Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

InwaLidka

Czy osoba z bardzo chorym kręgosłupem, garbem i biustem D może mieć dzieci?

Polecane posty

Gość rerwrwerewr
to ty jesteś, co pisałaś, że na wózku? a co ci jest w ten kręgosłup?

"Choroba często pojawia się rodzinnie i może współistnieć z bocznymi skrzywieniami kręgosłupa. Proces chorobowy trwa z reguły 23 lata i więcej; powoduje zeszpecenie i trwałe ograniczenie sprawności życiowej i to jest nieuleczalne,dlaczego urodziłam się ułomna?

Gość rerwrwerewr
ja ostatnio od paru lat mam potworne kłopoty z pecherzem, cały czas czuję parcie na niego, i bóle jakby ginekologiczne... łaziłam po lekarzach, niby wszystko ok, i teraz się zorientowałam że to chyba skrzywienie kręgosłupa w odcinku lędzwiowym powoduje mi ucisk.... jak przyciskam brzuch to czuję ogromną ulgę... Dzieci? mozna miec dzieci, jak sie jest płodnym, nikt ci nie zabroni, tylko zwykle ciaża przy kręgosłupie to ogromne obciązenie, więc stanu ci nie poprawi... a rehabilitacja nic nie daje?

Gość rerwrwerewr
poczytałam o tym, niecciekawe... współczuję, ale prawie kazdy ma jakąs chorobę, albo bedzie miał... u mnie w rodzinie jest schizofrenia, juz chyba kręgosłup mniej straszny ja bym walczyła o poprawę stanu przez cwiczenia, pomysl, co bedzie na starosc

Gość kasinka...
z takim schorzeniem nie jestes pod stala kontrola ortopedy??? Powinien Ci wszystko wytlumaczyc. Z tego co wiem, osoby z powaznymi schorzeniami kregoslupa nie powinny rodzic silami natury, ale przez cc. Ale...to juz z lekarzem powinnas skonsultowac. Kontrola ginekologiczna tez by sie przydala, Kafeteria mniej ;)

bylam jako dziecko, ale zrezygnowalam, wiecie można żyć w świecie chorób ale pomyślałam,że życie jest tylko jedno i szkoda mi go na leczenie, poza tym gorszy jest np, rak, a z takim wiele osob znam i wiele wyszlo za maz, np. moja mama, moj dziadek, babcia mojej kolezanki, tylko,że jest to brzydki defekt... aa znałam też jedna dziewczyne w moim wieku z garbem, miala dlugie blond wlosy, ladna twarz, ogolnie byla szczupla, zgrabna i...miala spore powodzenie! na rehabilitacje nie chodze, ale sama we wlasnym zakresie cwicze (co prawda tylko 5 minut dziennie :O) i pływam... ostatnio staram sie "trzymać prosto" tak, mysle,że możesz mieć problem z pecherzem wlasnie przez kregoslup, eh jak ja zazdroszcze ludziom którzy sie rodzą z od razu prostym mocnym kręgosłupem, dlaczego mi to nie było dane? a co do ciąży, to własnie jak mialam kilkanascie lat, jako dziecko, bylam w szpitalu ortopedycznym i jedna troche starsza dziewczyna z pokoju szla na ooperacje i rozmawiala z jakass inną też starszą coś o tym,że jak bedzie rodzić dzieci to sie złamie w pół :O przeraziło mnie to!

schizofrenia na pewno jest gorsza, tak dla chorego jak i dla rodziny, tez wspolczuje

Gość pelaska54
zdecydowanie tak ,można mieć i inne choroby.

Gość rerwrwerewr
to jak, ty nawet nie chodzisz do ortopedy? i poruszasz sie na wózku??? Nic nie jarze juz... :( musisz walczyc o zdrowie, bo to najwazniejsza sprawa w zyciu, zastanw się, co bedzie za 20-30 lat, bedziesz wyc... mi juz teraz kręgosłup tak dokucza, że sie budze w nocy co godzina nieraz, przez ten ucisk...

Gość W Polsce owszem
Masz cos najcenniejszego dla Polakow - biust. ;) A garb, jaki tam garb, Polaczki slepe.

Gość gość
mam tą samą chorobę, nei zdecydowałam się na ciążę bo boję się dwóch rzeczy tego że po ciąży jeszcze bardziej mi się pogorszy oraz tego że wyczytałam że skolioza jest dziedziczna nie chciałabym by moje dziecko przechodziło to samo co ja, to egoizm rodzic dziecko wiedząc że może urodzić się chore na to samo co ty czytałam kiedyś o jednej kobiecie, która urodziła dwoje dzieci, w czasie ciąży jeszcze bardziej jej się pogorszyło no i po latach okazało się że oboje dzieci odziedziczyło tę wadę kręgosłupa skolioza to wada rozwojowa, przyczyną jest krótsza noga lub nieprawidłowości w budowie miednicy, zwichnięcie bioder przy porodzie itp. ja mam bóle kręgosłupa od 14 roku życia, potem około 30 lat zaczęłam mieć problemy z kolanami a teraz 10 lat później zaczęłam mieć bóle w kręgosłupie lędźwiowym, ucisk na nerwy (tracę czucie w nodze) i zwyrodnienie biodra byłabym idiotką sądząc że przytycie 15-20 kilogramów i noszenie dziecka na rękach poprawi moje zdrowie