więc zarabia ale popatrz że są też inni, mają ten sam asortyment, ceny dużo wyższe a mimo to, sprzedaż też dość dużą. I oni np sprzedają troche mniej, drożej i też zarabiają :) Spokojnie. Poza tym ta Pani może mieć dużo rzeczy ale nie musi mieć to samo co ja, ma majteczki z Dorą ale nie ma z Myszką Minnie. Ktoś kto będzie szukał akurat takich majteczej, trafi do mnie, do innych osób też ale już do tej pani nie. Może ten ktoś wypatrzy jeszcze coś innego ciekawego u mnie i przesyłka wyjdzie taniej i no i w efekcie końcowym dokona zakupu. Więc nie zniechęcę się tak od razu na pewno. Wiem, że jest to możliwe. Tak samo z ciuszkami używanymi, lumpków jest sporo a sprzedaż tych rzeczy na allegro jest na dość zadowalającym poziomie, mimo wszystko. Więc wiem, że dobrze mi radzisz ale ja mam na ten temat inne spojrzenie. Gdybym przez ten miesiąc nie zarobił tego co zarobiłem, poddałbym się. Ale ja już zadowolony, a może być tylko lepiej :)

Gość Matt_Dudek
po prostu weźcie metraż ale czy ma takie same rajstopki?? Nie każdy kupuje byle najtaniej, patrzą też na wzory mama córeczki i synka Gdyby nie mama pewnie byłoby mi to trudniej okiełznać, zanim zacząłem dg, szukałem w necie i jest to wszystko takie pogmatwane, każdy inaczej mówi, niektórych kwesti inie mogłew w ogóle znaleźć... Ale już wszystko się rozjaśnia :) No muszę poszukać czy faktycznie można tak pisać.

Gość nie znacie sie
ja myśle że autor watku ma racje, nie dojdzie do tego co sprzedawac i jak sprzedawac dopoki tego nie doswiadczy. Sa ludzie ktorzy boja sie probowac, po pierwszych porazkach sie poddaja a ci wytrwali potrafia generowac spore zyski, po jakims czasie oczywiscie. Jednym to zajmie rok a innym lata. Widze w autorze potencjal wlasnie na takiego sprzedawce, co moze duzo zarabiac. Male zyski zalicza do malych sukcesow. Nic tylko pogratulowac i zyczyc szczescia i powodzenia. Nie doszukujcie sie minusow i nie zniechecajcie go. Jedne rzeczy ma taniej, inne drozej ale ja sama zauwazylam ze na allegro potrafi taka sama rzecz,sprzedac sie w roznych cenach. Wszystko zalezy od wielu czynnikow. Jak ktos ma beznadziejne zdjecie, kiepski opis pewnie albo rzeczy nie sprzeda albo sprzeda za grosze. Ilosc komentarzy tez ma znaczenie. I zauwazylam ze Ci co sprzedaja duzo i za spora kase te nie zawsze maja najtanszych kosztow przesylki. Nam z boku moze sie wydawac, ze autorowi sie nie uda bo drogo czy co tam, ale zycie pokazuje ze moze byc inaczej, Ja osobiscie wierze ze Ci sie uda, ucz sie, doswiadczaj a porazki traktuj jako motywacje do dalszego dzialania a odniesiesz sukces :)

Gość dfrwght
amazonka ale po co Ci kasa fiskalna? przecież jeżeli prowadzisz sprzedaż wysyłkową, możesz korzystać ze zwolnienia, tylko wszystkie wpływy muszą trafiać na konto

Gość dfrwght
a aparat ja mam najtańszy, za 250 zł :D przy tej ilości zdjęć każdy zajeżdżam w rok-półtora, więc się nie opłaca, a zdjęcia paroma ruchami w programie można doprowadzić do świetnego stanu

Gość dfrwght
zajrzałam i powiem Ci, że jeśli te zdjęcia są robione lustrzanką, to ja wolę mój aparat :D

Gość Matt_Dudek
dfrwght a mogłabyś podać link do swoich zdjęć, aukcji?

Gość dfrwght
nieee to jest kafeteria, no wiesz :D

Gość dfrwght
obejrzałam pakę i mam kilka rad - przede wszystkim wypieprz tą czapke ze snoopym, która pamięta czasy króla ćwieczka :D po drugie jeśli nie umiesz robić albo obrabiać zdjęć, unikaj jasnoróżowych ciuchów - to jest wyższa szkoła jazdy, żeby wyglądaly zachęcająco a nie jak brudne, sprane szmaty po 3 zainwestuj 5 zł w kolorowy duży karton dostępny w każdym papierniczym, ta kołdra wygląda okropnie po 4 aparat ustaw na automat i miej zawsze włączoną lampę błyskową, unikaj promieni slonecznych padajacych na ubrania, widzę, że umiesz zdjąc tło, więc powinieneś też umieć podrasować zdjęcia i ostatnie - wyrzuć tą absurdalna cenę kup teraz, bo ona zniechęca i jeśli nawet znajdziesz chętnych, to nikt z niej nie skorzysta, jeśli cena licytacji jest 99 zł a dlaczego? - bo ciuchy w przedziale wiekowym 0-3 dla dziewczynki to najgorzej sprzedające się ciuchy, żeby poszły za taką cenę, to muszą byc nowe i dużo ładniejsze, taki zestaw spokojnie można kupić za 50 zł tyle ode mnie, sorry, no ale tak to widze :)

