Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZUS w górę

ZUS w górę

Polecane posty

Gość blablablaaaa
no wlasnie bo ja kupuje w Eu cos bez vat a potem i tak mi ksiegowa nalicza jakbym go kupila z vat, vat nalicza ten kraj w ktorym produkt zostaje

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
no czyli tam nie płaczisz go wiec nie masz co odliczać to to samo co byś kupił tu 23% drożej i odliczył te 23%. wychodzi Ci to samo. problem pojawia się gdy nie kupi się od płatnika podatku vat za granicą wtedy trzeba naliczyć a płacisz i tak brutto nie netto bo on vatowcem nie jest. są kraje takie jak francja w których większośc małych firm nie jest płatnikami podatku vat.

Gość y8oigiu80o
To nie jest takie proste jak Wam się wydaje ( pozdro dla ludzi którzy nigdy nie prowadzili biznesu i opierają się jedynie na wpisach w internecie powielanych przez innych którzy tego w życiu nie robili ).. Koszulki nowe na hurtowni 7.50zł z vatem płacę za 9.20zł a na targowiskach sprzedaję 15zł. Jak nie trudno policzyć zysku mam AŻ 5.80zł na jednej koszulce. To sobie pomyślcie ile muszę takich sprzedać żeby zarobić na niski ZUS ( 408zł ) + paliwo + opłata targowa i tak dalej.. To nie jest takie proste. Do tego mam markową oryginalną koszulkę a sprzedaję ją taniej niż chiński szmelc w supermarketach a wiecie dlaczego ? Bo klienci są pojebani i nie kupią drożej niż 15zł bo W AUCHANIE albo BIEDRONCE kupią taniej :)

Gość y8oigiu80o
znowu 10 osob pisze.. Ja wiem że VAT jest potrzebny ale na Boga jeśli vat rośnie a pensje ludzi stoją to działa to na niekorzyść tylko i wyłącznie mi a nie klientom , bo ja płacę drożej po doliczeniu vatu a muszę sprzedać za tą samą cenę bo jak podniosę to nikt nie kupi. To nie jest takie proste jak Ci się wydaje.

Gość y8oigiu80o
A gadki do ludzi w stylu "Wie pan podniosłem cenę bo vat w górę poszedł" nie działają, ludzie to mają w dupie bo oni przyszli na targ kupić tanio a nie słuchać tego że Ty za tą koszulkę zapłaciłeś drożej.

myślisz że wiesz coś lepiej bo uważasz się za "praktyka" a każdy kto ma inne zdanie niż kolega z placu targowego to od razu gimbus który nie ma o niczym pojęcia :D zrozum jedno gdyby vatu nie było to sprzedawałbyś wszystko 23% taniej.cene ustala rynek jeśli ktoś sprzedaje z marża 1zł to czy vat będzie czy nie on będzie zawsze z taką amrża sprzedawał. w polsce za dużo idiotów prowadiz dzialnośc i tu tkwi problem,są nawet tacy któzy mają kłopot z elementarna matematyką na poziomie 5 klasy podstawówki, drugi problem to dotacje a dopiero później podatki. to nie klienci są pojebani tylko Ty próbujesz sprzedać dany towar w miejscu w któym nikt go nie kupi. to tak jakbym stał z masseratti obok skupu złomu i usiłował znaleźć na niego kupca. oryginalny towar znanej marki nie sprzedaje się na targu, zazwycjz nawet właściciel danej marki albo praw do niej an terenie kraju w umowach nawet tego nie dopuszcza wiec nie zdziw się jak ci kiedyś ten towar zarekwirują na wniosek właściciela praw do marki bo narażasz wizerunek marki na wymierne straty. nie ma sensu walczyć o klienta biedronkowego bo z chińczykiem nigdy nie wygrasz bo chińczyk ma prawie darmowych pracowników. życże powodzenia tym którzy taki target wybrali. najwięcej z nim problemu a zysk żaden. wpychaj głaz na wielką krokiew a ktoś niech bilety sprzedaje, zysk większy a praca ta sama :D

