Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sierpowata ,ane

pokój dla anemiczek

Polecane posty

Gość sierpowata ,ane

Kilka dni temu odebrałam morfologie mam HGB-8,2.Jak tak teraz czytam to mam klasyczne objawy anemii.Brałam je za przemęczenie kryzys wieku średniego. itp. Czy ktoś z was mial anemie? Niech opisze jakie żelazo ,folijki i b12 brał Co z dietą?tzn wiem jakie produkty ale moż e przepisy>jakieś menu? Czy kogoś z was swędział z tego powodu skóra?

Gość Ja mam anemię od zawsze
Nie zauważyłam żeby mnie od tego swędziała skóra, swędzi tylko jak jest przesuszona, wtedy nawilżam, wiadomo. Z anemią nic nie robię bo w niczym mi nie przeszkadza, czasami kupuję żelazo w tabletkach i łykam.

Gość lesia254
8.2 to już niedobrze.nie napisałaś jakie inne wyniki ANEMIA to objaw, nie choroba konieczne jest znalezienie przyczyny Istnieje kilka typów niedokrwistości - np. z niedoboru żelaza, pokrwotoczna, z niedoboru witaminy B12. Najczęstsza jest anemia spowodowana niedoborem żelaza, dotyczy około 1/4 kobiet w wieku 20-50 lat. I ta anemia jest najczęściej też lekceważona. Wydaje się, że wystarczy wziąć preparat z żelazem i po kłopocie. Nic bardziej mylnego Leczenie anemii wyłącznie preparatami z żelazem, bez znalezienia przyczyny krwawienia jest bardzo groźne, bo może doprowadzić do nierozpoznania ciężkiej choroby, która leży u podłoża objawów. A zatem, jeśli powodem anemii są zbyt obfite lub długotrwałe miesiączki, należy rozpocząć leczenie ginekologiczne, zwykle (jeśli nie ma przeciwskazań) hormonalne. Jeśli jest to krwawiący mięśniak trzeba go wyciąć. Jeśli guzek krwawniczy (hemoroid) zoperować, a jeśli wrzody sięgnąć po antybiotyki. Oprócz wyeliminowania przyczyny, musimy uzupełnić niedobory żelaza. Przepisany przez lekarza preparat należy brać zwykle przez pół roku, by wypełnić magazyny. Na koniec robi się jeszcze badanie oceniające stężenie ferrytyny. Jeśli wyniki będą prawidłowe, możemy odetchnąć, a na konsultację zgłosić się za pół roku.jestem pewna,że branie żelaza z apteki za bardzo nie pomoże, pij soki z buraków jedz brokuły, warzywa strączkowe.Jeżeli stać Cię na dobre suplementy mogą polecić.

Gość sierpowata ,ane
Lesia trochę sie naczytałam.niestety rzeczywistość w naszym kraju jest inna.Dostałam receptę na żelazo i koniec.Dalej człowieku główkuj sam no i oczywiście płać. Co do suplementow to nie nie jestem przekonana.Jeśli mam np pasożyty to będę je karmić.Błędne koło.

Gość lekarz pierwszego kontaktu...
a żelazo najbardziej lubia pasożyty, w sumie to lubia wyjadac z nas wszytskie witaminki ale żelazo jest im najbardziej bliskie, wiec warto zbadac sie w tym kierunku.