Gość dfrwght
aha, i do zbliżeń używamy funkcji makro a do metek supermakro, tylko to ostatnie bez lampy, więc może przekłamywać kolory, lepiej użyć makro i wyostrzyć w programie

Gość dfrwght
i te zmechacone legginsy tez wywal, to możesz gratis komus dołożyć do paczki, chociaż ja bym sie wstydziła :O

Gość dftdtfdyt
Przecież te majtki co ktoś pokazał to nie są z Primarku...

Gość Matt_Dudek
dfrwght Nie sorkuj, masz rację, wiem że ta paka to niewypał i faktycznie nie wiem po co ta cena kup teraz ;/ Zauważyłem że ciuchy jasne wychodzą jakby były brudne, nie wiem czemu. Wyrównuję poziomy w photoshopie aby kolor był taki jak w rzeczywistości, i ze wszystkim jakoś idzie a jasne ciuchy to masakra jakaś. Z kołdry zrezygnowałem już kilka dni temu i ostatnio robiłem na kocu (te nowe zdjęcia) :D hehe ale kupię kartonik, może jutro jak pójdą z Małą na spacer. Z czapką ze snoopym zapamiętam. Ogólnie paka nie zejdzie, wtedy wezmę się na nowo za zdjęcia tych rzeczy i faktycznie tych leginsów już nie pokażę :D ale raz mnie facet pytał czy dorzucę jakieś ciuchy po domu gratis, to może jeszcze kiedyś ktoś będzie chciał. Dziękuję za wskazówki, na pewno je wykorzystam. a odnośnie Twoich aukcji, to może prześlij mi linka na maila? Podany na moim alle :P Jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda... A odnośnie tych majteczek z Dorą, to też miałem wątpliwości czy to w ogóle z primarku. Dziękuję dfrwght

Gość dfrwght
hahahh konkurencję mam sobie szkolić? :D może mi w niebie policzą na + ... ;)

Jeśli będę prowadzić ewidencję i wszystkie wpływy będą przelewane na konto to, owszem, mogę nie mieć kasy fiskalnej ale mając na uwadze wszystkie moje plany odnośnie DG uznałam że jednak powinnam ją mieć. Ciuszki będą kupować ode mnie również moi znajomi oraz znajomi znajomych (już mam wielu chętnych)a wtedy wpłaty, wiadomo, nie będą wpływać na konto tylko do ręki. I jako że jeszcze moim znajomym mogła bym nie wystawiać paragonów tak już ich znajomym (dalszym lub bliższym) muszę wystawić ten paragon bo jednak to dla mnie ludzie obcy a o donos do US nietrudno i wiadomo jacy potrafią być ludzie - wolę dmuchać na zimno! Poza tym chciała bym dołączać paragon to każdej wysyłki - uważam że to profesjonalne - sama jednym czasem kupowałam na allegro tylko u Sprzedających którzy wystawiali paragon gdyż uznałam że są bardziej zaufani i na pewno otrzymam od nich towar taki jak w opisie aukcji. Niektórzy Sprzedający na allegro mają w "o mnie" napisane że prowadzą DG a rzeczywistość jest zupełnie inna a dostając paragon miałam pewność że tak jest i że oni nie mogą pozwolić sobie na oszukiwanie! Dodatkowo mam w planach rozwinięcie mojej firmy i otworzenie (oprócz sklepu internetowego) sklep stacjonarny z odzieżą używaną. Już dawno zapoznałam się z asortymentem sprzedawanym u mnie w miasteczku i żaden sklep z odzieżą używaną nie sprzedaje takiego towaru jaki mam ja (w większości przypadków są to zwykłe szmateksy sprzedające odzież noszącą ślady używania i ze świeczka szukać tam ciuszków w stanie idealnym) - tylko jeden ma trochę towaru w stanie idealnym ale za to o wiele większe ceny ode mnie. Także wydaje mi się że jednak powinnam mieć tę kasę fiskalną. Oczywiście jestem przed rozmową z księgową, której przedstawię moje daleko idące plany i ewentualnie ona wyprowadzi mnie z błędu:)