Gość y8oigiu80o
Źle mnie zrozumiałeś, nie pisałem tego tutaj do ludzi w dyskusji tylko ogólnie dla ludzi którzy udzielają się kompletnie nie mając pojęcia. A sama sprawa towaru możesz wierzyć lub nie ale w dobie kryzysu gospodarczego w roku 2011 w ciągu 7 miesięcy sprzedaży na targowisku sprzedałem 1,800 sztuk koszulek , więc sam widzisz że mimo tego popyt na to jest bo są też ludzie którzy wiedzą że kupują dobry produkt za dobrą cenę a nie tylko tacy którzy ciągle marudzą.

Ja wiem że VAT jest potrzebny - bzdura ja nigdzi enie napisałem że jest potrzebny bo on jest całkowicie NIEPOTRZEBNY. po prosty wygodnie się w ten sposób pobeira podatek bo gdyby kowalski płacił 40% podatku to by podpalił z sobie podobnymi kraj a jak płaci 19% plus 23% vatu na wszystko co kupuje to jest szczęśliwy bo ma niskie podatki :D dochód z pitów jest 3 razy niższy niż z vatu to pokazuje jakie dochodu budżet ma z vatu gdyby go nie było to kowalski musiałby płacić więcej podatku ale mniej by płacił za towary. nieststy kowalski lubi mieć wysokei ceny a niskei pdoatki. myślisz jak większośc ludzi podnoszą vat to ja cen nie podniose bo nikt nie kupi :D a wiesz dlaczego nikt nie kupi ? bo polska to kraj drobnych cwaniaków i każdy myśli "inni podniosą a ja nie wtedy sprzedam 10 razy" wiećej i zaciera ręce że obmyślił super plan :D nieststy 9 na 10 na ten super plan też wpadło stąd dymaja ich podatkami a oni cen nie ruszą. gdyby naród był cywilizowany kazdy potrafił liczyć to wszyscy solidarnie by podniesli ceny. teraz jeden myśli jak wydymać drugiego taka polska mentalnośc łatwa do zaobserwowania na całym świecie. jak spotkasz polaka to miej sięna baczności bo ryzyko kradzieży i oszustwa wzrasta wraz z liczbą napotkanych rodaków :D niech ten vat jeszcze 10 razy podniosą wtedy z 10 zostanie jeden normalny a reszta pójdzie do pracy najmniej bo do pracy na własny rachunek się nie nadaje bo ma kłopoty z matematyką. w PRLu wychowani i mają zakodowane że cena musi być stała.

Gość frfggr
znowu 10 osób pisze..,,, - ma rację. Trzeba po prostu wiedzieć co i GDZIE sprzedawać i to jest klucz do sukcesu. Mam działalność od ponad 2,5 roku, na początku wkopałam się w chińszczyznę - bo mi się wydawało, że kupię tanio i tanio będę sprzedawać i JAKOŚ to będzie. Co okazało się sporym błędem. Na szczęście zmieniłam front i póki co jest nieźle.

ludzie to mają w dupie bo oni przyszli na targ kupić tanio a nie słuchać tego że Ty za tą koszulkę zapłaciłeś drożej. - a czy ja ci każe im tłumaczyć. cena jaka jest każdy widzi przepisy obligują że ona musi być podana wieć ja widać nikomu tłumacyzć nie trzeba. problem jest to że cen nie podnosicie bo każdy myśli jak wydymać teog w budce obok gdybyście sobie siedli przy piwie ponarzekali na podatki i razem podniesli cenę to nikt by nie pytał dlaczego jest taka a nie inna. tak wiem że to zmowa cenowa by była w tym chorym kraju wszystko jest przestępstwem a to dlatego że w cywilizowanych państwach nie muszą siuę spotykać i naradzać bo oczywistym jest ze jeśli podatek rośnie o 1% to cena przynajmniej o 1% też. prowadząc dizlność tylko całować w tyłek można zgodnie z prawem.

miesięcy sprzedaży na targowisku sprzedałem 1,800 sztuk koszulek , więc sam widzisz że mimo tego popyt na to jest bo są też ludzie którzy wiedzą że kupują dobry produkt za dobrą cenę a nie tylko tacy którzy ciągle marudzą. - ja się obaiwam ze ten dorby towar za dobrą cenę to podróba i jak cię kiedyś za to wsadzą to wtedy zrozumiesz że na takim towarze to musi być mega marża aby ew. kary i sprawy sądowe pokryć. żadna szanujaca się firma odzieżowa nie pozwala na eksponowanie swoich znaków towarowych na targowiskach. właściciel marki ma prawo decydować gdzie ją mozna sprzedawać. wczęsniejc zy pózniej ci się to skończy w moim odczuciu.

Gość y8oigiu80o
Ja kupuję towar cenionej marki w hurtowni i mogę sprzedawać go sobie na targowisku i nikt do tego nie ma żadnego problemu i nie może mieć.

Gość frfggr
"Koszulki nowe na hurtowni 7.50zł z vatem płacę za 9.20zł a na targowiskach sprzedaję 15zł. Jak nie trudno policzyć zysku mam AŻ 5.80zł na jednej koszulce. To sobie pomyślcie ile muszę takich sprzedać żeby zarobić na niski ZUS ( 408zł ) + paliwo + opłata targowa i tak dalej.." Skoro jest Ci ciężko to dlaczego nie zainwestujesz w droższy towar? Kupując np. sukienkę za 40zł w hurcie, możesz ją spokojnie sprzedać za 80-90zł, może nie na targu, bo tam ludzie przychodzą bo ma być tanio, ale w innym miejscu. Wtedy zysk jest bardziej odczuwalny, owszem inwestujesz więcej, ale nie musisz sprzedać 100szt towaru w ciągu dnia, żeby odczuć, że coś się zarobiło.

Gość y8oigiu80o
Żeby sprzedawać w innym miejscu to co masz na myśli ? Po za targowiskami już się nie opłaca bo gdybym chciał sklep swój jakiś to po za tymi opłatami muszę jeszcze płacić czynsz za lokal co już kompletnie by mi się nie opłacało. A z droższymi rzeczami nie jest tak fajnie bo wydawało by się głupie koszuli a problemów dużo jest z tym. Kupisz takie to chcą takie, kupisz takie jakie chcieli to chcą znowu coś innego, nigdy nie dogodzisz.

Gość blablablaaaa
haha koszulki pewnie najlepiej schodza bo kazdy chce w tej markowej koszulce chodzic za 15 zeta ;p sorry

Gość blablablaaaa
no coz jedni poszli na targ inni w necie inni w butikach takie zycie, ja sprzedaje towar bardzo luksusowy sprzet agd i mam marze na sztuce 1500 zł

Gość frfggr
No, ale widzisz problem jest w tym, że stojąc w miejscu i sprzedając koszulki z zyskiem w wysokości 5,80zł nic się nie zmieni. Po prostu. Wiem, że co to jest strach przed ryzykiem, utratą kasy, wkopaniem się w zły towar. Jednocześnie typowym jest zwalanie winy na klientów, na coraz wyższe opłaty, na kryzys ekonomiczny oraz całe to pesymistyczne podejście "eee wtopię kasę i NA PEWNO mi się nie uda" -a jak ma się udać, skoro z góry się zakłada, że będzie źle ? A tak zupełnie serio to za nasze niepowodzenia jesteśmy odpowiedzialni tylko MY, a nie klienci, vaty, zusy czy kryzys.

Gość frfggr
To jest tak, że ten kto predyspozycje do zarabiania i prowadzenia biznesu koncentruje się na szansach , a ten co ma tę działalność, a i tak stale narzeka, sam nie wie czego chce koncentruje się na przeszkodach... Albo się stawia wszystko na jedną kartę i jakoś rozwija, próbuje nowych rzeczy, albo się stoi w miejscu ledwo wiąże koniec z końcem i narzeka.

Ja kupuję towar cenionej marki w hurtowni i mogę sprzedawać go sobie na targowisku i nikt do tego nie ma żadnego problemu i nie może mieć. - a hurtownai gdzie kupuje może u chinola :D ? mylisz się nie możesz sprzedawać gdzie chcesz poczytaj o prawie patentowym a nie kieruj się "chłopskim rozumem". jeśli to znana marka to znak towarowy jest zastrzeżony i nie mozńa go używać gdzie sie chce i jak się chce. jak sądzisz dlaczego salony tel. komórkowej czy sklepy adidasa wyglądaja tak samo ? przecież ktoś by sobie urządił po swojemu(znacznei taniej) kupił towar w hurtowni i sprzedawał :D myślisz że nikt jeszcze an to nie wpadł :D ? jak odprujesz metki i znaczki z teog co sprzedajesz to sobie będziesz mógł sprzedawać gdzie chcesz :D bo towar można sprzedawać gdzie się chce problem jest właśnie z metkami i znakami towarowmi. no ale nie o tym temat. pisze abyś się zainteresował i naliczył odpowiednią marżę bo nie wiadomo co w przysżłości z tym będzie. odzież to śliski temat i z dnia na dzień możesz już tych koszulek nie móc sprzedawać tak samo jak z dnia na dizen mogą oplombować hurtownię a jej właściciela wsadzić :D

Gość w górę bo ważne
up :(

a co w tym ważnego ?

Gość grrryyyy
zus nas okrada i tyle w temacie, 1000 zł na miesiąc za to że było się na tyle obrotnym że się samemu sobie pracę znalazło, przecież to jest chore :(

chociaż dobrze że podbijasz widzę że jakaś idiotka usuneła mój wpis o tym że za wysoki zus odpowiedzilni są pracodawcy nie rząd bo zależy on od śrendiej krajowej jak pensje rosną to zus też. później ci sami ludzie prowadzący dzialnośc jęczą na forum że zus wysoki, absurd :D

no napisałem ci w skrócie kogo treba obwiniać o wysoki zus bo najważniejszą wypowiedz wywalili a te reszte moich durnych postów ma się w najlepsze. tak to jest na tym foprum że jak się coś mądrego napisze to zaraz jakaś kretynka wywali a dziesiątki głupot i żartów mają się doskonale.

Gość my się przerejestrowujemy
do Austrii. tam zus 150euro, już po 10 latach pracy należy się emerytura... i 240 euro na 2 dzieci dostaniemy, kwestia roku jak wszystko będzie podpinane... pierdolimy polski rząd i polskie piekiełko, oczywiście działać będziemy tak jak dotąd, w końcu jesteśmy w UE i jest swoboda przemieszczania... a płacimy tem kto daje korzystniejsza ofertę. Ciekawe co na to barany z rządu, bo coraz więcej ludzi tak robi. ... obecinie w PL odwieszamy firmę tylko na kilka dni w miesiącu, żeby wystawić i przyjąć faktury - wtedy płaci się samo zdrowotne praktycznie, tylko rozliczamy VAT, amortyzacje i zwijamy ten kramik. :P

Gość Polak i Europejczyk
haha uwielbiam wchodzic do smutnego sklepu polskiego i patrzac na smetna wlascicielke stoiska czy sklepiku po chwili mowie u pani to nic nie idzie czyli badziewiem drogo pani handluje . wogole nie kupuje u Polakow , gardze tymi zabiedzonymi kombinatorami . i ich tandeta za ktora chca nie wiadomo ile kasy. niech ida na kase do lidla czy biedronki